|

Aday adaylarını terleten sorular

Aday adaylarını 4 süreçten geçiren AK Parti’de ilk iki aşama geçildi. ‘AK Parti’nin felsefesi nedir’, ‘Türkiye için hangi yönetim modeli’ gibi sorularla terleyen 6 bin 223 aday adayından 4 bini elendi. Üçüncü aşamada da bu adaylardan yarısının elenmesi bekleniyor. 550 aday için son kararı Davutoğlu verecek

Yeni Şafak ve
05:00 - 17/03/2015 Salı
Güncelleme: 12:50 - 3/04/2015 Cuma
Yeni Şafak

AK Parti'de 7 Haziran için hazırlıklar sürüyor. 4 aşamadan oluşan aday belirleme sürecinde ilk iki etap geçildi. Temayül yoklamaları, yüz yüze mülakatlar, komuoyu araştırmaları ışığında 12 alt komisyonun çalışmaları sonucu 6 bin 223 aday adayından 4 bini elendi.



AK Parti'den milletvekili olmak için aday adaylığını açıklayan isimlere mülakatlarda birbirinden ilginç sorular yöneltildi. Yüzyüze yapılan görüşmelerde aday adaylarına, AK Parti'nin kuruluş felsefesi de soruldu. AK Parti'den aday olmak isteyenlere “niye AK Parti?" sorusu ve partinin kuruluş felsefesinde yer alan “Muhafazakar demokrat" ifadesinden ne anladıkları soruldu. Başkanlık modeli, Türk tipi sistemler gibi yönetimsel modellere ilişkin sorular akademisyen ve yönetici olup da aday adayı olanlara ağırlık olarak yöneltildi.




KAPINIZDA ONCA KİŞİ BEKLERKEN


AK Parti'den milletvekili aday adayı olanlar arasında en fazla teri üst düzey bürokratlar döktü. Bürokratlara “Onca kişi kapınızda beklerken niye milletvekili olmak istiyorsunuz?" sorusu yöneltildi. Mülakattan ayrılan bürokratlar en fazla bu soruya cevap vermekte güçlük çektiklerini ifade etti.




SAYI İKİ BİNE DÜŞTÜ


İlk iki aşamada yüzyüze yapılan mülakatlar sonrası 6 bin 223 adaydan 4 bini elendi. İkinci etap görüşmeleri için yaklaşık 2 bin kişinin dosyası ise ara komisyonların önüne geldi. Dün itibariyle, Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Ali Şahin, Süleyman Soylu ve Mustafa Şentop ile Genel Sekreter Haluk İpek'in başında olduğu dört ara komisyon çalışmalarına başladı. Ara Komisyonlar, “temayül yoklaması", “mülakatlardan çıkan sonuçlar", “kamuoyu araştırmaları", “kanaat önderlerinin görüşleri", “STK'ların değerlendirmeleri" ve “Komisyonların raporları" ışığında analiz yapıyor. 2 bine yakın aday adayından yarısının da bu aşamada elenmesi bekleniyor.




İstanbul'da 264'e indi


İstanbul'da aday adaylık için başvuran bin 165 kişi ile tek tek görüşen Mehmet Ali Şahin ve Hüseyin Çelik'in de bulunduğu mülakat ekibi bu sayıyı şehrin 88 olan milletvekili sayısının üç katı olan 264'e düşürdü. Üç seçim bölgesi olan İstanbul'da 1. Bölge'de 93, 2. Bölge'de 78, 3. Bölge'de ise 93 aday adayı 88 kişi arasına girebilmek için ter dökecek.



#AK Parti
#seçim
#milletvekilliği
#aday adaylığı
9 yıl önce