|

Gözlemciler PKK yandaşı çıktı

Halk oylamasına şaibe düşürme rolünü üstlenen AGİT'le birlikte Türkiye’ye gelen Avrupa Konseyi heyetindeki gözlemciler, PKK yandaşı çıktı. Gözlemcilerden Andrej Hunko’nun PKK flamaları ve terör örgütü yandaşları ile fotoğrafları ortaya çıktı. Tarafsız davranması gereken Hunko’nun kampanya sürecinde hayır toplantılarına da katıldığı ve kampanyaya destek verdiği tespit edildi.

Yeni Şafak
04:00 - 19/04/2017 Çarşamba
Güncelleme: 04:40 - 19/04/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Tarafsız olması gereken sözde gözlemci Andrej Hunko’nun 'Hayır' kampanyalarına da aktif destek verdiği belirlendi. Avrupa Konseyi'nin AGİT'le birlikte Türkiye’ye gönderdiği sözde gözlemci Andrej Hunko’nun PKK flamaları ve terör örgütü yandaşları ile fotoğrafları ortaya çıktı.
Tarafsız olması gereken sözde gözlemci Andrej Hunko’nun 'Hayır' kampanyalarına da aktif destek verdiği belirlendi. Avrupa Konseyi'nin AGİT'le birlikte Türkiye’ye gönderdiği sözde gözlemci Andrej Hunko’nun PKK flamaları ve terör örgütü yandaşları ile fotoğrafları ortaya çıktı.

Türkiye’de sistem değişikliğini öngören halk oylaması sürecinde açıkça “hayır” cephesinde yer alan Avrupa ülkeleri, şimdi de AGİT Raporu üzerinden operasyona girişti. Halkın oyunu hazmedemeyen Avrupa ülkeleri büyükelçilerinin AGİT Raporu müdahalesi deşifre oldu. Edinilen bilgiye göre, AGİT raporu 17 Nisan Pazartesi günü öğleden sonra açıklanırken, sabah saatlerinde Avusturya Büyükelçiliği’nde Almanya ve Avusturya büyükelçileri başta olmak üzere bazı büyükelçiler AGİT temsilcileriyle biraraya geldi. Rapora eklemeler yapılırken, YSK’nın mühürsüz oylar kararı da rapora bu kahvaltıda eklendi.


RAPORA SON ANDA MÜDAHALE

AGİT raporunun son paragrafında yer alan YSK’nın mühürsüz oylar ile ilgili kararının rapora son anda girdiği iddia edildi. AB büyükelçilerinin telkinleriyle değişen AGİT Raporu, öğleden sonra kamuoyuna açıklandı. Türkiye halkının tercihine şaibe bulaştırma, provoke etme çabalarını raporuyla destekleyen AGİT’in seçim sürecini gözlemek üzere seçtiği temsilcilerin kimlikleri de tartışma yarattı. Avrupa Konseyi'nin AGİT gözlemcileriyle birlikte Türkiye’ye gönderdiği heyette yer alan gözlemci Andrej Hunko’nun PKK flamaları ve terör örgütü yandaşları ile fotoğrafları ortaya çıktı.

  • Engellemeyle karşılaşmadık
  • AGİT Referandum Gözlem Heyeti Başkanı Tana de Zulueta ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Heyet Başkanı Cezar Florin Preda, Ön raporun açıklanmasından sonra Zulueta ve Preda, “İstediğimiz sandık başına gittik. Gözlemlemede bulanabildik” itirafında bulundu.

PKK FLAMASI TAŞIDI

Hunko’nun hayır toplantılarına da katıldığı ve kampanyaya destek verdiği belirlendi. Türkiye’nin de üyesi bulunduğu Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin halk olaması için Türkiye’ye gönderdiği Alman Sol Parti milletvekili Andrej Hunko, oylama boyunca Diyarbakır ve Mardin’de görev aldı. Hunko, halk oylamasından sonra yaptığı açıklamada, “Polis bizi engellemeye çalıştı. Ben ve ekibim rahatsız edici bir ortamda bırakıldık” dedi. Hunko, Avrupa Konseyi kulislerinde “PKK’nın AKPM temsilcisi” olarak gösteriliyor. AGİT ve AKPM izleme heyeti üyesi olarak Türkiye’ye gelen Hunko ve heyetteki diğer üyeler Avusturyalı Stefan Schennach, Alev Korun ve Zerife Yatkın, daha önce açlık grevine başlayan kişileri ziyaret ettiler. Hunko ve 10 milletvekili arkadaşı hakkında Berlin Savcılığı, 2014'te PKK yasağını ihlal etmekten soruşturma açmıştı. Hunko’nun da aralarında bulunduğu milletvekilleri Almanya’da PKK yasağının kaldırılmasını istedi.

