|

SEO mu Adwords mü?

SEO mu Google Adwords mü? sorusu dijital pazarlama uzmanları ve site sahipleri tarafından sıkça sorulan sorular arasında. SEO ve Google Adwords (ADS) avantajlarını ve dezavantajlarını bu yazımızda sizlerle paylaştık.

11:26 - 1/07/2019 Pazartesi
Güncelleme: 20:10 - 8/10/2021 Cuma
Diğer
  SEO mu Google Adwords mü?
SEO mu Google Adwords mü?
Web sitelerinin ilk amaçlarından bir tanesi daha çok kişiye ulaşmak ve görünürlüğü daha fazla artırmaktır. Özellikle arama motorunda üst sıralara yerleşmek için birkaç yöntem mevcuttur. Website sahipleri kendilerine en uygun yöntemleri bulup bu yönde çalışmalarını geliştirmelidir. Bu yönde en fazla sorulan sorulardan bir tanesi SEO mu Adwords mü? sorusudur. Bu soruya cevap bulabilmek adına her iki yöntemi de iyi bilmek gerekir. Peki,
faydaları nelerdir, nasıl yapılır?
SEO Nedir?
web siteleri hedeflenen kitlelere ulaştırmak için kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Doğru yapılan SEO ile web sitesi arama motorunda üst sıralarda yer alır ve sitenin trafiğini artırarak daha çok reklam alabilirsiniz. Web sitesinde olması gereken en önemli detaylardan bir tanesi de doğru SEO çalışmasının yapılmasıdır. SEO çalışması için iç SEO ve dış SEO gereklidir yine rakip analizleri ile de SEO desteklenmelidir.
SEO’nun Faydaları

• SEO perspektifti hem küresel hem de bölgesel kitleler için uygundur,

• Hedeflenen ziyaretçi sayısına ulaşmanızı sağlar,

• Web sitenin görünebilirliğini artırır,

• Reklam getirileri için en iyi yollardan bir tanesidir,

• Web siteleri için uzun vadeli konumlandırma sağlar,

• Diğer yöntemlere göre daha uygun maliyetlidir,

• Sonuçlar ölçülebilir,

SEO perspektifti hem küresel hem de bölgesel kitleler için uygundur;
web sitenizde yayınladığınız yazıların içerisine konumlandıracağınız ölçülü anahtar kelimeler ile ziyaretçi kitlenizi belirleyebilirsiniz. Hangi kitleye hitap edecekseniz en çok aranan kelimeler ile hedef kitlenizi kolayca sitenize çekebilirsiniz.
Hedeflenen ziyaretçi sayısına ulaşmanızı sağlar;
başta belirlediğiniz hedef kitlenize ulaşmanıza yardımcı olur. Elbette bunun için firmanıza ya da web sitenize rakip olan 5 siteyi araştırıp rakip analizi ve anahtar kelime analizi yapmanız gerekir. Böylece rakiplerinizin kullanmayı unuttuğu ya da en çok kullandığı anahtar kelimeleri belirleyerek hedeflediğiniz kitleye ulaşabilirsiniz.
Web sitenin görünebilirliğini artırır;
sitenizde yapılan doğru SEO çalışması ile web siteniz arama motorunda optimize olacaktır. Böylece görünebilirliği artacak ve daha kazançlı olacaktır.
Reklam getirileri için en iyi yollardan bir tanesidir;
üst sıralara yerleşen internet sitenizde hizmetlerinizi ve ürünlerinizi daha kolay pazarlayabilirsiniz. Bunun yanında etkili bir şekilde yapılan
çalışmaları ile web sitenize reklam oranı artacaktır.
Web siteleri için uzun vadeli konumlandırma sağlar;
SEO sabır ve devamlılık gerektiren bir işlemdir. Eğer dijital dünyada kalıcı ve uzun ömürlü olmak istiyorsanız, 2 ila 6 aylık kesintisiz bir çalışma yapmanız gerekir. Yine SEO çalışmalarında fiyat değişiklikleri mevcuttur fiyatlar Adwords gibi sabit değil değişkendir. Bu nedenle sitenin maddiyat konusu ön plana alınmalıdır. SEO karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu nedenle anlaması zor ve zaman alıcıdır bu nedenle her daim yeni bilgiler gerektirir. Böylece SEO’da uzun vadeli bir kazanç sağlanmış olur.
Diğer yöntemlere göre daha uygun maliyetlidir;
dijital dünyada yapılacak olan SEO çalışmalarının en iyi yanı uygun maliyetli olmasıdır. Bir SEO uzmanından uygun fiyata
alabilir ve sonrasında da etkili SEO çalışması yapabilirsiniz.
Sonuçlar ölçülebilir;
Adwords’e göre SEO’nun sonuçları daha kolay ölçülebilir. Yapacağınız her yenilik ve SEO çalışmasının etkilerini an an takip edebilirsiniz.
Adwords Nedir?

