|

Bosna Hersek'te Ramazan

Saraybosna'da, gündüzleri oruç tutarak geçiren Müslümanlar için hayat iftardan sonra başlıyor.

Aa
00:00 - 22/07/2013 Pazartesi
Güncelleme: 16:16 - 22/07/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Bosna Hersek'te Ramazan
Bosna Hersek'te Ramazan

Ramazan ayı, Bosna Hersek'in birçok kentinde olduğu gibi başkent Saraybosna'da da sosyal hayatı etkiliyor. İftar saatine kadar ıssız bir şehri andıran Saraybosna, akşam ezanının okunmasının ve Sarı Tabya'dan Ramazan topunun atılmasının ardından adeta başka bir kimliğe bürünüyor.

İftar saatinde evlerde ve mütevazi lokantalarda bir araya gelmeyi tercih eden Saraybosnalılar, kent merkezindeki eski şehirde bulunan tarihi camilerde kılınan teravih namazlarının ardından, dini söyleşilerin yapıldığı tekkelerde, çay, kahve ve nargile eşliğinde nostaljik dost sohbetlerinin yaşandığı tarihi hanlarda soluğu alıyor.

Kentin en işlek caddeleri olan tarih Başçarşı'daki Saraçlar ve Ferhadiye caddelerine akın eden kent sakinleri, birbirinden şirin kafelerde, Boşnak kahvesinin yudumlayarak sahura kadar sohbet ediyor.

Tarihi camilerde teravih

Bosna'da yaşayan kadın-erkek tüm Müslümanlar, başta şehir merkezindeki tarihi Gazi Hüsrev Bey Camisi olmak üzere tüm camilere teravih namazında akın ediyor.

Saraybosnalılar, dış avlularına kadar dolu olan camilerde saf tutmak için çabalarken, turistler binlerce Müslüman'ın tatlı telaşını izlemenin keyfini çıkarıyor.

Başçarşı'daki Kolobar Hanı'nda, Bosna Hersek'in önemli din adamlarından ve hatiplerinden biri olan hafız Suleyman Bugari tarafından gerçekleştirilen sohbetlere de yoğun ilgi gösteriliyor.

Başçarşı müdevimlerinden Elvedin Cigal, Saraybosna'nın Ramazan ayında farklı bir ruha sahip olduğunu belirtti.

Cigal, ''Ramazan'da, insanlar toplanıyor, birlikte iftar yapıyor, teravih namazı kılıyor. Geceleri kafeleri dolduran insanların çoğunluğunu gündüz oruç tutanlar oluşturuyor" dedi.

Ramazan ayının dışında da İslam'ın gereklerini yerine getirmeye çalışan biri olduğunu dile getiren Cigal, ''Ancak Ramazan ayı, insana farklı bir his ve güzellik veriyor'' diye konuştu.

Özgür Kapan da turist olarak İstanbul'dan arkadaşlarıyla birlikte Saraybosna'ya geldiklerini, Ramazan akşamlarının Saraybosna'da çok keyifli olduğunu gördüklerini söyledi.

Kapan, Saraybosna'da Osmanlı dönemine ait cami, han ve hamam gibi birçok tarihi eser bulunduğuna işaret ederek, bunun, Ramazan ayındaki canlı sosyal yaşamla birlikte, insanda geçmişe yolculuğa çıkmış hissi uyandırdığını kaydetti.

11 yıl önce