|

Altın Portakal'cılardan Bo Derek'e beş yıldızlı ağırlama

Kariyeri boyunca sinema sanatı adına dişe kovuğa gelir tek bir film bile çevirmemiş olan, 2006 yılından bu yana da Hollywood'dan hiç bir rol teklifi alamayan Derek'in geçmişte oynadığı yapımlar IMDb sitesinde “bütün zamanların en düşük puanlı filmleri” arasında yer alıyor.

Ali Murat Güven
00:00 - 26/10/2008 Sunday
Güncelleme: 04:04 - 26/10/2008 Sunday
Yeni Şafak
Altın Portakal'cılardan Bo Derek'e beş yıldızlı ağ
Altın Portakal'cılardan Bo Derek'e beş yıldızlı ağ

Yalnızca Hollywood'un değil, aynı zamanda küresel sinema tarihinin de en yeteneksiz ve sıradan oyuncuları arasında yer alan Amerikalı aktrist Bo Derek, bu haftanın başında sona eren Antalya Altın Portakal Film Festivali boyunca “birinci sınıf sinema sanatçısı” muamelesi görerek, meslek hayatının en sıradışı ağırlamasını yaşadı.

Bir ara “sinema sanatına yaptığı katkılar”dan dolayı festivalde bir de “onur ödülü”ne lâyık görüleceği söylentisi ortalarda dolaşmaya başlayan Derek, her ne kadar kapanış töreninde (muhtemelen aklı hâlâ başında olan bazı sinemacıların tepkileri nedeniyle) böyle bir ödül alamadıysa da organizasyon süresince beş yıldızlı bir ağırlamaya tâbi tutuldu.

Amerikan sinema çevrelerindeki ağırlığı bizdeki “pop şarkıcısı Ajdar” düzeyinde olan oyuncu, ülkemizde bulunduğu zaman dilimi boyunca Türk magazin medyası tarafından da -içinde sinema sanatının neredeyse hiç yer almadığı- bir düzine dolayında “geyik söyleşi”ye konu mankeni yapıldı.


'En kötüler' listesinde daima birinci


1956-California doğumlu Bo Derek, ya da asıl adıyla Mary Cathleen Collins, sinema sektöründeki varlığını, 1976 yılında evlendiği yapımcı-yönetmen John Derek'e borçlu bir oyuncu olarak tanınıyor. Çektiği düşük bütçeli erotik filmlerle ünlenen kocası sayesinde 1970'lerin sonlarından itibaren kamera karşısına geçme şansı yakalayan oyuncu, neredeyse bütün önemli filmlerini de onun yapımcılığı ve yönetmenliğinde gerçekleştirdi.

1998 yılında, 22 yıl evli kaldığı John Derek'in ölümünden sonra hızlı bir düşüşe geçen oyuncu, son on yıldır çoğunlukla televizyon dizilerindeki yan rollerde boy göstermekle yetiniyordu. 2006 yılından bu yana hiç bir rol teklifi almayan Derek'in geçmişte oynadığı yapımlar IMDB sitesinde bütün zamanların en düşük puanlı filmleri arasında yer alıyor.

Kariyerinin büyük bir bölümü “10”, “Tarzan, Maymun Adam” ve “Bolero” gibi erotik içerikli filmler üzerine kurulu olan Bo Derek, Hollywood'un en yeteneksiz oyuncularına verilen geleneksel Razzie Ödülleri'nde 1981'de “Tarzan, Maymun Adam”, 1984'de “Bolero” ve 1990'da “Hayaletler Beceremez” filmleriyle “En Kötü Kadın Oyuncu”; yine 1990'da “Son 10 Yılın En Kötü Kadın Oyuncusu” seçilmiş, ayrıca 1996'da “Tommy Boy” ile “En Kötü Yardımcı Kadın Oyuncu”, 2000 yılında ise “Yüzyılın En Kötü Kadın Oyuncusu” ödüllerine aday gösterilmişti. Ki onun başrolünü üstlendiği bu yapımlar da aynı yıllarda “En Kötü Film” dalında verilen Razzie'leri çoğunlukla almayı başardılar.


Hollywood'un en sıkı faşistlerinden biri

Amerikan başkanlık yarışında iki dönem boyunca George W. Bush'u destekleyen aktrist, Cumhuriyetçi Parti'ye yönelik bu göz yaşartıcı sadâkatinin karşılığında Başkan Bush tarafından 2004 seçimleri öncesinde kampanyanın Hollywood ayağı yöneticiliğine getirildi; ayrıca Washington'daki (Beyaz Saray'ın arpalıklarından biri olan) “Kennedy Center” adlı ünlü sanat merkezine de yönetici olarak atandı.

ABD'nin Irak'ı işgaline en başından beri şiddetle destek veren ve ülkesindeki kişisel silahlanma hareketinin en militan savunucuları arasında yer alan Derek, NRA (National Riffle Association) adlı silahlanma yanlısı örgütün de yıllardır aktif bir üyesi. Hollywood'un gelmiş geçmiş en azılı sağcıları arasında yer alan ünlü aktör Charlton Heston'un geçen nisan ayındaki ölümüne kadar başkanlığını yürüttüğü NRA ve bu faşizan örgütün Amerikan gençliğini kuşatan şiddet merakına yaptığı kışkırtıcı katkılar, belgesel sinemanın saygın ismi Michael Moore'un 2002 yılında çektiği “Benim Cici Silahım” adlı filmde bütün şok ediciliğiyle gözler önüne serilmişti.

Altın Portakal yönetimi, Türk halkı ve sinemaseverleri adına, Antalya'da onların vergileriyle işte tam olarak böyle bir oyuncuyu ağırlamış oldu.

Yeni Şafak sinema sayfası olarak, kendilerini bu muhteşem vizyonlarından ötürü gönülden kutluyoruz.


* * *

'Doğal sarışınlar' sinema üzerine konuşuyor...

- Siz de benim gibi doğal sarışınsınız. Aptal sarışın tanımlamasından rahatsız oluyor musunuz?

- Bu bizim için bir şans bence. Çünkü bundan faydalanabiliyorsunuz. Ben de hakkımdaki negatif önyargılarından faydalanıp insanları şaşırtmaya bayılıyorum.

(Hürriyet gazetesi sinema yazarı Ömür Gedik'in geçen hafta Bo Derek ile yaptığı, “Plaj kızıyım, çıplaklığı severim' başlıklı söyleşiden kısa bir bölüm)



16 years ago