|

Müslümanları anlamak için oruca başladı

Pieter Janssens, Belçikalı bir gazeteci. Avrupa'daki Müslümanların hissiyatlarını anlayabilmek için Ramazan ayı boyunca oruç tutmaya karar verdi. Oruç ile ruhun temizlenmesinin hedeflenildiğini öğrenen Janssens, bir haftadır oruç tutuyor.

Cihan
00:00 - 16/08/2010 Pazartesi
Güncelleme: 23:54 - 15/08/2010 Pazar
Yeni Şafak
Müslümanları anlamak için oruca başladı
Müslümanları anlamak için oruca başladı

Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Belçika'daki Müslümanlar da Ramazan ayının başlamasıyla oruç tutmaya başladı. Ama Müslümanların yanı sıra tüm bir ay boyunca oruç tutacak olan birisi daha var: Pieter Janssens; Belçikalı bir gazeteci. Oruç ile ruhun temizlenmesinin hedeflenildiğini öğrenen Janssens, ilk önce bir hafta oruç tutup denemek istemiş. Sonra ise fikir değiştirerek Avrupa'da yaşayan Müslümanların gerçekten ne hissettiklerini anlamak için Ramazan ayı boyunca oruç tutmaya karar vermiş. İslamiyet hakkında normal bir Belçikalıdan daha fazla bilgiye sahip olan Janssens, Avrupa'da yaşayan Müslümanların oruç tutmalarının çoğunluğu Müslüman olan ülkelerde yaşayanlardan daha ağır olduğunu anlatıyor. Janssens, "Onları anlamak gerekiyor. Şimdi oruç tuttuğum için çok tepki alıyorum" diyor.

AKLIM HEP YEMEKTE

Öğlenleri iş arkadaşlarının gözü önünde masa başında ekmek yediklerini tebessüm ile anlatıyor. Janssens, duygularını şöyle dile getiriyor: "Ama 'benim yemek yeme zamanım akşam gelecek' diye düşünüyorum, o zaman rahatsız olmuyorum. Akşamları ise durmadan saate bakıyorum ve vaktin hızlı geçmesini istiyorum. Her yerde yiyecek ve içecek görüyorum. Bizim sokağımızda patates kızartması satan bir yer var. Durup almamaya zorluyorum kendimi. Ya da örneğin yan masada çalışan arkadaşın su şişesi dikkatimi çekiyor. Orucumu açtığımda ise yemeğin tadı enfes oluyor çok daha fazla tat alıyor insan. Sanki bir şeyi kısıtladıktan sonra ulaşmak gibi. Çok daha fazla tatmin ediyor. Yine de akşamları ölçülü yemeye dikkat ediyorum."


14 yıl önce