|

4. Uluslararası Bodrum Film Festivali başlıyor

Ali Murat Güven
00:00 - 9/06/2007 Cumartesi
Güncelleme: 22:01 - 8/06/2007 Cuma
Yeni Şafak
4. Uluslararası Bodrum Film Festivali başlıyor
4. Uluslararası Bodrum Film Festivali başlıyor

Bodrum Belediyesi'nin Avrasya Sanat Kollektifi ile birlikte düzenlediği 4. Uluslararası Bodrum Film Festivali, 15-21 Haziran 2007 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.

Bir turizm merkezi olan Bodrum'da, bölgesel nitelikte, ancak uluslararası platformda da saygı gören bir sanat etkinliği olmayı hedefleyen Bodrum Film Festivali, bu amaç doğrultusunda içeriğini her geçen yıl biraz daha zenginleştiriyor. Festivalin merkezinde bu yıl Nuri Bilge Ceylan Sineması yer almakta. “Retrospektif” bölümünde Ceylan'ın “Koza”, “Kasaba”, “Mayıs Sıkıntısı”, “Uzak” ve “İklimler” filmleri gösterilirken, sanatçının sinema anlayışı üzerine bir de panel düzenlenecek.

Geçen yıllarda Ahmet Uluçay ve Reha Erdem gibi retrospektiflerle ulusal sinema kavramına farklı yaklaşımları gündeme getiren Bodrum Film Festivali, bu yıl Metin Erksan'a “Sinemada Ölümsüzlük” onur ödülü verecek. Ayrıca, aynı törende İstanbul Uluslararası Film Festivali'nin eski yöneticisi Hülya Uçansu'ya da sinema sanatına katkılarından dolayı bir başka onur ödülü sunulacak.

Festivalde, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da “Heredot Barış Ödülü” ve “Halikarnas Balıkçısı Çevre Ödülleri” verilirken, bu yıl ayrıca seyirci oylarıyla belirlenen bir “Seyirci Özel Ödülü” de sahibiyle buluşacak.

Festivalin konukları arasında “Chicken Elections” filminin Sırp yönetmeni Goran Radovanovic, “Praire de Monte Gordo” filminin Portekizli yönetmeni Sofia Trincao, Rus yönetmen Masha Godovannaya, Arap Yönetmenler Hania Moure ve Bassem Fayad yer alıyor.

Kapalı salonlar ve açık alanlarda (Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezi, Cine Marin Sinemaları, Milta Marina Osmanlı Tersanesi, İskele Meydanı) gösterimlerin yapılacağı festival, Bodrum Belediyesi ve Avrasya Sanat Kollektifi tarafından organize ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destek verdiği ve kurumsal sponsorluğunu Bodrum Belediyesi'nin üstlendiği festivalde son dönem Türk Sineması'nın diğer önemli örnekleri de “Mamma Li Turchi” (Anneciğim Türkler Geliyor) başlığıyla sunulacak (Bu, eski dönemlerde İtalyanların günlük dillerinde kullandığı ve batı medeniyetinin "öteki" olarak kabul ettiği Türkler'in korkutucu yanına atıf yapan bir deyimdir).

“Tarkan'ın yaratıcısı Sezgin Burak Sergisi”, “Bodrum Belgeselleri Özel Bölümü”, “Coşkun Aral'la Sohbetler” ve “Denizi Pişirdik Sergisi” gibi çeşitli etkinliklerin de gerçekleştirileceği Bodrum Film Festivali'nde, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Sinema Kollektifleri Buluşması ile alternatif sinemanın yenilikçi yüzü atölye çalışmalarına yansıyacak.

“Belgesel Panorama” bölümünde, uluslararası yarışmalara katılıp ilgi görmüş “Chicken Elections”, “Radiophobia”, “Source”, “Kabul Transit”, “Ears-Open-Eyeballs-Click” ve “Before Flying Back to Earth” gibi yabancı belgesellerin yer alacağı Bodrum Film Festivali, ödüllü kısa film seçkisi ve son dönemin ses getiren yerli belgesellerini de programına alarak portföyünün yüzde 70'ni belgesel sinemacılığa ayırıyor.

Lübnan, Filistin, Suriye, Mısır ve Cezayir'den Arap belgesellerinin yanısıra, “Tired Snow” başlığı altında Rusya'dan avangard kısa filmleri de programına alan Bodrum Film Festivali, küresel felaketler ve savaşların devam ettiği günümüzde, dünyanı bekleyen daha pek çok tehdidin belirsizliğini vurgulayan “What's Next-Sırada Ne Var” sloganı ile belgesellerin sahici yüzünü seyircisine çeviriyor.

15-21 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan Bodrum Film Festivali'nin açılış töreni 15 Haziran tarihinde, Saat 20.30'da Bodrum Kalesi'nde yapılacak. Çağdaş Türk sinemasının önde gelen yapımcı, yönetmen ve oyuncularından Ezel Akay'ın sunumuyla gerçekleşecek olan açılış töreninde, şimdiye kadar 15 ülkede 200'den fazla konser veren ünlü İngiliz grubu Oojami de katılımcılara bir müzik ziyafeti sunacak.


17 yıl önce