|

Günde 5 vakit mukabele

Bulgaristan'ın Madan şehrinde '25'nci semt' isimli mahallenin camisinde Ramazan ayı boyunca her gün kadınlar, erkekler ve çocuklardan oluşan 5 farklı grup tarafından 5 vakit mukabele okunuyor.

00:00 - 2/08/2012 Perşembe
Güncelleme: 00:20 - 2/08/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Günde 5 vakit mukabele
Günde 5 vakit mukabele

Bulgaristan'ın Madan şehrinde '25'nci semt' isimli mahallenin 1990 yılında inşa edilen ve 2010'da Avrupa fonları sayesinde tamamen onarılan küçük bir camisi var. Ramazanda bu mütevazi mabet ibadetlerle şenlenerek dolup taşıyor. Camide 5 farklı grup mukabele okuyor. Mahalle camisinde saat 10'da ilk önce Kur'an ziyafetini evde oturan emekli kadınlar açıyor. Öğle namazı öncesi yine bir grup çalışan bayan ve ikindiden sonra yine çalışan bayan grubu, daha sonra çocuklar ve erkekler mukabeleyi devam ettiriyor. Bu şekilde küçük mahallede ay boyunca 5 hatim indiriliyor. Akşamları istisnalar dışında iftar evde yapılıyor, yatsı ezanı okunduğunda ise herkes teravihe koşuyor ve bir anda cami doluyor.

CAMİ BOŞ DURMUYOR

Çocuklar, hatimden sonra akaid, siyer, fıkıh gibi dersler almaya devam ediyor. Bir kısmı şehirdeki hafızlık kursuna yazılıyor. atime iştirak eden Madan Belediye Başkanı Fahri Mollaysenov, iki yıl önce onarılan caminin tam kapasiteyle çalıştığını belirtiyor. Caminin iki yıl önce Avrupa Köyleri Geliştirme Programı'nın desteği ile onarıldığına dikkat çeken Mollaysenov, '200 bin levalık (yaklaşık 100 bin Euro) onarım masraflarının yüzde 30'unu cemaat, yüzde 70'ini de Avrupa fonları tarafından karşılandı. Bu sayede bina, duvarlar dışında tamamen yenilendi' diyor. Yaklaşık 6 bin nüfusa sahip maden şehri Madan'ın merkez camisinde ise hafızların okuduğu mukabelenin yanı sıra şehirdeki diğer mescitlerde de dahil olmak üzere Ramazan aylarında 20'nin üzerinde hatim indiriliyor.


Çocukların ramazanda hatim coşkusu

Cami imamı Hafız Hasan Tevfikov yaklaşık 20 çocuk okutuyor. Çocuğu hatim indiren aile camide bütçesine göre ikramda bulunuyor. Mahalledekiler çocuğun hatmini dinledikten sonra sofralara oturuyor. Hatim eden çocuğun ailesi bu töreni Ramazan ayında yaparak tabiri caizse bir taşla iki kuş vurmuş oluyor. Hem hatim sevabı, hem de iftar verme sevabı alıyor. Bu yüzden hatim törenleri Ramazan gelinceye kadar bekletiliyor.




12 yıl önce