Google’ın 200 yılından bu yana kullandığı Adwords dijital dünya üzerinde yapılan ürün ve hizmet araştırmaları için internet kullanıcılarına sunulmuş bir olanaktır. Adwords işletmelere ve kişisel web sayfalarına kolay ulaşılmasını sağlayan bir sistemdir. Web sitelerine yapılan tıklama başına ücret öder. SEO ’ya göre daha kolay ve daha az karmaşıktır. Daha çok ünlü firmalar, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler Adwords ’ten faydalanır. Adwords reklamları web sayfalarına iyi bir gelir imkanı da sunar.

Adwords Nasıl Çalışır?

Dünyada ve ülkemizde en çok tercih edilen arama motorlarından bir tanesi Google’dır. Hal böyle olunca, Google gelirlerinin büyük bir kısmını reklamlardan elde ediyor. Bu durumda da Adwords dijital dünyada ve pazarlama sektöründe en çok tercih edilen yöntem olma özelliğini kazanmıştır. İşletmeler Adwords sayesinde reklamlarını kolayca yapabilir istedikleri hedef kitlelere rahatlıkla ulaşabilir. Adwords avantajları ise;

Hedef; ürün ya da hizmetlerinizin reklamlarını hedefleme sayesinde ilgili kimselere doğrudan ulaştırabilirsiniz. Adwords’te kelime hedefleme ile anahtar kelimeleri önceden belirleyerek hangi reklama hangi anahtar kelimeyi vereceğinizi belirleyebilirsiniz. Böylece arama motorunda istenilen tıklanma oranına sahip olabilirsiniz. Bununla birlikte, demografik hedefleme yaparak ta yaş, ilgili lokasyon ve dil seçenekleri sayesinde müşterilerinizi hedefleyerek daha kısa zamanda istediğiniz sonuca kısa yoldan ulaşabilirsiniz. Adwords ile reklamlarınızı tarih bazında hedefleyebilirsiniz. Böylece görünebilirlik sıklığını da kendinize göre ayarlamanız mümkün olur.

SEO mu Adwords mü? Hangisi tercih edilmeli?

İnternet sitelerinde yapılacak olan bu uygulamalardan hangisinin doğru bir seçim olacağına karar vermeden önce her iki yöntemi de karşılaştırmak daha doğru olacaktır.

SEO uzun işlemler gerektiren bir yöntemdir. Fakat Adwords ile 15 dakika gibi kısa bir süre içinde internet siteniz Google reklamlar kısmında yer alır. Böylece kısa sürede ziyaretçi sayınız artar.

Adwords maliyeti baştan belli olan bir işlemdir. SEO ’da maliyet belli olmaz, bu nedenle harcayacağınız maliyet belli olmaz. Adwords ile aylık ve günlük maliyet hesaplama yaparak sitenizin giderlerini en başından belirleyebilirsiniz.

Adwords’te web sitenizin reklamları rakipleriniz ile dönüşümlü olarak gösterilir. SEO ‘da ise bu durum daha farklıdır. Eğer siteniz SEO çalışmaları ile üst sıralara yerleşmiş ise rakiplerinizden daha önce gösterilir. Adwords’se talep fazla olduğu için sitenizin sürekli görünmesi mümkün olamayabilir.

SEO Adwords’e göre karmaşık bir yapıya sahiptir, Adwords ise yönetilmesi ve kullanılması daha basittir. Adwords kullanıcısını doğru yönlendirir ve kullanıcı paneli her düzeye hitap eder.

Adwords yönteminde anahtar kelime oldukça önemlidir. Bazı anahtar kelimelere oldukça fazla ücret talep edebilir bazı anahtar kelimeler ise oldukça uygun maliyetlidir. Bu nedenle anahtar kelime alırken bu konuya dikkat edilmesi ve boş yere yüksek maliyetli anahtar kelime almamaya dikkat edilmelidir. SEO da yapılan anahtar kelime analizleri ile daha uygun maliyete sitenizi üst sıralara çıkarabilirsiniz.

SEO uzun vadede daha etkili sonuç gösterirken, Google Adwords ücret ödediğiniz sürece etkilidir. Yani Adwords’e bir gün bile ücret ödemediğinizde o gün web siteniz ziyaretçiler tarafından görülmez. Fakat SEO uzun vadede etkisini gösterdiği için her gün gerekli düzenlemelerin sabırla yapılması gerekir.

Doğru tercih hangisi?

Eğer web sitenizin trafiğinin artmasını istiyorsanız her iki yöntem de doğru olacaktır. Burada asıl önemli olan doğru anahtar kelime seçimidir. Her iki yöntemde de asıl gerekli olan anahtar sözcüklerdir. Anahtar sözcükleri seçerken Adwords site sahiplerini yönlendirir fakat anahtar sözcükler için belli bir ücret ödemeniz gerekir. SEO'da böyle bir ücret ödemenize gerek yoktur. Gerekli anahtar kelime analizlerini yaparak etkili sonuca ulaşabilirsiniz. Eğer sitenizin daha uzun ömürlü ve kalıcı olmasını istiyorsanız SEO yöntemini kullanabilirsiniz. Bunun için sitenize her zaman düzenli olarak içerik girmeniz ve içeriklerin özgün olmasına dikkat etmeniz yeterli olur. Adwords’e her zaman belli bir ücret ayırmanız gerekir.

#SEO
#Adwords
#SEO Eğitimi
5 yıl önce