|

Refah payı zammı açıklandı mı?

Enflasyonda haziran ayı rakamları belli oldu. Haziranda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 3.92 arttı, yıllık bazda TÜFE yüzde 38.21 oldu. SSK ve Bağkur emeklilerinin enflasyon farkı yüzde 19.77 olurken, memur zammı ise yüzde 17.55 oldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde memur ve emeklilerin maaş artışlarını da içeren kanun teklifine ilişkin açıklama yaptı. Memurlara yüzde 17,55'lik toplu sözleşme ve enflasyon farkına ek olarak seyyanen 8 bin 77 liralık artış yapılacak. Şimdi gözler refah payında. Peki refah payı açıklandı mı? Emekli ve memura refah payı verilecek mi, ne kadar?

16:10 - 5/07/2023 Çarşamba
Güncelleme: 16:13 - 5/07/2023 Çarşamba
Yeni Şafak
Refah payı zammı ne zaman açıklanacak?
Refah payı zammı ne zaman açıklanacak?

Türkiye İstatistik Kurumu, enflasyon rakamlarını açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre; haziranda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 3,92 arttı. Yıllık bazdaki artış ise yüzde 38,21 oldu. Memur ve emeklinin 6 aylık enflasyon farkı belli oldu.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler yaptığı açıklamada "1 Temmuz 2023 tarihi ile 31 Aralık 2023 tarihi arası için enflasyon farkı dahil ilave artışa seyyanen net 8 bin 77 TL artışı öngörüyoruz." dedi. Güler ayrıca "İ̇şçi̇ ve Bağkur emekli̇si̇ni̇n refah payı tekli̇fte var mı? sorusuna "Teklifimiz içerisinde şu anda yok. Çünkü en alt seviyede olan 5500 TL olan en düşük maaş, seçim öncesinde 7500 TL’ye çıkarılmıştı. Şu anda dağılım ve enflasyon farkının yansıtılması ile beraber şu andaki teklifimizde yer almıyor." diye cevap verdi.

Maaşlara ne kadar refah payı eklenecek?

Emekli ve memura verilecek refah payı henüz açıklanmadı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde memur ve emeklilerin maaş artışlarını da içeren kanun teklifine ilişkin açıklama yaptı. Memurlara yüzde 17,55'lik toplu sözleşme ve enflasyon farkına ek olarak seyyanen 8 bin 77 liralık artış yapılacak.

Refah payı tahmini olarak ne kadar verilecek?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Şu anda önceki uygulamalarda toplu sözleşme zammı artı enflasyon farkı alıyorduk. Emeklilerimiz direkt enflasyon farkını alıyor. Biz 3 dönemdir sosyal refah payı artışını gördük, yani seyyanen zamları gördük. Fiyat artışlarından çok çabuk etkilenen kırılgan kesim olan sabit ücretlilere enflasyonun üzerinde zam yapıldı. Yüzde 15’ler seviyesinde bir enflasyon varken yüzde 30 artış yapıldı. Biz bu dönem daha fazla bir artış bekliyoruz.

Refah payı nedir?

Refah payı; memur, işçi ve emekliler aldıkları maaşların enflasyon oranı düşüldükten sonra, hesaplanarak ödenen miktarıdır.

Seyyanen zam nedir, ne demek?

Seyyanen zam terimi, iş dünyasında sıklıkla duyulan ve çalışanlara eşit şekilde uygulanan bir zam politikasını ifade eder. Bu yaklaşımda, belirli bir çalışan grubuna yüzdelik olarak değil, tüm çalışanlara aynı miktarda zam yapılır. Yani, maaşlar arasındaki farklar azaltılarak herkesin maaşı aynı miktarda artırılır.

#refah payı
#refah payı zammı
#refah payı zam oranı
#memur zammı
10 ay önce