|

'Liyakat sahibini seçmek vatani bir görevdir'

Cumhuriyet tarihinin en kritik dönemeçlerinden biri olan bu seçimde Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. el-Karadaği'nin daha önce verdiği bir fetva gündeme geldi. El-Karadaği, seçimlerin toplumlar için önemli olduğuna dikkati çekerek, "Bazı konularda farklı görüşlerimiz olsa da, liyakat sahibini seçmek şer'i bir vecibe ve vatani bir ödevdir" uyarısı yapıyor. Tecrübe sahibi olanın seçilmesi gerektiğine işaret eden El-Karadaği, "Dindar olsa dahi zayıf olanı seçmek de caiz değil" görüşünü belirtiyor.

Yeni Şafak
13:02 - 23/06/2018 Cumartesi
Güncelleme: 13:51 - 23/06/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali Muhyiddin el-Karadaği
Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali Muhyiddin el-Karadaği

Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimi için saatler kaldı, yarın milyonlarca seçmen sandık başına gidecek. Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali Muhyiddin el-Karadaği'nin Müslümanların seçim süreçlerine ilişkin daha önce verdiği bir fetva, seçim öncesi bir kez daha dikkati çekti. El-Karadaği, seçimlerin Müslüman toplumlar için kritik bir öneme sahip olduğu konusuna vurgu yapıyor.

'Şer'i bir vecibe ve vatani bir ödev'
'
Seçimler Fetvaları
' başlığıyla 'Müslümanların Hür ve Şaibesiz Seçimlere Katılması Vaciptir' konusunun yer aldığı makalede seçim tercihleri için de önemli bir madde yer alıyor:
  • Bazı konularda farklı görüşlerimiz olsa da, liyakat sahibini seçmek şer'i
    bir vecibe ve vatani bir ödevdir.
    Genel ve kuşatıcı maslahata dayalı yollara itibar etmek gerekir. Zira ehliyet sahibi olmayanları seçmek
    şer'i bakımdan caiz değildir.
    Bu ister velayeti amme ister velayeti hassa olsun durum değişmez. Zira kötülük ve düşmanlık üzere yardımlaşmak
    kitap, sünnet ve icma bakımlarından haramdır.
'Tecrübe sahibi olanı seçmek gerekir'

Prof. Dr. Ali Muhyiddin el-Karadaği, devlet başkanlığı için seçim şartlarını da belirtiyor. El-Karadaği, "Devlet başkanlığı; güvenilir ve güçlü, ihlaslı ve mütehassıs olanı, ilim veyahut tecrübe sahibi olanı seçmek gerekir" ifadelerini kullanıyor.

Ayrıca El-Karadaği, seçilmesi caiz olmayan devlet başkanı modelini de net vurgularla dile getirerek, "Zalim, bozguncu ve fasık olanı seçmek asla caiz değildir. Dindar olsa dahi zayıf olanı seçmek te caiz değildir" görüşünü savunuyor.


#Ali Muhyiddin el-Karadaği
#Seçim
6 yıl önce