|

Altyazı Dergisi'nin Nisan-2008 sayısı

Ali Murat Güven
00:00 - 26/04/2008 Saturday
Güncelleme: 19:24 - 25/04/2008 Friday
Yeni Şafak
Altyazı Dergisi'nin Nisan-2008 sayısı
Altyazı Dergisi'nin Nisan-2008 sayısı

Ülkemizin önde gelen aylık sinema dergilerinden “Altyazı”, 72 sırt numaralı Nisan-2008 sayısında kapak konusu olarak 27'nci İstanbul Uluslararası Altın Lale Film Festivali'ni işliyor. Derginin 24 sayfalık bu özel dosyasında, eski-yeni ve yerli-yabancı 200'e yakın yapıt içeren festival programının öne çıkan filmleri üzerine kısa eleştiri yazılarının yanısıra, festivalde adına bir toplu gösterim bulunan popüler Fransız yönetmen Marc Caro ve “Mayınlı Bölge” bölümünün sansasyonel filmi “Eski Davulcu”nun (Ex Drummer) yönetmeni Koen Mortier'le yapılmış özel söyleşiler de yer almakta. “SİYAD: 40 Yılın En İyileri” bölümünde yeniden kurgulanıp uzatılmış bir versiyonu gösterilen Francis Ford Coppola başyapıtı “Kıyamet” ise (Apocalypse Now, 1979) hem efsanevî kurgucusu Walter Murch, hem de senaristi John Milius'la yapılmış söyleşilerle dergide geniş biçimde işlenmiş. Festival takipçilerinin tam 9 filmini izleme fırsatı buldukları Çek usta Milos Forman'ın sinemasına dair bir inceleme yazısını da içeren “Altın Lale” dosyasında, “68 ve Mirası” bölümünün filmlerini, söz konusu yılları yaşamış yazar ve akademisyenler anlatıyor.

Altyazı'nın 'Vizyon' sayfalarında ise 2001 yapımı “Donnie Darko” adlı filmiyle dünyanın dört bir köşesindeki sinemaseverlerin kalplerinde taht kuran Amerikalı yönetmen Richard Kelly'nin yakın zamanda ülkemizde de gösterime giren 2006 tarihli yapıtı “Kıyamet Öyküleri”ni (Southland Tales) ele alan bir yazı dikkati çekmekte. Darko'nun -ülkemize biraz gecikmeli biçimde gelen- yeni çalışmasını “günümüzde geçen karnavalesk bir distopya” olarak niteleyen bu yazıyla birlikte, aynı bölümde, ABD'nin kendi “ötekileri”yle yüzleştiği 11 Eylül sonrası filmler ve bu filmlerdeki oryantalist eğilimlerin ele alındığı “Amerikan Sinemasında Yeni Oryantalizm” başlıklı bir başka inceleme daha var.

Bu arada, daha önce Altyazı'ya konuşan Slavoj Žižek'ten sonra, yakın dönem Amerikan bağımsızlarının önde gelen isimlerinden John Cameron Mitchell'ın da derginin bu ayki “İzliyorum” köşesine konuk olduğunu görüyoruz. “Hedwig ve Kızgın Çıkıntısı” ve “Shortbus” filmlerinin yönetmeni Mitchell, kendisiyle yapılan özel söyleşide, Altyazı ekibinin seçtiği filmleri TV karşısında izlerken, sinema zevkini ve favori filmlerini anlatıyor.

“Vizyon Ötesi” sayfalarında ise üç yıl önce İstanbul Film Festivali'nde adına bir toplu gösterim düzenlenen ve geçtiğimiz Şubat ayında da hayata gözlerini yuman Fransız sinemasının usta ismi Alain Robbe-Grillet üzerine bir yazı yer almakta. Muhalif belgeselleriyle Arap sinemasının en saygın isimlerinden birine dönüşen Suriyeli yönetmen Ömer Emiralay'la yapılmış bir söyleşiyi ve dergi yazarlarının 58'inci Berlin Film Festivali izlenimlerini de yine bu sayfalarda okumak mümkün.

Altyazı'nın Nisan sayısında Türk sinemasının yakın tarihlerdeki iki önemli kaybına yönelik vefâ yazıları da unutulmamış. Bunlardan ilki, araştırmacı-yazar Alican Sekmeç'in, geçen Şubat ayında aramızdan ayrılan üretken Yeşilçam yönetmeni Sırrı Gültekin üzerine -kendisiyle yaptığı uzun sohbetlerden bölümler içeren- geniş kapsamlı incelemesi. Dergi, bu yılın Ocak ayında kaybettiğimiz bir başka Yeşilçam ustası Orhan Aksoy'u da “Benim Sinemalarım” başlıklı köşede, filmografisinin en önemli parçalarından biri olan “Dila Hanım” ile yâdediyor.

Altyazı'nın 'Eleştiri' sayfalarında ise vizyondan “120” ve “Kolera Günlerinde Aşk”, !f İstanbul'dan “Benim Şehrim Winnipeg” ve Oscar'lı belgesel “Karanlığa Taksi” üzerine yazılar; yanısıra da dergi ekibinin !f İstanbul kapsamında gerçekleştirdikleri ve Coen Kardeşler'in son filmi “İhtiyarlara Yer Yok”u didik didik ettikleri “Yuvarlak Masa Tartışması”nın metni yer alıyor.

Öte yandan, Altyazı yönetimi “Eleştiri” bölümünde bu ay yeni bir köşeye daha sayfalarını açmış. Murat Mıhçıoğlu ve Cem Özüduru'nun hazırladıkları “Sinerjik Dilemma” bölümü, filmlerden esinlenen çeşitli çizimler eşliğinde, sinema gündeminden ilginç anekdotlar aktarmayı amaçlıyor.

Sinema bilginizi geliştirip zenginleştirmek ve “film okumaları” alanında daha derinlemesine deneyim kazanmak için, her ay en az bir sinema dergisini düzenli olarak takip etmeyi unutmayınız.


Altyazı'nın bir önceki sayısı için:


16 years ago