|

Kadir Gecesi Duası: Allahümme inneke afüvvün kerîmün...

Kadir gecesi duası Arapça, Türkçe okunuşu şu şekildedir: Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni. Kadir gecesi duası meali ise şöyledir: "Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! Peki, Kadi gecesinin önemi ve bu gecede yapılacak ibadetler nelerdir?

14:23 - 8/05/2021 Cumartesi
Güncelleme: 15:30 - 8/05/2021 Cumartesi
Diğer
Kadir gecesi duası: Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni.
Kadir gecesi duası: Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni.

Kadir gecesi duası ve bu gecede yapılacak ibadetler bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesinden ayrı bir öneme ve fazilete sahip. Bu gecede namaz, dua ve Kur'an okumak gibi salih ameller diğer günlere kıyasen daha faziletli İşte Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) Kadir gecesine erişildiğinde yapılmasını belirttiği dua.

Kadir gecesi duasının Arapça, Türkçe okunuşu ve manası yazımızda. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesinde yapılan tüm salih ameller diğer günlerden yapılan diğer ibadetlerden kat ve kat daha faziletlidir. Kur'an-ı Kerim'de ve sahih hadislerde Kadir gecesinin önemine çokça yer verilmiştir. Peki, Kadir gecesinden nasıl dua edilir? İşte Kadir gecesi duası...

KADİR GECESİ DUASI

Yine Âişe radıyallahu anhâ'dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, ramazanda diğer aylardan daha fazla (kulluk yapmaya) çalışırdı. Ramazanın son on gününde de ramazanın öteki günlerinden daha fazla ibadet ederdi. (Müslim, İ'tikâf 8. Ayrıca bk. Tirmizî, Savm 72; İbni Mâce, Sıyâm 57.)

  • KADİR GECESİ DUASI ARAPÇA OKUNUŞU:

  • * Âişe radıyallahu anhâ şöyle dedi:
  • Arapça Okunuşu: Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni.
  • – Ey Allah'ın Resulü! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim? diye sordum.
  • KADİR GECESİ DUASI MEALİ

  • – "Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua et" buyurdu. (Tirmizî, Daavât 84. Ayrıca bk. İbni Mâce, Dua 5.)

KADİR GECESİNDEN YAPILACAK İBADETLER

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Ramazan ayının son on gününde itikafa girer ve bu günler Kur'an, namaz ve dua ile geçirirdi. İtikafa giremeyecek Müslümanlarsa bu ibadetleri camilerde cemaate katılarak ya da evlerinde yapabilirler.

KADİR GECESİ ÖNEMİ

Kur'ân-ı Kerîm kendisinin, bir âyette ramazan ayında, bir başka âyette mübarek bir gecede, bir diğerinde de Kadir gecesinde inmeye başladığını haber vermektedir.

"Şüphesiz biz o Kur'an'ı Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi nedir bilir misin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gece melekler ve ruh Rabbinin emriyle herbir iş için veya herbir kişi için inerler de inerler. O gece tan yeri ağarıncaya kadar selam ve esenliktir." (Kadir: 97/1-5)

"Biz o Kur'an'ı mübarek bir gecede indirdik, zaten biz insanlığı her zaman uyarmaktayız." (Duhan: 44/3)

KADİR GECESİNDE YAPILACAK İBADETLER VE OKUNACAK DUALAR

Bu mübarek gecelerle ilgili özel nâfile namaz yoktur. Fakat bu geceleri vesile ederek nâfile namaz kılmak, Kur'ân-ı Kerîm okuyarak üzerinde düşünmek, tezekkür ve tefekkür etmek yararlı olur. Peygamberimiz Kadir gecesinde nasıl dua edebileceğini soran Âişe vâlidemize şöyle demesini tavsiye etmiştir: Allahümme, inneke afüvvün tühibbü'l-afve fa‘fü annî (Ey Allahım! Sen şüphesiz çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet) (Tirmizî, “Da‘avât”, 84).

Kadir gecesi geçmişte işlenen günahların bağışlanması için büyük fırsatlardan birisidir. Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Kadir gecesini değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır.

#Kadir gecesi
#Kadir gecesi duası
#Kadir gecesi ibadetleri
#Kadir gecesi önemi
3 yıl önce