|

1 yıllık müjde "Şevval Orucu"

Ramazanı yeni uğurladık, sahur iftar telaşı derken 29 günü arkamızda bıraktık. Artık 11 aylık hasrete düştüğümüz günlerdeyiz. Orucun merhamet dolu huzurlu halini hatırlayıp özlemlere dalıp dalıp çıkacağımız, anılarını anlatmaya doyamayacağımız 1 ayı arkamızda bıraktığımız günlerde. Tam da bu günlerde Peygamber Efendimizin müjdesiyle sevinç buluyoruz "Kim oruçla geçirdiği Ramazan ayından sonraki Şevvâl ayında altı gün oruç daha tutarsa bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi olur." Lokma Dergisi'nde bu kutsal ayın nasıl geçirileceğini ve tutulacak oruçları kalemine alan Fatma Hazan Türkkol "Şevval ayı"nı detaylı şekilde açıklıyor.

06:00 - 15/06/2018 Cuma
Güncelleme: 16:44 - 20/04/2019 Cumartesi
Lokma
On bir aylık hasrete düştüğümüz günlerdeyiz.
On bir aylık hasrete düştüğümüz günlerdeyiz.
Yenice uğurladık oruçlarımızı. İçimizden geçti, “29 gündü bu sene, 30 gün olsaydı. 1 gün daha sürseydi Ramazan ayı". Sahur telaşı, o son bir bardak su, hafif rüzgârla sallanan mahyalar, ışıkları sönmeyen minareler, gecelerin serinliğinde kol kola girip yürüyen çiftler, arabalarında uyuyakalmış bebekler, pamuk şekercilerin çevresindeki neşeli çocuklar, gündüzü huzur, gecesi huzur bir ayı tamamlayıp bayrama eriştirdik... Yeryüzünün mazlumlarını en çok bu ay hatırladık, en çok bu ay dua ettik, en çok bu ay Kur'an-ı Kerim okuduk... Artık 11 aylık hasrete düştüğümüz günlerdeyiz. Orucun merhamet dolu huzurlu halini hatırlayıp özlemlere dalıp dalıp çıkacağımız, anılarını anlatmaya doyamayacağımız 1 ayı arkamızda bıraktığımız günlerde...

1 yıllık müjde

İşte tam bu günlerde Peygamberimizin müjdesiyle sevinç buluyoruz; “Bütün bir seneyi oruçlu geçirmek". “
Kim oruçla geçirdiği Ramazan ayından sonraki Şevvâl ayında altı gün oruç daha tutarsa bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi olur"
. Hadis alimleri usul ve anlam açısından bu Hadisi Şerifi şöyle açıklıyor.

“Ramazan ayı boyunca oruç tutan insan her orucuna onar sevap almış olsa üç yüz eder. Şevval ayında tuttuğu altı orucuna da onlardan altmış sevap alınca, eder üç yüz altmış. Yani bir kameri sene oruç tutmuş sevabı. Aslında bu gibi manevi konularda esas olan, büyük bir ihlas ve gönül arzusu ile yapmaktır. Bazen öyle oruçlar olur ki, tutanın gönlünde beslediği derin ve safi ihlas yüzünden 360 gün değil, belki 360 ay nafile oruç sevabına bile vesile olabilir."

Fırsat ve armağan

Ramazan ayı dışında kaza, adak, kefaret ve nafile oruçlar vardır. 6 gün tutulan Şevval ayı orucu da nafile oruçlar arasında sayılmakta. Bu, Ramazan Bayramı'nın tamamlanmasından hemen sonra başlayan bir fırsat anlamına geliyor. Oruçla merhamete açılmış ruha, açlıkla terbiye olup temizlenmiş bedene de bir armağan bu 6 gün. Şevval ayında tutulan 6 gün oruç, Peygamberimizin hayatında hiç bırakmadığı nafile ibadetlerden biri. Teravih namazı gibi oldukça benimsenmiş, değer verilmiş ve Ramazan ayıyla birlikte pek çok Müslüman'ın da hayatında yer etmiş bir ibadet olarak dikkat çekiyor.

Merhametin göstergesi

Bir ay oruç tutan ve orucun sükunet denizinde akıntıya kendini bırakan ruhun 6 gün daha orucunu devam ettirmesinin, tüm sene oruç tutmuş gibi kabul görmesi Rabbimizin merhametinden başka ne ile açıklanabilir ki? O'nun katına sunulan 6 gün orucun değeri, sonsuz ve gazabının önüne geçen merhametinin iman sahibi kalplere dokunuşundan başkası değil...

Nasıl tutulur?

Şevval oruçları, herhangi bir sebeple tutulamamış ve kazaya bırakılmış olan Ramazan oruçlarına niyet ederek de tutulabiliyor. Önemli olan Şevval ayı içinde 6 gün oruç tutmak. Bu sebeple arka arkaya 6 günü tamamlamak da zorunlu değil. Peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir. Önemli olan bu oruca başlarken, Ramazan Bayramı'nın ilk günü olduğu için Şevval

ayının birinci günü oruç tutmanın yasaklanmış olduğunu unutmamak.


Günahlara karşı kalkan

Rabbimiz Enam Suresi 160. Ayette,
“Kim iyi bir amel işlerse, kendisine bunun on katı sevap vardır" buyuruyor. Ramazan ayında incelmiş gönüllerin hemen ilgisini çeken bu müjdenin ilk durağı da Şevval ayını oruçla süsleyip, tüm seneyi rıza makamına yükseltmek. Çünkü Peygamberimiz de, “Oruç, cehennem ateşinden koruyan bir kalkandır"
buyuruyor. İman sahiplerinin Rabbimizin rızasına erişmek, emir ve yasaklara riayet ederek kıyamet sabahına erişmek arzusuna denk gelen o sihirli kelime, “kalkan" oruçlarımız... Tüm yıl, gönlü günahlara karşı sağlam bir kalkanla korunmuşlardan olmak için ne büyük bir fırsatımız var.
#Şevval orucu
#Ramazan
6 yıl önce