|

Bağcılar''da Ramazan bereketi

Bağcılar Belediyesi, her yıl olduğu gibi bu Ramazan''ı da farklı yaşatıyor. Kurulan bereketli sofralarda barış ve kardeşlik duygusu yükseliyor. Gönül sofralarında zengin fakir, yaşlı genç, engelli her yaştan ve her kesimden insan iftarını birlikte açıyor.

Yeni Şafak
00:00 - 4/08/2013 Pazar
Güncelleme: 21:01 - 3/08/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Bağcılar''da   Ramazan bereketi
Bağcılar''da Ramazan bereketi

Ramazan Bağcılar''da Farklı Yaşanır, sloganıyla hazırlanan programlar kapsamında ''Ramazan Çadırı İrfan Sofrası''nda ve mahallelerde kurulan ''Gönül Sofraları''nda her akşam 6 bin kişi birlikte iftar açmanın mutluluğunu yaşıyor. 11 ayın sultanı Ramazan''ın anlam ve manasına uygun etkinliklerin gerçekleştirildiği kablosuz internet ağı, klimalı ve güvenlik kameralı Ramazan Çadırı İrfan Sofrası her akşam dolup taşıyor.

Kurulan gönül sofraları ve hazırlanan etkinliklerle Ramazan ayının bereketinden daha fazla faydalanmak istediklerini belirten Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, ''200 bin kişiyi iftar sofralarında buluşturarak kardeşlik ve dostluklarımızı pekiştirmek istiyoruz'' dedi. İlçenin dışında Osmanlı Devleti''ne 100 yıla yakın başkentlik yapmış olan Edirne''ye kültür gezisi ve Mimar Sinan''ın ustalık eseri Selimiye Camii avlusunda iftar programı düzenlediklerini kaydeden Başkan Çağırıcı, ''Gurbetçilerimizin yoğun olduğu Almanya''nın Hamm ve Köln şehirlerinde kardeşlerimizle, ata yurdu Kazakistan''ın Almaata şehrinde kurduğumuz iftar sofralarında da soydaşlarımızla iftar edip hasret giderdik'' dedi.

CAMİLER GÜL KOKUYOR

Bağcılar''da Ramazan heyecanı haftalar öncesinden başladı. Belediye ekipleri, 22 mahalledeki camileri halısından minberine kadar temizleyip gül suyu sıktı. Ramazan öncesi ilçe sakinlerinin sağlıklı gıdaya ulaşabilmesi ve iftarını huzur içerisinde yapabilmesi için her türlü tedbir alındı. Bağcılar Belediyesi Zabıta Ekipleri, ilçedeki unlu mamul üretimi yapılan fırınlara, pastanelere ve büyük tesislere denetim gerçekleştirdi. Denetimler sırasında işyeri sahiplerinin hijyenik kurallara uyup uymadıklarına bakıldı. Bunun yanı sıra Bağcılar Belediyesi, ilçedeki fırıncı esnafının da destek vermesiyle başlatılan ''Askıda Ekmek'' projesi kapsamında bütün fırınlara ekmek sepeti dağıttı. ''Fırınlara giren herkesi, ''Haydi Bağcılar paylaşma zamanı, 1 ekmek kendine, 1 ekmek komşuna'' sloganının yazılı olduğu afiş ve afişin önündeki ekmek sepeti karşılıyor. İhtiyaç sahibi olanlar bu sepetteki ekmekten alıp evine götürüyor.


Sohbet ve konserler gecelere ayrı bir mana yüklüyor

Bağcılar Belediyesi''nin her gün 3 bin kişinin iftar yaptığı Ramazan Çadırı İrfan Sofrası, bir birinden değerli şair, yazar, ilahiyatçı ile sanatçılara ev sahipliği yapıyor. Programlara her akşam farklı radyolardan sunucular renk ve heyecan katıyor. Programın başından sonuna kadar izleyicinin nabzını tutan sunucular heyecanın son dakikaya kadar devam etmesi için çaba gösteriyor. Teravih sonrası düzenlenen Kur''an okuma programlarına aralarında ''Dünya Kur''an Okuma Yarışması'' birincisi İSTOÇ Camii İmam-Hatibi Bünyamin Topçuoğlu ile Diyanet İşleri Başkanlığı Ezan Okuma Yarışması Türkiye birincisi Ebubekir Camii İmam-Hatibi Hasan Koçak''ın da bulunduğu tanınmış imam hatipler de katılıyor. Ramazan çadırındaki sohbet programlarına katılan ilahiyatçılar, ''Ramazan ve Oruç'' konusunda bilgiler veriyor, davetlilerin sorularını cevaplıyorlar. Engelliler Gecesi''nde ise Bağcılar Hazreti Osman Kur''an Kursu görme engelli öğrencileri gözleriyle değil parmaklarıyla Kur''an-ı Kerim okudular.


