|

Regaib Gecesinin anlamı, önemi ve faziletleri nelerdir?

22 Mart Perşembe mübarek Regaib Gecesi. Bu özel günde dini vazifelerini yerine getirmek isteyen Müslümanlar bir yandan da Regaib Gecesinin anlamını, önemini ve faziletlerini merak ediyor. Bizler de sizler için merak edilenleri araştırdık.

14:10 - 21/03/2018 Çarşamba
Güncelleme: 17:45 - 31/05/2022 Salı
Diğer
Regaib Gecesi'nin anlamı ve önemini sizler için araştırdık.
Regaib Gecesi'nin anlamı ve önemini sizler için araştırdık.

Regaib Gecesinin anlamı ve faziletleri haberimizde. 22 Mart Perşembe günü idrak edilecek olan ve üç ayların habercisi olarak bilinen Regaib Gecesinin içinde barındırdığı faziletleri haberimizden öğrenebileceksiniz. Aynı zamanda kelime kökeni bakımından hangi anlama geldiğini de sizler için hazırladık.

Regaib nedir?

Regâib, Arapça bir kelimedir ve "reğa-be" kökünden gelmektedir. "Reğa-be", kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. "Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"'den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, taleb edilen şey demektir. Müennesi, "reğîbe"dir. "Reğîbe"nin çoğulu da "reğâib" dir. Kelime olarak "regâib"in aslı budur.

Receb'in ilk cuma gecesine Regaib Gecesi denir. Bu geceye Regaib Gecesi ismini melekler vermişlerdir. Her cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Allah Teâlâ, bu gecede, müminlere, ragibetler [ihsanlar, ikramlar] yapar. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Bu gece yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir.

REGAİB GECESİ FAZİLETLERİ:

Bazı rivayetlerde bu gecenin isminin meleklerle telaffuz edildiği ifade edilir. Regaip kelimesi, güzel şeyleri arzu etmek, istemek, elde etmeye gayret etmek anlamlarına gelir. Bu gece ibadet edenin, tövbe edenin arzularının verileceği ümit edilir.

Recep ayının fazileti iyilik ayı : Regaip gecesinin içinde olduğu Recep ayında bolca oruç tutulmalıdır. Bu aya 'Recebü'l-asabb' da denilmiştir. Yani; iyiliklerin isabet ettiği Recep ayı. Recep ayına 'tövbe' ismi de konulmuştur. Mümin bu ayda ve özellikle de Regaip Gecesi'nde günahlarını bolca kendine itiraf edip tövbe etmelidir.

#Regaib Gecesi
6 yıl önce