|

Somuncu Baba’nın 6 asırlık geleneği

“Somuncu Baba” olarak bilinen alim ve mutasavvıf Şeyh Hamid-i Veli’nin 6 asır önce kendine özgü tarifle hazırladığı ekmeği, Hulusi Efendi Vakfı yaparak Türkiye’nin dört bir yanındaki iftar sofralarına ulaştırıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/06/2018 الأحد
Güncelleme: 03:16 - 10/06/2018 الأحد
Yeni Şafak
​Somuncu Baba’nın 6 asırlık geleneği
​Somuncu Baba’nın 6 asırlık geleneği

Anadolu'nun manevi mimarlarından Şeyh Hamid-i Veli'nin 600 yıl önce Bursa'da, çilehanesinin yanına yaptırdığı fırında pişirip çarşı pazar dolaşarak "Somunlar müminler" nidasıyla insanlara dağıttığı rivayet edilen ekmeği, 24. kuşaktan torunu olan Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi adına Malatya Darande'de kurulan vakıf tarafından 26 yıldır üretiliyor. Somuncu Baba'nın şifalı ekmeğinin sırrını muhafaza eden vakıf, Somuncu Baba Külliyesi yakınlarına yaptırdığı fırında Ramazan boyunca 100 binin üzerinde ekmek üreterek, temsilcileri aracılığıyla Türkiye'nin dört bir yanındaki iftar sofralarına ücretsiz ulaştırıyor.

PARAYLA SATILMAZ

Ekmeğin yapımıyla ilgili bilgi veren Hulusi Efendi Vakfı Eğitim Müdürü Resul Kesenceli, ekmeğin özel tarifinin yazılı olduğu belgenin 600 yıldır Somuncu Baba'nın soyunda bulunduğunu söyledi. Her Ramazan’da bu tarifle hazırlanan 100 bini aşkın ekmeğin, iftar sofralarında ikram edilmesi için Türkiye genelindeki temsilciliklere gönderildiğini belirten Kesenceli, "Somuncu Baba ekmeği, 600 yıllık bir tat. Özel bir tarifle hazırlanır, içinde değişik gıdalar bulunur, örneğin bal konulur. Ayrı bir rayihası vardır. Bu ekmek Somuncu Baba Hazretleri'nin ikramıdır, asla parayla satılmaz" diye konuştu. MALATYA- A.

#Somuncu Baba
#Gelenek
٪d سنوات قبل