AGİT’TEN BİR SKANDAL DAHA

Heyette yer alan tartışmalı isimlerden Alev Korun, 2008’den itibaren Avusturya’da Yeşiller Partisi milletvekili. Gezi olaylarına verdiği destekle öne çıkan Korun, 2014'te Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliği önünde eyleme katılarak “Kobani yalnız değildir” pankartı taşıdı. Korun, 2015'te yapılan 1 Kasım seçimlerinde bir grup Avusturyalı milletvekiliyle HDP’yi açıkça desteklediklerini bildiren açıklamaya imza attı. Avusturya parlamentosu önünde, tutuklu HDP’lilere destek amacıyla terör örgütü PKK’nın bez paçavraları gölgesinde düzenlenen eyleme de katıldı.


TEMELSİZ İDDİALAR RAPORDA

AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu Sınırlı Referandum Gözlem Heyeti Başkanı Tana de Zulueta ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Heyet Başkanı Cezar Florin Preda, halk oylamasıyla ilgili ön raporlarını skandal ifadelerle açıkladı. Temelsiz iddialar içeren ön raporda özetle şunlar belirtildi: “Oy sayım prosedüründe son değişiklikler önemli bir güvenceyi ortadan kaldırdı. YSK’nın mühürsüz pusulalar hakkındaki kararı kanunla çelişkili. Ziyaret ettiğimiz sınırlı sayıdaki sandık referandum gününde düzenli ve verimliydi. Referandum genel olarak standartları tutturamadı, hukuki altyapı gerçekten demokratik bir süreç için yetersizdi."

  • Türkiye’den özür dilemeleri gerekir
  • TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Andrej Hunko’nun, AGİT gözlemci heyetinde yer almasına ilişkin, “AGİT raporunun, PKK yanlısı olarak bilinen, PKK eylemlerini destekleyen, hatta finansman sağlayan, ki elimizde belgeleri var, Alman Federal Milletvekili tarafından dile getirilmesi, ne kadar ciddiyetsiz ve siyasi amaçlı olduğunu ortaya koyuyor. Avrupa Konseyi PKK destekçisi birisini Türkiye’ye seçim gözlemcisi olarak göndermiş olması sebebiyle özür dilemeli ve raporu çöpe atmalı” diye konuştu.

PKK AKTİVİSTİNİ GÖNDERİYORLAR

Yeneroğlu şunları söyledi: “Almanya’dan Federal Milletvekili ve Sol Parti üyesi olan kişi PKK aktivisti olarak her türlü militanca faaliyetleri yapan kişi olarak tanınıyor. PKK’nın programlarına maddi destek veren bu kişi Türkiye’deki seçimlerin ne eşit ne adil yürütüldüğünü, tam tersi oradaki emniyet güçlerinin sandığı korumalarını bile seçmen üzerinde baskı olarak değerlendiriyor. Bu tam bir PKK ağzı. Hayır kampanyasına aktif olarak katılıyor ve Türkiye’ye AGİT’in sözde bağımsız ve tarafsız gözlemci olarak geliyor. Raporunda ve basına yönelik demeçlerinde PKK jargonu kullanan bir adam. Devamlı PKK’nın terör örgütü listesinden çıkartılması gerektiğini savunuyor. Yasak olmasına rağmen defaatle PKK paçavrası ile fotoğraf çektirdi. Alman hükümetinin bunu izah etmesi gerekir."


Şaibe heyetinden YSK’ya ziyaret

Halk oylamasını şaibeli gösterme vazifesini üstlenen AGİT'in Türkiye Gözlem Heyeti Başkanı Tana de Zulueta ve beraberindeki heyet, YSK'yı ziyaret etti. Çıkışta Zulueta, “Raporumuzun bir kopyasını YSK ile paylaştık. Sağladıkları destek ve iş birliği için teşekkür etmek üzere buradaydık. Genel olarak bu konuları konuştuk. Buna ilişkin düşüncelerimizi zaten final raporumuza açıkça yansıtacağız” dedi. Zulueta, bir soru üzerine, “(Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AGİT’e yönelik eleştirisi) Biz buraya Türk yetkililerin daveti üzerine geldik, görevimizi tamamladık ve ilk raporumuzu yayınladık. Bu konuda benim yorumum yok” cevabını verdi. Zulueta, halk oylamasına ilişkin AGİT final raporunun 8 hafta sonra yayımlanacağını söyledi.


Türk’ü evinde ziyaret etmiş

Andrej Hunko ile birlikte Diyarbakır ve Mardin’de halk oylamasını gözlemleyen Avusturya Milletvekili Stefan Schennach’ın terör örgütü PKK’nın siyasi kanadı HDP’li Ahmet Türk’ü evinde ziyaret ettiği ortaya çıktı. Sosyal medya adresi twitterdan Ahmet Türk ile çekilmiş fotoğrafını paylaşan Schennach, “Mardin’de referandumu saydıktan sonra Türkiye’deki en saygıdeğer ve etkileyici kişilerden biri olan Ahmet Türk ile evinde tanıştım” yazdı.

#AGİT
#Türkiye
#Avrupa
#Andrej Hunko
7 yıl önce