|

Bu hafta sonunun çocuklara ve gençlere en uygun filmi

Ali Murat Güven
00:00 - 17/05/2008 Cumartesi
Güncelleme: 23:54 - 16/05/2008 Cuma
Yeni Şafak
Bu hafta sonunun  çocuklara ve gençlere en uygun f
Bu hafta sonunun çocuklara ve gençlere en uygun f

ÜÇ HAYDUT / Die Drei Räuber


Yapım Yılı ve Ülkesi

: 2007, Almanya


Yönetmen

: Hayo Freitag


Referans Bilgi

: Ünlü Fransız ressam, heykeltraş, çocuk kitapları yazarı ve illüstratör Tomi Ungerer'in (Doğumu: 1931) ilk kez 1961 yılında yayımlanan ve 2 milyon kopya satıp 18 dile çevrilerek zaman içinde bir çocuk klasiğine dönüşen aynı adlı yapıtından beyazperdeye uyarlandı. Kitabı sinemaya aktarmak ise bu öyküyü çocukluğunda okuyup ondan çok etkilenmiş olan Alman yapımcı Stephan Schesch'in fikriydi. Eserin sahibi Ungerer'in sanat anlayışı ve çalışma tarzını en iyi özetleyen literal bilgi ise yine ona ait olan şu ilginç sözdür: “Çocuklar çocuk kitaplarına değil, iyi anlatılmış öykülere ihtiyaç duyar.”


Süresi

: 75 Dakika


Türü

: Animasyon


Konusu

: Karanlık bir ormanda gelip geçen yolcuları soyarak geçinen uzun kara şapkalı ve maskeli üç haydut, günlerden bir gün, önünü kestikleri bir arabada soyacak hiç bir şey bulamayınca, kızgınlıkla aracın içindeki küçük kızı kaçırırlar. Böylesi bir gelişme de teyzesi tarafından yıllardır âdeta köle gibi çalıştırılan yetim Tiffany için korkulacak bir felaket değil, aksine yeni bir aile bulma dileğinin Allah tarafından kabûlü anlamına gelmektedir. Ve bu küçük esirleri, mağaralarına dönen üç soyguncunun hayatlarını hiç tahmin etmedikleri bir biçimde değiştirmeye başlayacaktır.



Teknik Tüyo

: İlk aşamada yapıtının sinemaya uyarlanmasına hiç de sıcak bakmayan yazar Ungerer, yapım ekibinde gözlemlediği ciddiyet ve nihayetinde geçen yıl izlediği tamamlanmış ilk kurgunun ardından “Ben yapsaydım, ancak bu kadar iyi yapabilirdim” diyerek ekibe göz yaşları içinde minnettarlığını iletti.


İşe başlanırken, kitabın topu topu 32 sayfa olan orijinali 75 dakika sürecek bir animasyon film yapmaya uygun uzunlukta değildi. Bunun üzerine, Alman çizgi sinemasının usta yönetmenlerinden Hayo Freitag, yazar Ungerer ile hummalı bir işbirliğine gitti ve ikili yaklaşık altı ay süren bir çalışmanın sonucunda öykünün ayrıntılarını artırarak onu “uzattılar”.


İthalatçı Şirket

: A.E Film


Dağıtıcı Şirket

: Bir Film


Filmin İnternet Sitesi

:


Türkiye'deki Gösterim Dili

: Türkçe seslendirmeli


Seslendirenler

: Müşfik Kenter, Oya Küçümen, Nilgün Kasapbaşoğlu, Haldun Ergüvenç, Emir Tayla, Faruk Akgören, Dündar Müftüoğlu, Oya Prosçiler


Yeni Şafak Sinema Servisi, çocuklar ve gençler için olumlu mesajlar içeren bu güzel filmin Türkiye'de gösterimini gerçekleştiren kuruluşlara teşekkür eder.

16 yıl önce