|

Biz burada film izliyoruz bayım!

Malatya'daki konteynır kentte yaşayan Suriyeli mülteciler için sinema gösterimi yapıldı. Gösterime Filistin kampında büyüyen yönetmen Rasid Masharawi de katıldı.

Aysel Yaşa
00:00 - 22/11/2013 Cuma
Güncelleme: 23:11 - 21/11/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Biz burada film izliyoruz bayım!
Biz burada film izliyoruz bayım!

Suriye'de süren savaş sonucu evini ve vatanını bırakmak zorunda kalanlar Türkiye'ye sığınmaya devam ediyor. Yaklaşık 6 ay önce abluka altında olan Hama ve Humus kentlerinden kaçan Suriyeli Türkmenler, Malatya'da Beydağı Konaklama Tesisi'nde savaşın travmasını atlatmaya çalışıyorlar. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Malatya Uluslar arası Film Festivali kapsamında Malatya'daki kampta kalan Suriyeli mülteci çocuklara Arapça çocuk filmi gösterimi yapıldı. Gösterimin en etkileyici kısmı ise, Gazze'de Şati mülteci kampında doğan Filistinli yönetmen Rashid Masharawi'nin etkinliğe katılması oldu.

SİNEMA YÜKÜNÜZÜ HAFİFLETİR

Kampta yaşayanlarla bir süre sohbet eden Masharawi, 'Ben bir Filistinli mülteci olarak Gazze'de yaşadım. Sizin ne durumda olduğunuzu çok iyi hissedebiliyorum. Çünkü geçmişte bizler de benzer şeyler yaşadık, Siz mülteci olduğunuz zaman kalbiniz evin dışında atar. Sanıyorum ki böyle kültürel ve sosyal ilişkilerle üzerimizdeki bu yükü hafifletmiş oluyoruz. Sıkıntılar ne kadar ağır olursa olsun sinemanın olduğu yerde üzerinizdeki yük bir şekilde hafiflemiş olur' dedi.

Sinema atölyesi kuruluyor

Mülteci kampında ayrıca bir de sinema atölyesi kurulacak. Çocuklar teknolojik aygıtlarla donanan bu atölyelerde film yapmanın inceliklerini öğrenecekler. Ayrıca kampta kurulan video-tech odalarında çocuklar ve gençler Ortadoğu Sineması'ndan seçkileri de izleyebilecekler.


10 yıl önce