|

Bütün sorunlarımız bitti; bir 'sübyancılık' kalmıştı!

Değişik yaş gruplarına mensup bir mahalle dolusu adamın 13 yaşındaki Lübnanlı bir göçmen kıza sırayla sarkıntılık etmesini anlatan 'Tabu', adına 'sinema kamerası' denilen aygıtın ahlâkî kaygılarını bütünüyle yitirmiş ellere kaldığında nasıl da yıkıcı ve kirletici bir araca dönüşebildiğinin peliküle aktarılmış bir kanıtı görünümünde...

Ali Murat Güven
00:00 - 19/07/2009 Pazar
Güncelleme: 12:17 - 20/07/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Bütün sorunlarımız bitti; bir 'sübyancılık' kalmış
Bütün sorunlarımız bitti; bir 'sübyancılık' kalmış

TABU / Towelhead ya da (alternatif dağıtım adıyla) Nothing is Private

Yapım Yılı ve Ülkesi:
2007, ABD yapımı

Türü ve Süresi:
Erotik Drama / 124 dakika

Gösterim Dili:
Orijinal seslendirmesi İngilizce olan bu film, ülkemizde Türkçe altyazılı kopyalarla gösterime sunulmuştur.

Yönetmen:
Alan Ball

Senarist:
(Yazar Alicia Erian'ın “Towelhead” adlı romanından uyarlamayla) Alan Ball

Görüntü Yönetmeni:
Newton Thomas Sigel

Özgün Müzik Bestecisi:
Thomas Newman

Kurgu Yönetmeni:
Andy Keir

Sanat Yönetmeni:
Alexander Wei

Oyuncular:
Summer Bishil (Jashira Maroun), Peter Macdissi (Jashira'nın babası / Rifat Maroun), Chase Ellison (Zach Vuoso), Aaron Eckhart (Zach'ın babası / Travis Vuoso), Carrie Preston (Zach'ın annesi / Evelyn Vuoso), Chris Messina (Barry), Maria Bello (Gail Monahan), Irina Voronina (Kar Kraliçesi), Eamonn Roche (Okul fotoğrafçısı), Robert Baker (Bay Joffrey)

İthalatçı Şirket:
Bir Film

Dağıtıcı Şirket:
Tiglon Film

İçerik Uyarıları:
Cinsellik-çıplaklık ve argo konuşmalara yer verdiği için, 18 yaşından küçükler ve bu tür temalardan hoşlanmayanlar için uygun bir film değildir.

Resmî İnternet Sitesi ve Fragmanı:

Yıldız Puanı:
*

Jashira Maoun, ebeveynleri uzun süre önce boşanmış, Lübnan göçmeni bir kızdır. 13 yaşına henüz basan kahramanımız önceleri annesiyle birlikte New York'ta yaşamaktadır. Fakat, annesi, kendileriyle birlikte oturan erkek arkadaşının Jashira'ya sarkıntılık ettiğinden kuşkulanarak, kızını Houston-Teksas'taki eski kocası Rifat'ın yanına gönderir. Muhafazakâr bir Hıristiyan olan baba, büyüme çağındaki kızı kendi ahlâkî değerleri içinde büyütme planları yapsa da çevresindeki Jashira'yı sürekli olarak ayartmaktadırlar.

Genç kızın uyum sağlamaya çabaladığı bu yeni semtteki komşuları arasında Vuoso Ailesi de vardır. Önce bu ailenin yeniyetme oğlu Zach ile bir yakınlaşma yaşar. Ancak, bir süre sonra daha kötüsü olur ve ailenin “sübyancı” reisi Travis kendisine cinsel bir ilgi duymaya başlar. Birinci Körfez Savaşı sırasında Irak'ta görev yapmış eski bir asker olan Travis'in kızına yönelik bu abartılı ilgisi bir süre sonra Rifat'ın da dikkatini çekecek ve böyle şeylere hiç alışık olmayan Ortadoğu kökenli baba kızılca kıyameti kopartacaktır.

“Tabu”, Amerikalı yapımcı-yönetmen Alan Ball'un, hayâl gücü ancak pedofili düzeyindeki cinsel fantazilere yetebilen Hıristiyan-Arap asıllı Amerikalı kadın yazar Alicia Erian'ın “Türbanlı Kafa” adlı romanından beyazperdeye uyarladığı bir film. Hemen belirtelim ki bu deyim, ABD toplumunda (Müslüman olsun ya da olmasın) Doğu ülkelerinden gelen göçmenler için kullanılan bir genelleme; yani doğrudan Müslümanları kasteden bir anlamı bulunmuyor.

Hasta bir toplumdaki çarpık cinsel algıları sorgularmış gibi yapan, fakat aslında hiç bir şeyi sorgulamadığı gibi, tam aksine böylesi tutum ve davranışları heyecan verici birer cinsel fantazi görünümünde sunan, tek kelimeyle ar damarı çatlamış bir sinemasal gösteriyle karşı karşıyayız. Sosyal psikolojinin çağdaş verileri artık tartışılmaz bir biçimde ortaya koymakta ki iyi, güzel ve de olumlu davranışları yücelterek anlatan filmler bu yöndeki davranış biçimlerini zaman içinde toplumsal doku içinde egemen tutuma dönüştürürken, aynı şekilde, kötülüğü ballandıra ballandıra anlatan filmler de aynı kötülüğü toplumsal belleğe, özellikle gençlerin belleğine matah bir meziyetmiş gibi işleyen son derece tehlikeli bir işleve sahipler…

Nitekim, bu rahatsız edici öykünün sergilediği ikiyüzlü yaklaşımı çok iyi kavrayan ünlü Amerikalı eleştirmen Cole Smithey de onu “21'inci yüzyılın en iğrenç, en sorumsuz filmi” biçiminde nitelendirmiş ve “sıfır yıldız”la puanlamıştı.

Biz de söz konusu yaklaşıma aynen katılıyor ve “Kendinize bir parçacık saygınız varsa uzak durun” diyoruz.


* * *

Amerikalı eleştirmen Coley Smithey'nin “Tabu” hakkında 12 Eylül 2008 tarihinde kaleme aldığı nefret dolu yazının linki (İngilizce):



15 yıl önce