|

Şevval Ayı Orucu Nedir? Kaç gün Tutulur? 2021 Şevval Orucu Ne Zaman?

Ramazan ayında Şevval hilalinin görülmesiyle başlayan Ramazan Bayramıyla Şevval ayına da girilmiş oluyor. Şevval ayından sünnet olan ve çokça faziletli olan Şevval orucu bulunmaktadır. Ramazan orucunu tam olarak tutan kişi Şevval ayında da 6 gün oruç tutarak yılı tamamen oruçlu geçirmiş gibi olur. Peki, 2021 Şevval ayı ne zaman başlıyor ne zaman bitiyor? İşte Ramazandan sonra tutulan Şevval orucuna dair detaylar ve günleri.

16:38 - 12/05/2021 Çarşamba
Güncelleme: 16:46 - 12/05/2021 Çarşamba
Diğer
Şevval orucu hakkında bilgi
Şevval orucu hakkında bilgi

Ramazan ayı ve Ramazan bayramının sona ermesiyle Müslümanlar büyük faziletli olan Şevval ayı orucu tutmaya başlayacak. Ancak Şevval orucu hakkında bilgi sahip olmayanlar tarafından şu sorular gündeme geliyor: Şevval orucu nedir, nasıl tutulur, ne zaman tutulur, sünnet midir, farz mıdır? Şevval orucu kaç gün tutulur? İşte tüm bu merak edilen soruların yanıtlarını bu yazımızda sizlerle paylaştık. İslam dünyasını yakından merak eden gelişmeleri yenisafak.com adresinden takip edebilirsiniz.

ŞEVVAL ORUCU NEDİR?

Ramazan orucundan sonraki Şevval ayından 6 günlük oruç, dînen güzel ve hoş görülen bir sünnettir, fakat farz veya vâcip değildir. Fazîleti ve ecri büyük olduğundan dolayı bu 6 günlük oruç müslümana meşrû kılınmıştır. Zirâ her kim, bu orucu tutarsa, kendisine tam bir yıllık oruç sevabı yazılır. Peki Şevval orucu kaç gün ne zaman nasıl tutulur?

ŞEVVAL ORUCU KAÇ GÜN TUTULUR?

  • (( مَنْ صَامَ رَمَضَانَ وَ أَتْبَعَهُ سِتًّا مِنْ شَوَّالٍ كَانَ كَصِيَامِ الدَّهْرِ.)) [ رواه مسلم وأبو دود والترمذي والنسائي وابن ماجه ]
  • "Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval'den de altı gün daha eklerse, bütün seneyi oruç tutmuş gibi olur." (Müslim, Ebu Davud, Tirmizî, Nesâî ve İbn-i Mâce)
  • İbn-i Huzeyme'nin rivâyeti ise şöyledir:

  • ((صِيَامُ شَهْرِ رَمَضَانَ بِعَشَرَةِ أَمْثَالِهَا, وَصِيَامُ سِتَّةِ أَيَّامٍ بِشَهْرَيْنِ، فَذَلِكَ صِيَامُ السَّنَةِ.)) [ رواه ابن خزيمة ]
  • "Ramazan ayı orucu on aya, (Ramazan'dan sonra tutulan) altı gün oruç ise, iki aya denktir ki bu, bir senelik oruç demektir."

Ramazan ayından sonra şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Muhammed (S.A.V), "Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur" (Müslim, Sıyam, 24; Tirmizî, Savm, 53) buyurarak
Şevval ayında altı gün oruç tutmaya teşvik etmiştir.

Âlimlerimiz, bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi sevap almanın izahını şöyle yapmaktalar:


Ramazan boyunca oruç tutan insan her orucuna on sevap almışsa yekûnu üç yüz eder. Şevvâl ayında tuttuğu altı orucuna da onardan altmış sevap alınca, eder üç yüz altmış. Yani bir sene.. Dolayısıyla hadîsin işaret ettiği sırra nâil olur. Bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi mânevî kazanç elde edebilir.

Aslında bu gibi mânevî konularda esas olan, o işi ihlasla yapmak, büyük bir gönül arzusu ile talip olmak mühimdir. Bâzen öyle oruçlar olur ki, tutanın gönlünde beslediği derin ve sâfî ihlas yüzünden 360 gün değil, belki 360 senelik nâfile oruç sevabını alabilir.. İhlas ile kim ne isterse Rabbimiz onu verebilir. Bu bir niyet ve yorum meselesidir.

Tıpkı yolun kenarına uzaklardan bir taşı yuvarlayarak güç bela getirip yerleştiren adamla, bu taşı oradan aynı güçlükle uzaklaştıran bir başka adamın niyeti ve yorumu gibi.

ŞEVVAL ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Ramazan ayı ve bayramından sonra şevval ayı içinde "altı gün orucu" adıyla bilinen orucu tutmak müstehaptır.

Ramazandan sonra gelen 30 günlük Şevval ayı içinde, istediğiniz zamanlarda toplam 6 gün olan Şevval ayı orucunu tutabilirsiniz. Peki, 2021 Şevval ayı ne zaman, hangi günlere denk geliyor?

ŞEVVAL AYI NE ZAMAN?

2021 Yılı Şevval Ayı 13 Mayıs 2021 tarihinde başlayacak ve 10 Haziran 2021 tarihinde sona erecek.

Şevvâl ayının ilk günü ramazan bayramının ilk günüdür. Ramazan Bayramı'nda oruç tutulması haramdır. Bayramın diğer günlerinde ve şevval ayında kaza veya nafile oruç tutulabilir.


#Şevval orucu
#Şevval ayı
#Şevval orucu nedir
#Şevval orucu kaç gün tutulur?
#Şevval orucu ne zaman tutulur?
3 yıl önce