|

Komünizm camileri yıktı Faik Hoca ibadete açtı

Arnavutluk'ta din dersi verdiği için komünist rejim tarafından hapse atılan Faik Hoca 26 yıl hapis yattıktan sonra müftü oldu. Faik Hoca görev süresince rejimin yıktığı 47 camiyi yeniden ibadete açtı.

Aa
00:00 - 16/09/2008 Salı
Güncelleme: 22:49 - 15/09/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Komünizm camileri yıktı Faik Hoca ibadete açtı
Komünizm camileri yıktı Faik Hoca ibadete açtı

Arnavutluk'ta din dersi öğretmeni olarak görev yaptığı sırada, komünizm rejiminin en katı kurallarının işlediği 1963 yılında cezaevine konulan ve 26 yıl hapis yatan Faik Hoca, tutukluluk hayatının ardından müftü olarak görev yaptığı İşkodra'da 47 caminin açılışını yaptı.

Arnavutluk'taki komünist idarenin en ağır kurallarının işletilmesi sırasında Tiran Medresesi'nde din dersi öğretmeni olarak görev yapan, Faik Hoca, "din propagandası" yaptığı iddiasıyla cezaevine atıldı. Arnavutluk'un önemli din adamlarından Şeyh Kazım Hoca'nın oğlu olan Faik Hoca, cezaevine girdiğinde 33 yaşındaydı. Dönemin Arnavutluk Devlet Başkanı Enver Hoca'nın cezaevinden çıkması için kendisi gibi cezaevinde olan din adamlarına televizyonda çıkıp Arnavut halkına "ben sizi yanılttım, din afyondur" gibi sözler söylemeyi şart koştuğunu anlattı. Faik Hoca, bu sözleri söylemek yerine cezaevinde kalmayı tercih etti.

CEZAEVİNDEN MÜFTÜLÜĞE

"Cezaevine girdiğim zaman oğlum 8 yaşındaydı, çıktığım zaman torunum 8 yaşındaydı" diyen Faik Hoca, cezaevindeki en büyük hayalinin Arnavutluk'ta yıkılan yüzlerce caminin yerine yenisini yaptırmak olduğunu ve bu hayaline cezaevinden çıktıktan sonra ulaştığını kaydetti. Faik Hoca, Arnavutluk'ta komünist rejimin katı yönetiminden vazgeçmesiyle birlikte 1989 yılında cezaevinden çıktı. Arnavutluk'un 1992 yılında demokrasiye geçmesiyle birlikte Faik Hoca, ülkenin en önemli ikinci kenti İşkodra'ya müftü olarak atandı. Osmanlı'yı Balkanlar'da en son terk eden şehir olarak bilinen İşkodra'da 2003 yılına kadar müftü olarak görev yapan Faik Hoca, bu ta-rihte sadece bir camisi olan kente çok sayıda iba-dethane kazandırdı. Osmanlı eseri Kurşunlu Camii'nin sadece ayakta kaldığı, diğer onlarca caminin yıkıldığı İşkodra kent merkezine 9 cami yaptırılmasını sağlayan Faik Hoca, civar köylerde de 38 caminin açılışını yaptı. Faik Hoca, aynı zamanda İşkodra'da çok sayıda Kur'an kursunun ve 500 öğrencinin eğitim gördüğü "Hacı Şeyh Şami İmam Hatip Lisesi"nin açılışını gerçekleştirdi. Hastalığı nedeniyle görevinden ayrılan Faik Hoca, açılan camilerle cezaevindeki en büyük hayalini gerçekleştirdiğini bildirdi. İşkodra'da 1992'de Kurşunlu Camii'nin açılışını anlatan Faik Hoca, "Çünkü 60 bin nüfuslu şehirde 50 bin kişi caminin açılışına katıldı. Bu durum bu topraklarda İslam'ın o kadar baskı ve zulme rağmen yok olmadığının en büyük göstergesiydi" dedi.



Yasak bizi kendimize getirdi

Faik Hoca, Arnavut halkının Türkiye ve Türkler hakkındaki düşüncelerinin çok olumlu olduğunu belirterek, "Çünkü Türkler İslam'ı buralara getirdi. Bizler Türkler sayesinde Müslüman olduk" diye konuştu. Faik Hoca, "Bu durum bizi çok mutlu ediyor.Bizi yalnız bırakmayın. Arnavutluk Müslümanları olarak bizler İslam'dan uzaklaşmıştık. Allah da bize kendimize gelmemiz için Enver Hoca gibi bir diktatörü gönderdi. Komünist sistemin en şiddetli baskılarına rağmen Arnavutluk'ta İslam'ı yok edemediler. Biz gerçekten çok kötü bir diktatör tarafından yönetildik. Çok sayıda din adamı hapislere atıldı" dedi.

16 yıl önce