|

Moskova Müslümanları Ramazan'a hazır

Rusya'nın başkenti Moskova'da Müslümanlar Ramazan hazırlıklarını tamamladı. Moskova'daki Merkez Cami önünde Ramazan dolayısıyla kitap ve seccade satışları hız kazanırken, pazartesi günü açılacak ramazan çadırının hazırlıkları da tamamlanma aşamasına geldi.

Yeni Şafak
19:18 - 27/06/2014 Cuma
Güncelleme: 20:55 - 27/06/2014 Cuma
AA
Moskova Müslümanları Ramazan'a hazır
Moskova Müslümanları Ramazan'a hazır
Ramazan çadırında her gün yaklaşık 600 kişi iftar yapabilecek. Ramazan dolayısıyla yerel dini idarelerin talebi üzerine Türkiye'den Rusya'ya 88 imamın gönderildiği kaydedildi.


Moskova Merkez Camisi'nin çevresinde, ramazan alışverişi yoğunluğu yaşanıyor. Cami önündeki tezgahlarda en çok seccade, takke, tesbih ve dua kitapları satılıyor.


Ramazan ayı, Ruslar ve Müslümanları yakınlaştırıyor


Moskova Merkez Cami İmamı İslam Zaripov, yaptığı açıklamada, başkentte yaşayan Müslümanların ramazanı büyük bir heyecan ve sevinçle beklediğini belirterek, inananların bu mübarek ayda camilere akın edeceğine inandığını söyledi.


Zaripov, "Moskovalı Müslümanlar, teravih namazının geç saatte olması ve toplu taşıma araçlarının o saatte çalışmaması gibi zorluklara aldırış etmeden camileri dolduracaklardır. Sadece bizim camimize teravih namazı için günde 800 ila bin kişinin gelmesini bekliyorum" ifadelerini kullandı.


Rusların, ramazan ibadetine, oldukça saygılı ve anlayışlı yaklaştığını kaydeden Zaripov, "Rusların da inançları gereği oruç ibadeti var, bu nedenle ramazanı anlıyorlar. Ramazan ayı, Ruslar ve Müslüman halk arasında yakınlaşmaya vesile oluyor" değerlendirmesinde bulundu.


Moskova'daki Zafer Parkı'nda kurulan ramazan çadırının hazılıkları da son aşamaya geldi. Çadırının sorumlusu Rifat İzmaylov, Moskova'da Müslümanların çadıra büyük ilgi gösterdiğini vurgulayarak, bu çadır sayesinde hem ihtiyaç sahiplerine iftar verildiğini hem de insanların bir araya geldiğini söyledi.


Moskova'da Ramazan çadırında hergün 600 kişi iftar açacak


İzmaylov, Ramazan çadırında iftarın yanı sıra kültürel progrmların da düzenlendiğini belirterek, çadırda her gün yaklaşık 600 kişinin iftar yapabileceğini bildirdi.


Her akşam başka bir ülkenin kültürel etkinlik düzenleyeceği çadırda, 13 Temmuz'da Türk gecesi yapılacak.


Öte yandan, Rusya yerel dini idarelerinin talebi üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ramazan ayı boyunca Rusya'nın muhtelif bölgelerinde 88 iman görevlendirdiği ifade edildi. Türkiye, dini idarelerin talebi üzerine Rusya'nın dört bölgesinde razaman çadırı açacak.


Rusya'da ilk teravih namazı bu akşam kılınacak. Müslümanlar ilk sahura da bu gece kalkacak.
#Ramazan
#Rusya
#İftar
10 yıl önce