|

Parçalı ay tutulması başladı! Ay tutulması nedir?

Parçalı ay tutulması bu akşam saat 21.20 Türkiye'den de izlenebilecek. Peki Ay tutulması nedir, nasıl oluyor? İşte kısmi ay tutulması hakkındaki bilgiler.

Yeni Şafak
21:01 - 7/08/2017 Pazartesi
Güncelleme: 21:04 - 7/08/2017 Pazartesi
Diğer
Bu akşam Parçalı Ay Tutulması gerçekleşecek
Bu akşam Parçalı Ay Tutulması gerçekleşecek

Bugün gerçekleşecek kısmi ay tutulmasının en net görüleceği yerler açıklandı. Tutulma Doğu Afrika, Orta Asya, Hint Okyanusu ve Avustralya'dan net bir şekilde görülebilecek. Ay tutulması, 21.20 itibarıyla da Türkiye'den kısmi olarak görünecek.

İçinde bulunduğumuz 2017 yılının astronomi takvimi açıklandığında, ağustos ayında
2 önemli olayın
yaşanacağı öğrenilmişti:
  • 7 Ağustos – Kısmi ay tutulması
  • 21 Ağustos – Tarihin en büyük güneş tutulması
7 Ağustos’ta (bugün)
Dünya, Ay ile Güneş’in arasına girecek
. Ay’ın bir kısmı Dünya’nın gölgesinde kalacak ve böylece kısmi ay tutulması yaşanacak. Ay tutulmasının en net görüleceği bölgeler şu şekilde sıralanıyor:
  • Doğu Afrika’nın büyük bölümü
  • Orta Asya
  • Hint Okyanusu
  • Avustralya
Kısmi ay tutulması
Türkiye’den
de izlenebilecek. Uzmanlara göre
bu akşam 21.20 itibarıyla
ay tutulması Türkiye’den görülebilecek. Saatler 23.53’ü gösterdiğinde ise ay tutulması sona erecek.


2 hafta sonra tarihi tutulma
Diğer taraftan
tarihin en büyük
güneş tutulmasına da sayılı günler kaldı. Ulusal Güneş Gözlemevi, 21 Ağustos’ta tarihin en büyük güneş tutulmasının gerçekleşeceğini açıkladı. Yaklaşık 200 yıldır eksik hesaplanan Güneş'in yüzölçümü, tutulma sayesinde
ilk defa gerçek değerlerine
yakın olarak ölçülecek.

AY TUTULMASI NEDİR?

Ay, kendi yörüngesinde dolanırken, kimi zaman Dünya'nın gölgesine girer. Buna Ay tutulması denir. Ay tutulması, dolunay zamanında ve Ay'ın düğüm noktalarına yakın olması durumunda meydana gelir. Ay'ın, Dünya'nın gölgesine girmesi ile Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybetmesi neticesinde görülür. Güneş, karşı düğüm noktasında veya ona yakın olmalıdır. Bu şartlar altında Dünya'nın gölgesi Ay'a düşer. Bu 42.000.000.000 km uzanan gölge konisi Ay'ın uzaklığından yaklaşık 8800 km geniştir. Ay, saatte 3456 km hareket ettiği için ortalama Ay tutulmasının zamanı yaklaşık 40 dakika ile bir saat arasında değişir. Ay tutulması, yeryüzünün Ay'ın ufuk çizgisinin üzerinde olduğu herhangi bir bölgesinden gözlenebilir. Dünya etrafında kırılan ışıklarda mavi renk yutulduğu ve kırmızı renk yansıtıldığı için, Dünya'nın gölgesi kırmızı renkte görülür. Bu güçsüz ışık kalıntıları görünürlüğü mahallî atmosferik şartlara bağlı olarak Ay'ı tuhaf bir bakır renginde ortaya çıkarır. Bunun sonucunda Ay tutulması olur.

#Ay tutulması
#Kısmi ay tutulması
#ay tutulması nedir
#ay tutulması Türkiye'den izlenecek
7 yıl önce