|

Türk Musevi Cemaati'nden Darülaceze'de iftar

Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, "Öğrenilmiş ön yargılarla alışkanlık haline gelmiş olan yanlışlıklar, toplumun her kesimine yayılabildiği gibi, önce ön yargıyı artırmakta, bunu nefrete dönüştürebilmekte, en sonunda ise hiç istemeyeceğimiz sonuçlara yol açabilmektedir.

Aa
00:00 - 1/08/2013 Perşembe
Güncelleme: 10:46 - 1/08/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Türk Musevi Cemaati'nden Darülaceze'de iftar
Türk Musevi Cemaati'nden Darülaceze'de iftar

Mutlaka ifade özgürlüğümüz olabilmeli ancak özgürlükler de ifadelerle yok edilmemelidir" dedi.

Türk Musevi Cemaati geleneksel iftar yemeğinin 13'üncüsü, Darülaceze'nin bahçesinde düzenlendi. Türk Musevi Cemaati Başkanı İbrahimzadeh, iftar yemeğinin ardından yaptığı konuşmada, kimin hangi etiketi taşıdığının değil, "biz"in yarattığı kuvvetin önemli olduğunu belirtti.

"İftar sofraları, toplumsal kaynaşmanın en belirgin kanıtı"

Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva ise Müslümanların bu ibadet yoğun döneminde, Türkiye'nin birliğine, bütünlüğüne ve her ne inanca bağlı bulunursa bulunsun, halkın geleneksel kardeşliğine delalet ettiğine inandığı iftar sofralarının, toplumsal kaynaşmanın en belirgin kanıtı olduğunu söyledi.

Bundan önce düzenledikleri iftarlardan farklı olarak, bu yıl iftarı Darülaceze'de yaptıklarını dile getiren Haleva, şöyle konuştu:

"Bünyesinde her 3 büyük semavi dinin ibadethanelerini barındıran, himayesi altına aldığı insanlarımıza din, dil, ırk, cinsiyet ve yaş farkı gözetmeksizin hizmet sunan bu kurumumuz, kanaatimce böylesi iftar sofralarına ev sahipliği yapmaya, böylesi ahenge sahne olmaya en ziyade layık bulunan kurumlarımızdan biri, belki de birincisidir.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise Musevi cemaatine iftardan dolayı teşekkür ederken, geleneksel iftarın devam etmesi temennisinde bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da bir araya gelmenin, ötekini kabul etmenin, insani değerlere sahip çıkmanın her şeyi çözdüğünü belirtti.

Konuşmaların ardından Duahan Natan Seliki ve Beşiktaş Müftüsü Hızır Hilmi Yılmaz, kendi inançlarına göre dua etti.

Öte yandan, İsak Haleva, Türk Musevi Cemaati'nin Türkiye'deki kamplarda yaşayan Suriyeli göçmenlere yönelik bağışını, Dışişleri Bakanlığı'na iletilmek üzere Vali Mutlu'ya sundu.

İftara, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, Süryani Katolik Kilisesi Patrik Vekili Yusuf Sağ ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da katıldı.

11 yıl önce