|

Demokrasi bayramı

Vatandaşlar Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimleri için sabah erken saatlerden itibaren sandık başına gitti. Oy kullanmaya yöresel kıyafetleriyle gelenler renkli görüntüler oluştururken, yurt genelinde demokrasi bayramı havası yaşandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/06/2018 Pazartesi
Güncelleme: 01:20 - 25/06/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Kütahya’nın Domaniç ilçesine bağlı Fındıcak köyünde yaşayan yörük kadınlar yöresel kıyafetlerini giyerek oy kullandı.
Kütahya’nın Domaniç ilçesine bağlı Fındıcak köyünde yaşayan yörük kadınlar yöresel kıyafetlerini giyerek oy kullandı.

Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri, Türkiye genelinde adeta bir demokrasi bayramına dönüştü. Sabahın erken saatlerinden itibaren sandık başına giden seçmenler renkli görüntüler oluşturdu.


RENKLİ GÖRÜNTÜLER OLUŞTU

Yaşlı ve engelliler ise bu yıl ilk defa hayata geçirilen uygulama kapsamında evlerine getirilen “seyyar sandıklar”da oylarını kullandı. Hastalıkları veya engelli nedeniyle kendi imkanlarıyla sandığa gidemeyen vatandaşlar da hastanelerin tahsis ettiği araçlarla oy kullanmaya gitti.


Birçok kentte vatandaşlar yöresel kıyafeleriyle sandığa gelerek vatandaşlık görevini yerine getirdi. Farklı ülkelerden Türkiye’ye gelerek vatandaşlık alan seçmenlerden Özbekler, Kırgızlar ve Ahıska Türkleri de ülkelerinin kıyafetleriyle oy kullanmaya geldi. Seçimin en renkli görüntülerini ise gelinlik ve damatlıklarıyla düğünden önce oy vermeye gelen çiftler verdi.


En mutlu günlerinde vatandaşlık vazifelerini de yerine getiren çiftler, oy zarflarını da birlikte sandığa attı.


Seyyar sandık

Demokratik bir devrim niteliği taşıyan bu seçimde YSK’nın ilk kez hayata geçirdiği ‘seyyar sandık’ uygulamasıyla binlerce hasta ve yatalak vatandaş oyunu kullandı. Hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı olduğunu beyan eden seçmenlerin ayağına sandık götürüldü.


Seyyar sandık hizmetinden yararlanan Gaziantep’in İslahiye ilçesinde 95 yaşındaki Ömer Köse ile eşi felçi olduğu için yatağa bağımlı 85 yaşındaki Emine Köse, oylarını Atatürk Mahallesi’ndeki evlerine getirilen seyyar sandıkta verdi. Ömer Köse, gazetecilere yaptığı açıklamada, seçimlerin vatana ve millete hayırlı olmasını dileyerek, “Allah devlete zeval vermesin” dedi. Eşi Emine Köse de oyunu evinde kullanmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.


Bu bizim rengimiz!

Afganistan’ın Pamir Yaylası’ndan 1982’de Türkiye’ye göç eden Kırgızlar, Van’ın Erciş ilçesinde oylarını kullandı. Yöresel kıyafetleriyle geldikleri okulda renkli görüntüler oluşturan Kırgızlar, çok mutlu olduklarını söyledi. 36 yıl önce Hatay’ın Antakya ilçesine yerleşen Özbek kökenli Türk vatandaşları da, erken saatlerde sandık başına gitti. Yoğun katılımın gözlendiği seçimde Özbek vatandaşlar yöresel kıyafetleriyle okullara giderek oylarını kullandı.


Düğünden önce vatandaşlık görevi

Nikah tarihleri Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekilliği Seçimi’ne denk gelen çiftler, nikah töreninin ardından gelinlik ve damatlıkla vatandaşlık görevini yerine getirdi. Düzce’de, dünya evine girecek olan Musa Aydın ve Aynur Coşku çifti, düğün merasimi öncesinde gelinlik ve damatlıkla oy kullandı ve sonuçların hayırlı olmasını temenni etti. İstanbul’da ise Zülfi Ayhan ile Ayşegül Ayhan çifti, nikah işlemlerinin ardından gelin arabasıyla oy kullanacakları Gaziosmanpaşa Ülkü Ortaokulu’na geldi. Düğün kıyafetleriyle okula giren çift, vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı.


Görme engellilere özel şablon

Aksaray’da görme engelli Yusuf Uz ve nişanlısı Övgü İpek, görme engelliler için özel hazırlanan oy kullanma şablonu yardımıyla kimseden yardım almadan seçim tercihini yaptı. Aksaray Görme Engelliler Derneği ile Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) iş birliğince hazırlanan özel oy kullanma şablonuyla oylarını kullanan Uz ve İpek daha sonra oylarını sandığa attı. Yusuf Uz, oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada demokratik hakkını kullanmaktan çok memnun olduğunu söyledi.


Engel tanımadı

Kırklareli’nde bir süredir hastanede tedavi gören 21 yaşındaki Eda Türk, Evde Sağlık Hizmetleri ekiplerince ambulansla hastaneden oy kullanacağı okula götürüldü. Evde Sağlık Hizmetleri ekipleri ve vatandaşların yardımı ile 1040 numaralı sandığa götürülen Türk, sedye üzerinde oyunu kullandı. Oy kullanma işleminin ardından konuşan Türk, kendisine oy kullanmak için yardım eden devlet yetkililerine teşekkür etti.


Efeliğe yakışır

Aydın’ın İncirliova ve Germencik ilçelerinde bazı vatandaşlar oy kullanmaya yörük ve efe kıyafetiyle geldi, ortaya renkli görüntüler çıktı. Germencik’te aralarında kadınların da bulunduğu bir grup vatandaş renkli yöresel kıyafetleriyle sandığa gelerek oylarını kullandı. Efeler ilçesinde efe kıyafetiyle oy vermeye gelen Sercan Akdağ ise, “Aydın’a zeybekliğe yakışır şekilde efe kıyafetiyle gelip oyumu kullandım” dedi.


117’lik çınar oyunu kullandı

Gaziantep’in İslahiye ilçesinde yaşayan 117 yaşındaki Ayşe Uzkar, çocuklarının yardımıyla gittiği okulda oyunu kullandı. Ayşe Uzkar’ın oğlu Mustafa Uzkar, annesinin daha önceki tüm seçimlerde oy kullandığını belirterek “Seçimin sonucu tüm ülkeye hayırlı olsun” temennisinde bulundu.


Yangından sandığa

Elazığ’da vatandaşın güvenliği için günün 24 saati görev yapan itfaiye ekipleri ihbar üzerine müstakil bir evde çıkan yangını söndürdükten sonra amirlerinden izin alarak itfaiye aracıyla sandık başına gitti. Üzerlerinde çalışma kıyafetleri ile oylarını veren itfaiye erleri diğer seçmenlerin meraklı bakışları arasında vatandaşlık görevlerini yerine getirdi.



Jet seçim

Nüfusu az olan bazı köy ve mahallelerde seçimler kısa sürede sona erdi. Gümüşhane’de 15 seçmenli Bandırlak köyünde oy verme işlemi yarım saatte tamamlandı. Eski okul binasından dönüştürülen muhtarlıkta oyunu kullanan vatandaşlar, seçimin hayırlı olmasını diledi. Tokat’ın Yeşilyurt ilçesinde 14 seçmeni bulunan Şehitler Mahallesi’nde de oy verme işlemi bir saatte tamamlandı.

#Seçim
#24 Haziran
#Vatandaş
6 yıl önce