|

Bu hafta sonunun çocuklara ve gençlere en uygun filmi

Ali Murat Güven
00:00 - 26/04/2008 Cumartesi
Güncelleme: 18:54 - 25/04/2008 Cuma
Yeni Şafak
Bu hafta sonunun çocuklara ve gençlere en uygun fi
Bu hafta sonunun çocuklara ve gençlere en uygun fi
HORTON / Horton Hears a Who!
Yapım Yılı ve Ülkesi:
2008, ABD

Yönetmenler:
Jimmy Hayward ve Steve Martino

Referans Bilgi:
Film, 20. yüzyıl Amerikan karikatürü ve çocuk edebiyatının en önemli sanatçılarından biri olan Theodor Seuss Geisel'in (1904-1991) ilk kez 1954 yılında New York'ta Random House yayınevi tarafından basılan aynı adlı çocuk kitabından beyazperdeye uyarlandı.

Amerikalı okurları ve meslektaşları arasında “Dr. Seuss” adıyla tanınan Geisel, çocuklar için İngilizce dilini olağanüstü bir yetkinlikte kullanan eğitici-öğretici kitaplar yazarken, hayranlık uyandırıcı bir hayâl gücüyle bezeli olan bu kitaplarında büyüklerin dünyasına yönelik pek çok politik gönderme de bulunmaktaydı. Nitekim, 54 yıl önce yayımlanan, hem yazdığı hem de resimlediği ünlü kitabı Horton'un alt metni de bu tür politik okumalarla doludur. Geisel, anılan yönüyle, günümüzde çocuk edebiyatının klasikleri arasında yer alan “Alice Harikalar Diyarında” adlı yapıtında metaforik bir anlatımın zirvesine erişen İngiliz yazar Lewis Carrol'a çok benzer.

Süresi:
88 Dakika

Türü:
Fantastik animasyon

Konusu:
Fil Horton, günlerden bir gün, havada uçuşan bir toz zerreciğinin içinden gelen belli belirsiz bir ses duyar. Bu, ancak çok dikkatle kulak verilince anlaşılabilen bir “acil yardım çağrısı”dır. Kahramanımız, ilk aşamada, o küçücük zerreciğin içinde “Who-Ville” adında koskocaman şehir bulunduğundan ve bu şehrin kendisi gibi mikroskopik boyutlarda bir halkı olduğundan -“Whos halkı”- tamamen habersizdir.

“Hezeyanları” nedeniyle komşularının nazarında alay konusu olan Horton, kendisine yönelik bütün eleştirilere kulak tıkayarak o cılız sesi dinlemeyi sürdürür ve sonunda da gerçeği bütünüyle kavrayarak zor durumdaki zerreciği kurtarmaya karar verir. Çünkü, onun için, “Her ne kadar küçük olursa olsun, insan insandır.” Horton'un bu tavrı hem çok basit, hem de çok derin anlamlıdır. Kendisiyle dalga geçen ve aklını kaçırdığından şüphelenen arkadaşlarına söylediği şu söz de aslında onun bakış açısını çok güzel özetlemektedir: “Uzayın derinliklerinde bir yerlerden şimdi yaşadığımız yere bakarsanız, aslında bizim de bir zerrecik gibi göründüğümüzü anlarsınız.”

Teknik Tüyo:

Filmin İngilizce orijinalinde baş kahraman Horton'u ünlü komedi ustası Jim Carrey seslendirdi. Carrey, bununla da kalmayıp, daha önce “Buz Devri” filmlerinde kullanılan “CG Animation” adlı animasyon tekniği aracılığıyla Horton'u bizzat “oynadı.” Giderek geliştirilen bu yeni teknikte, kanlı-canlı gerçek oyuncular vücutlarının (özellikle de yüz kaslarının) değişik noktalarına tutturulan sensörler aracılığıyla hayâlî karakterleri canlandırır, animatörler de onların verdikleri yüz ve beden reflekslerinden elde ettikleri grafik verileri esas alarak kahramanları bilgisayarda çizerler. Bu da gerçek beden hareketlerinin üzerine yapılan bir tür “dijital sıvama”dır. O nedenle, Horton'u beyazperdede izlerken, gerçekte Carrey'nin -sesiyle birlikte- o kendine özgü kıvrak hareketlerini izlemiş olacaksınız.


İthalatçı Şirket:

Özen Film


Dağıtıcı Şirket:

Özen Film


Filmin İnternet Sitesi:

Seslendirme Dili:

Türkçe


Yeni Şafak Sinema Servisi, çocuklar ve gençler için olumlu mesajlar içeren bu güzel filmin Türkiye'de gösterimini gerçekleştiren kuruluşlara teşekkür eder.


16 yıl önce