|

3. Murad sabah namazı için yazmış

Kültür AŞ, aralarında Sultan 3. Murad, Yunus Emre, Dede Efendi ve Nureddin Cerrahi’nin Allah ve peygamber sevgisiyle kaleme aldıkları güfte ve besteler ile hikayelerinden oluşan albüm hazırladı.

Yeni Şafak
22:31 - 16/07/2014 Çarşamba
Güncelleme: 19:33 - 15/07/2014 Salı
AA
3. Murad sabah namazı için yazmış
3. Murad sabah namazı için yazmış

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ, aralarında Sultan 3. Murad, Yunus Emre ve Dede Efendi’nin de bulunduğu sanatçıların, Allah ve peygamber sevgisiyle kaleme aldıkları güfte ve besteler ile hikayelerinden oluşan “Hikayesi Olan İlahiler” albümü hazırladı. “Hikayesi Olan İlahiler” adıyla yayınlanan albümün solistliğini, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ubeydullah Sezikli yaptı. Albümde, 3. Murad, I. Ahmed, Yunus Emre, Nabi, Nureddin Cerrahi, Yaman Dede ve Dede Efendi gibi şair ve bestekarların, Allah ve peygamber sevgisiyle kaleme aldıkları güfte ve besteler hikayeleriyle yer alıyor. 


NEFİS MUHASEBESİYLE YAZDI

Albümde yer alan bazı ilahilerin hikayeleri şöyle: Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan: Bu ilahinin sözleri, sabah namazına uyanamayan Allah ve Peygamber aşkıyla yaşayan Sultan III. Murad’ın, nefsini muhasebeye çekmesi neticesinde kaleme alındığı bilinir. Eser, Enderun’da eğitim gören ve Osmanlı müziğine önemli hizmetlerde bulunan Ali Ufki Bey (1610-1675) tarafından bestelendi.


ŞİİRLERİ HAZİNE GİBİ SAKLADI

Ben Dervişim Diyene: Menkıbeye göre, Yunus Emre’nin bütün şiirleri, vefatından uzun yıllar sonra Molla Kasım adında bir kimsenin eline geçer. Molla Kasım, dere kenarına oturur ve dine aykırı olduğu gibi çeşitli bahanelerle şiirlerin bir kısmını dereye atar. Şiirlerin geri kalanını da imha ederken bir şiirin son beyti gözüne ilişir: “Derviş Yunus bu sözü eğri büğrü söyleme / Seni sigaya çeken bir Molla Kasım gelir.” Bu keramet karşısında Molla Kasım Efendi, Yunus Emre’nin Allah dostu bir zat olduğunu anlar ve yakmadığı, suya atmadığı şiirleri bir hazine gibi saklar. 


#Kültür
#
# ALBÜM
10 yıl önce