|

Somali'ye göre beş saat daha fazla oruç tutuyorlar

Bab-ı Alem Uluslararası Öğrenci Derneği aracılığıyla Türkiye'de imam hatip lisesinde okumaya gelen üç Somalili öğrenci Ramazan'ı ilk defa ülkelerinden ayrı geçiriyor. Abdigani Mursal Ahmed, Abdulkadir Abdinasir Ahmed ve Abdullahi Ali İbrahim Türkiye'de Somali'ye nazaran 5 saat daha fazla oruç tutuyor.

Behlül Çetinkaya
00:00 - 30/07/2012 Pazartesi
Güncelleme: 02:35 - 30/07/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Somali'ye göre beş saat daha fazla oruç tutuyorlar
Somali'ye göre beş saat daha fazla oruç tutuyorlar

Somali, son yıllarda yaşadığı kuraklık ve kıtlıkla gündemimize geldi. Biz Somali'ye yardım elimizi uzatıp dualarımızı gönderirken onlar da bize çocuklarını gönderdi. Bab-ı Alem Uluslararası Öğrenci Derneği aracılığıyla Türkiye'ye okumaya gelen üç lise öğrencisi ilk defa bir Ramazan'ı ülkelerinden ayrı geçiriyor. FSM İmam Hatip Lisesi'nde okuyan ve Türkiye'de 9. Ayını geçiren bu üç arkadaşımızın ismi; Abdigani Mursal Ahmed, Abdulkadir Abdinasir Ahmed ve Abdullahi Ali İbrahim. Aralarından sözcü seçtikleri Abdullahi Ali İbrahim ile Ramazan'ı ve Somali'yi konuşuyoruz.

YEMEKLERE BAKARAK VAKTİ ANLARIZ

Abdullahi, Mogadişulu, arkadaşları Bosaso ve Dagaarili. 9 ay önce geldikleri Türkiye'de ilk defa Ramazan'a şahit oluyor. 17 saat tutulacak oruç alıştıkları 12 saat oruçlara göre daha zorlu geçecek elbette ama severek katlanıyorlar. Sokakların ve camilerin süslendiği, davulcuların insanları sahura kaldırdığı Somali'de yemeklere bakarak hangi vaktin yemeği olduğunu anlamak da çok kolay... Eğer bir sofrada buğdaydan yapılan Sareyn, etli makarnaya benzeyen Baasto ve süt ile etten yapılan Soor varsa bilin ki o sahur yemeği. Etin neredeyse her yemekte kullanıldığı bu ülkede iftar sofralarında bizdeki Türlü'ye benzeyen Sanbuus, fasulyeden yapılan Bajiye ve undan yapılan bir tatlı olan Bur mutlaka bulunuyor.

NAMAZ KILMADAN ORUÇ AÇMAK AYIP

Türkiye'deki çay ve çorba alışkanlığı bu ülkede bulunmuyor. Siyah çaya benzer şeyler bulunsa da asla bizim içtiğimiz çay değil. Çorba ise neredeyse bilinmiyor bu ülkede. Abdullahi çorbayı ilk defa Türkiye'de içtiklerini, zamanla da alıştıklarını anlatıyor. 'En çok kırmızı ve yeşil gibi olanı seviyorum. Üçümüz de aynı çorbadan içiyoruz, farklı şeyleri yiyemiyoruz' diyor. Somalili Müslümanlar Peygamber Efendimiz'in bir sünnetini yerine getirerek önce oruçlarını hurma ile açıyor. Daha sonra namaz kılıp ardından yemeğe oturuyorlar. Namaz kılmadan önce yemek yemek ve namazı sonraya bırakmanın Somali'de ayıp sayıldığını söylüyorlar.


'BAYRAMDA DERTLERİMİZİ UNUTURUZ'

Bayramlar, tüm dünyada olduğu gibi Somali'de de çok hoşlanılan ve mutluluk verici günler. Bütün Somalili Müslümanların bayram namazı için camilere koştuğunda saatler sabah dokuzu gösteriyor. Bu saatten önce kahvaltı etmeyen Müslümanlar ancak namazdan sonra helva ve Somali bisküvisi ile kahvaltı ediyorlar. Burada da bayramlar en çok çocukları sevindiriyor. Çocuklara harçlık ve hediyeler veriliyor. Bu ülkede de bayramlarda akrabalar, arkadaşlar, komşular birbirlerine bayramlaşmaya gidiyor. Bayramın ilk günü bayramlaşan Somalili Müslümanlar ikinci gün ise uzakta yaşayan bir yakınlarına giderek 3-4 gün kalıyor ve bayramın geri kalanını bu şekilde geçiriyor.



12 yıl önce