|

İftar vaktinde para geçmiyor

Sebil Cafe'nin sahibi Fatih Orel babasının başlattığı bir geleneği sürdürüyor ve Sultanahmet'te 700 kişiye 15 yıldır bedava iftar veriyor.

Sevil Kuzu
00:00 - 4/09/2009 Cuma
Güncelleme: 21:40 - 3/09/2009 Perşembe
Yeni Şafak
İftar vaktinde para geçmiyor
İftar vaktinde para geçmiyor

Ramazan ayının gözde mekanlarından Sultanahmet'te hizmet veren Sebil Cafe'de bir baba geleneği sürüyor ve her gün iftar vakti gelenlere ücretsiz yemek veriliyor. Ayasofya'nın yanıbaşında hizmet veren Sebil Cafe, 15 yıldır bu geleneği sürdürüyor. Babasının başlattığı ücretsiz iftar verme geleneğini 4 kardeşiyle birlikte devam ettiren Fatih Orel, ilk yıllarda 15-20 kişiye verilen iftarın bugün 700 kişiye çıktığını söylüyor. Ramazan'da paylaşmanın bereketi getirdiğini söyleyen Fatih Orel, kuyruğa giren insanların durumu iyi olsun ya da kötü olsun, herkese kapılarını açık olduğunu belirtiyor.

RAMAZAN PAYLAŞMA AYI

Sultanahmet'te simitçisinden, karpuzcusuna kimin elinde ne varsa paylaşmak istediğini ifade eden Fatih Orel, esnafın da toplu iftarlara katkı yaptığını anlatıyor. Orel, Ramazan ayının paylaşma ayı olduğunu bir kez dana hatırlatarak, “Ramazan ayında en önemli değerlerimizden biri olan paylaşmayı hatırlıyoruz. Yıllardır iftara gelen müşterilerimiz var ve burada hep beraber oruç açmaktan oldukça memnunlar” diyor. Kafe sahibi Orel, Sultanahmet'te birçok esnaf gibi ücretli iftar vermektense, bu işi bir ticarete dönüştürmeyi değil, sahip olduklarını muhtaçlarla paylaşmayı tercih ettiklerini anlatıyor ve ekliyor:”Bugün birisi geldi, 80 simidi iftarda dağıtmamızı istedi, geçenlerde bir müşterimiz de bize katkıda bulunmak için pirinç ve et getireceğini söyledi. İnsanlara bu şekilde vesile olmak bizi sevindiriyor.”

TURİSTLER DE GELİYOR

Mekan tarihi olunca iftarların misafirlerinden bazıları da turist olabiliyor. Şaşkın bakışlarla kuyruğa giren oruçlu insanları fotoğraflayan turistler oruçlu olmasalar da zaman zaman iftarlara katılıyorlar. Ramazan'ın aynı zamanda birlik ve beraberlik ayı olduğuna en güzel örnek burada sergileniyor, onlar da kuyruğa girip oruçlularla yemek yiyor. Fatih Orel, turistlerin en çok da insanların yemeklerin başında ezanı beklemelerine şaşırdığını söylüyor ve şöyle devam ediyor:”Turistler bana insanların yemeklerini aldıkları halde neyi beklediklerini soruyor. Ben de elimden geldiğince orucun anlamını, dinimizi anlatıyorum. Ücretsiz olmasına da çok şaşırıyorlar. Ramazan ayında paylaşmanın dinimizde çok önemli olduğunu söylüyorum.”



15 yıl önce