Kıl çadırdan klimalı çadıra

Bağcılar Belediyesi''nin her gün bir mahallede kurulan gönül sofralarında 3 bine yakın ilçe sakini orucunu komşularıyla açıyor. Günlük koşuşturmada bir birlerini pek göremeyen Bağcılar sakinleri, Ramazan''ın bereketi sayesinde sokağında kurulan gönül sofrasında komşularıyla aynı sofrayı paylaşıyor. Bunun yanısıra Bağcılar Belediyesi, komşusu olan Güngören Belediyesi ile ''İki İlçe Tek Sofra'' adı altında bir iftar yemeği düzenledi. 5 bin kişinin katıldığı ve 1 kilometre uzunluğundaki iftar sofrası birlik ve beraberliğin en güzel örneği oldu. ''Ramazan Çadırı İrfan Sofrası'' ise bir Bağcılar klasiği haline geldi. Kıl çadırdan klimalı, Wi-Fi''li, güvenlik kameralı nezih bir atmosferin oluşturulduğu Ramazan Çadırı, Teravih Namazı sonrası ''İrfan Sofrası''na dönüşüyor. Her akşam düzenlenen programlarda birbirinden değerli imam-hatip ve ilim adamlarının sohbetleri ile gönüller de doyurularak Ramazan''ın manevi iklimi doya doya yaşanıyor. 24 bin metrekarelik alana kurulu çadırın etrafında kurulan 100 stantta ilçe sakinleri alış veriş yapabiliyor. Çocuklar ise lunaparkta gönüllerince eğleniyor. Bağcılar Belediyesi Bilgi Evleri standında Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ve Seviye Belirleme Sınavı (SBS)''na giren öğrenciler için ücretsiz tercih danışmanlığı verildi.

KARDEŞLİK SINIR TANIMIYOR

Bağcılar Belediyesi, Edirne''de ve yurt dışında gurbetçilerin yoğun olduğu Almanya''nın Hamm ve Köln şehirlerinde ve ata yurdu Kazakistan''ın Almaata şehrinde iftar programları düzenledi.

''Edirne Kültür Gezisi ve İftarı'' programı kapsamında tarihi Selimiye Camii avlusunda buluşan Bağcılarlılar ve Edirneliler iftarlarını açmanın mutluluğunu yaşadılar. Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen ''Edirne Kültür Gezisi ve İftarı'' kapsamında bu yıl da önce yüz binlerce şehit verdiğimiz Balkan Savaşları Şehitliği''ni ziyaret eden Bağcılarlılar, şehitler için dua ettiler. Ardından Mimar Sinan''ın ustalık eseri olan Selimiye Camii avlusunda verilen iftarda yaklaşık iki bin kişi aynı sofrayı paylaştı. Bağcılar Belediyesi yurt dışında da önemli iftar organizasyonlarına imza atmayı sürdürüyor.

Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ile kardeş şehir Almanya''nın Hamm Anakent Belediye Başkanı Thomas Hunsteger Peterman farklı dinden ve dilden insanları iftar sofrasında buluşturdu. İftar programına katılan davetliler mukaddes Ramazan ayındaki iftar sofrasında buluşarak birbirlerini tanıdıklarını ve yeni dostluklar kurduklarını söylediler. Hamm kentindeki iftar programının ardından Köln şehrindeki Merkez Camii''nde iftar verildi. Başkan Çağırıcı, Türkiye''den kilometrelerce uzaktaki Almanya''da da Ramazan ayının manevi atmosferini yaşama ve yaşatma imkânı buldukları için çok mutlu olduklarını söyledi.


11 yıl önce