|

AGİT’in iddiaları objektiflikten uzak

AGİT gözlemcilerinin halk oylamasına ilişkin mesnetsiz iddialarının objektiflikten uzak olduğunu belirten AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik, “Referandumun ardından yapılan açıklamaların sınırları aştığını ve Türk seçmeninin egemenliğini ifade hakkına saygı duymadığını gösteren bazı alanlara girdiğini ifade ediyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/04/2017 Çarşamba
Güncelleme: 22:15 - 18/04/2017 Salı
Yeni Şafak
AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik
AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik
AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, AGİT’in son referandumla ilgili açıklamalarını anlamakta güçlük çektiklerini belirterek “Referandumun ardından yapılan açıklamaların sınırları aştığını ve Türk seçmeninin egemenliğini ifade hakkına saygı duymadığını gösteren bazı alanlara girdiğini ifade ediyoruz” dedi. “Avrupa’daki bazı siyasilerin Türkiye’de çıkan referandum sonucunu, Türkiye-AB ilişkilerinin sonu anlamına gelir şeklinde bir ifadeyle karşılamaları demek onların demokrasi kültüründen ne kadar yoksun olduklarını ifade eden bir yaklaşım olur” diyen Bakan Çelik, “Avrupa Birliği kurumlarının bazılarının sözcülerinin bu söylediklerinin siyasi, hukuki hiçbir gerekçesi olamaz. Referandum sonucuna ilişkin olarak basın açıklamasında Avrupa Birliği’nin değerlendirmesinin AGİT gözlemci heyet raporuna göre olacağının ifade edilmesi anlaşılmaz bir tutumdur ve bunu açık bir şekilde yadırgadığımızı ifade ediyorum.” dedi.

EVET KAMPANYALARI ENGELLENDİ

Türkiye’de net bir süreç yaşandığına vurgu yapan Bakan Çelik, “Bu son referandumla ilgili açıklamalarını anlamakta güçlük çekiyoruz, bu iddiaların, açıklamaların mesnetsiz iddialar olduğunu ve herhangi bir temele yaslanmadığını, objektiflikten uzak olduğunu özellikle vurgulamak isterim” şeklinde konuştu. Son 10 yılda Türkiye’de üçüncü kez referandum düzenlendiğini hatırlatan Bakan Çelik, “Avrupa’daki pek çok ülkeden daha şeffaf ve daha güçlü bir alt yapımız vardır ve bunları sorunsuz bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Çeşitli Avrupa ülkeleri demokratik toplanma hakkına aykırı biçimde evet yanlısı kampanyayı engellemişlerdir. Bunun dikkate alınması gerekirdi ancak AGİT bildirgesinde bu gerçekliğe dair herhangi bir atıfta bulunulmaması, söz konusu misyonun tarafsızlığına gölge düşürmektedir. Beklediğimiz şey şudur, tarafsız, hakkaniyetli ve objektif bir yaklaşımdır” değerlendirmelerinde bulundu.
#​AGİT
#Ömer Çelik
#Referandum
7 yıl önce