|

Sahurda çay bana garip geliyor

Kamerun yüzde 45'i Müslüman olan, Afrika'nın önemli ülkelerinden biri. Samuel Eto'o ile Gençlerbirliği ve Real Madrid'ten Geremi ile bildiğimiz bu ülkenin ülkemizde 5 yıldır yaşayan bir de Abdoulsalam'ı var. Buyrun, 7 kıtadan Ramazan bölümünün bugünkü konuğu olan Abdoulselam ile selamlaşın.

Yedi Kıtadan Ramazan
00:00 - 26/07/2012 Perşembe
Güncelleme: 00:08 - 26/07/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Sahurda çay bana garip geliyor
Sahurda çay bana garip geliyor

İstanbul son 20 yılda dünyanın birçok ülkesinden göç aldı. Bunların bir kısmı eğitim için bir kısmı da çalışmak için gelip kalanlar. Hala da gelen var. Bab-ı Alem Uluslararası Öğrenci Derneği aracılığıyla Türkiye'ye eğitime gelen Kamerunlu Abdoulsalam Mohamadou da onlardan biri. Yirmi yaşındaki Abdoulsalam 5 yıldır Türkiye'de yaşıyor. Lise eğitimini Kayseri İmam Hatip Lisesi'nde alan Abdoulsalam şuan Diyanet'e bağlı olan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde İlahiyat eğitimi alıyor. Türkiye'de beşinci Ramazanını geçirecek olan Abdoulsalam'a Türkiye'de geçirdiği Ramazanları ve Kamerun'daki Ramazanları soruyoruz.

BİZİM YEMEKLER BURADA HİÇ YOK...

Kamerun'un Maroua şehrinde yaşayan Abdoulsalam, Ramazan'da Türkiye'deki gibi kendi ülkesinde de davulcuların insanları sahura kaldırdığını söylüyor. 'Buradaki gibi mani okumuyorlar sadece 'kalkın, haydi uyanın, sahur vakti' diye bağırır.' diye anlatıyor ülke davulcularını Abdoulsalam. Ülkelerindeki yemekleri burada bulamamaktan şikayetçi. 'Burada siz sahurda kahvaltı gibi şeyler yiyorsunuz ama bizim sahurlarımız da yemek gibi olur. Çay içiliyor burada ama biz çorba içeriz çay yerine. Burada sadece bizim ülkede olan kuskusu bulabiliyoruz Tuvo deriz Kamerun'da amayapılışı ve sosları buradaki kuskustan biraz daha farklı.' Abdoulsalam'ın Kamerun'da yediği ve özlediği diğer yemekler ise; bizdeki ıspanak gibi ot yemeklerine benzeyen Baskoje ve sebze yemeklerine benzeyen Follore. Türkiye'de ise en çok sevdiği yemekler; İskender ve acılı lahmacun.

BAYRAM ÖNCESİ ERKEK ERKEĞE YEMEK

'Kamerun'da evimizde bile kadınlarla erkekler ayrı odalarda yemeğimizi yeriz. Annelerimizle kız kardeşlerimizle aynı odada yemeyiz.' diyen Abdoulsalam Türkiye'de tam tersi olan bu durumu ilk başlarda garipsemiş olsa da zamanla alışmış. Kamerunlu Müslüman erkekler bayram öncesi mahallenin diğer erkekleri ile buluşup her erkeğin evinden getirdiği yiyeceklerle yemek yiyorlar, ardından namaza gidiyorlar. Bu yemekler kadınlar tarafından hazırlanıyor ancak kadınlar yine katılmıyor. Türkiye'ye geldiği günden beri ülkesinden daha uzun oruç tutan Abdoulsalam'ı en çok zorlayan nokta bu olmuş: 'Sıcak ve uzun süren oruç süresi'


12 yıl önce