|

Acıktırmayan pratik lezzetler

Sahurda hem doyurucu hem de pratik tarifler arayanlar sebzeli omlet, kolay gözleme, pide pizzası hazırlayabilir. Evde büyük küçük herkesin seveceği bu lezzetleri deneyin.

Yeşim Bener
00:00 - 24/08/2009 Pazartesi
Güncelleme: 03:35 - 24/08/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Acıktırmayan pratik lezzetler
Acıktırmayan pratik lezzetler

Yaz günlerine denk gelen Ramazan ayında tutulacak oruçlar için sahur, tartışmasız Ramazan ayının olmazsa olmazlarından. Beslenme uzmanlarının da kesinlikle yapılmasını tavsiye ettiği Ramazan ayının bir parçası olan sahur yemeği için akşamdan hazırlıklar yapılır.

Günün en tenha, maneviyatın ise en yüksek olduğu vakitte yenilen yemekler, damaklarda unutulmaz bir lezzet bırakır ve imsak vaktinden önce başlayan yiyip içme faslı, akşam ezanına dek son bulur.

Sahurda sadece büyükler değil, oruç tutmayan çocuklar bile bu manevi atmosferi yaşamak için derin ve tatlı uykularından kalkarak zamanı kısa, maneviyatı yoğun olan sahur yemeğine eşlik ederler. İftar sofralarına kıyasla çok daha hafif olan sahur sofraları, kimi zaman sahura kadar açık olan fırınlardan alınan sıcak pide ve taze demlenmiş çay ile yapılan kahvaltı sofraları, kimi zamanda hafif yemeklerin yenildiği lezzetli sofralardır.

Sahurda hafif yiyecekler yapmak ya da iftardan kalan pideleri değerlendirmek isteyen hanımlar bu pratik tariflerle sahur sofralarını zenginleştirebilir.


Pide pizzası

'Artan pideleri ne yapacağız?' sorusunun lezzetli bir o kadarda pratik cevabı bu tarifte.

Malzemeler:

2 adet domates (kabukları soyularak küçük doğranmış), 2 adet biber, bir su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, ketçap (isteğe göre sucuk, mantar, mısır) ve bayat pide

Yapılışı:

Akşamdan kalan pideler bütün olarak tepsiye yerleştirilir. Üzerlerine ketçap sürülerek, kaşar peyniri hariç tüm malzemeler pidelerin üzerine dizilir. Sıcak fırında 8-10 dakika pişirildikten sonra çıkartılarak üzerine kaşar peyniri serpilir ve tekrardan fırına verilir. Yaklaşık 15-20 dakika üzeri kızardıktan sonra sıcak olarak servis yapılır.


Kolay gözleme

Bir bardak çay eşliğinde yenilecek ve herkes tarafından sevilen kolay gözleme hesaplı, lezzeti ve pratik yapımıyla sahur sofralarını zenginleştiriyor.

Malzemeler: Yufka, peynir, 1 çorba kaşığı tereyağı veya margarin.

Yapılışı: Tezgaha serilen yufkanın içine peynir harcı (patates, kıyma gibi, isteğe göre değişebilir) koyularak, kenarlarından içe doğru kare şekilde katlanır ve üzerine yağ sürülür. Yufkanın her iki tarafı teflon tavada kızartılıp, sıcak olarak servise sunulur.


Sahur omleti

Yumurta ve sebzeden yapılan Sahur omleti hanımların sıkça yaptığı sahur soflarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Malzemeler: 2 adet yumurta,2 adet domates,2 dilim beyaz peynir,1 çorba kaşığı tereyağı, tuz ve pul biber Yapılışı: Tavaya koyulan tereyağı eri-yince rendelenmiş domates ve tuz eklenerek pişirilir. Ezilen peynir yumurtalar ile karıştırılıp tavaya dökülür. Arzu edilen kıvama gelene kadar pişirilir. Piştikten sonra üzerine pul biber serpilerek servis yapılır.



15 yıl önce