|

Ebedî gençlik uğruna gözü dönen bir asilzâde

Ali Murat Güven
00:00 - 2/08/2009 Pazar
Güncelleme: 11:35 - 2/08/2009 Pazar
Yeni Şafak
Ebedî gençlik uğruna gözü dönen bir asilzâde
Ebedî gençlik uğruna gözü dönen bir asilzâde

KONTES / The Countess

Yapım Yılı ve Ülkesi:
2009, Fransa-Almanya ortak yapımı

Türü ve Süresi:
Biyografik Tarihsel Drama / 98 dakika

Gösterim Dili:
Orijinal seslendirmesi İngilizce olan bu film, ülkemizde Türkçe altyazılı kopyalarla gösterime sunulmuştur.

Yönetmen:
Julie Delpy

Senarist:
Julie Delpy

Görüntü Yönetmeni:
Martin Ruhe

Özgün Müzik Bestecisi:
Julie Delpy

Kurgu Yönetmeni:
Andrew Bird

Sanat Yönetimi:
Astrid Poeschke (Sanat Yönetmeni), Michael Fechner (Set Dekoratörü), Pierre-Yves Gayraud (Kostüm Tasarımcısı), Kerstin Gaecklein, Tamar Aviv, Heiko Schmidt ve Jörn Seifert (Saç-Makyaj Ekibi)

Oyuncular:
Julie Delpy (Erzebet Bathory), William Hurt (Gyorgy Thurzo), Daniel Brühl (Istvan Thurzo), Anamaria Marinca (Anna Darvulia), Andy Gatjen (Miklos), Adriana Altaras (Klara), Jack O. Berglund (Ferenc Nadsky), Lucas T. Berglund (Paul Bathory), Sebastian Blomberg (Dominic Vizakna), Jeannette Hain (Anna Bathory)

İthalatçı Şirket:
Bir Film

Dağıtıcı Şirket:
Tiglon Film

İçerik Uyarıları:
Anlattığı tarihsel öyküdeki olumsuz davranış örnekleri, yanısıra da kısa süreli cinsellik/çıplaklık içerdiğinden dolayı, 18 yaşından küçükler ve bu tür temalardan hoşlanmayanlar için uygun bir film değildir.

Yıldız Puanı:
* * ½

Aşk, intikam ve gurur duygularının arasında sıkışıp kalarak zamanla eli kanlı bir katile dönüşen Macar Kontesi Erzebet Bathory'nin yükseliş ve düşüşünün tüyler ürpertici öyküsü… 1560 doğumlu kontes, 14 yaşındayken nüfuzlu bir lord ile evlendirilir. Döneminin en güzel, akıllı ve de güçlü kadını olarak nam yapan Bathory, erkeklerin hâkim olduğu ve sadece onların sözünün geçtiği bir dünyaya başkaldıran cesur bir kadın olarak tanınmıştır.

Kontes, eşinin ölümünden sonra katıldığı bir davette, kendisinden oldukça genç bir asilzade olan Istvan Thurzo ile tanışıp onunla tutkulu bir aşk yaşamaya başlar. Fakat aykırı çiftin mutlulukları pek de uzun sürmeyecektir; çünkü Istvan'ın babası Kont Gyorgy Thurzo oğlunu bu dul kadından ayırmak için ilginç planlar kurmaktadır. Gyorgy, hiç hoşlanmadığı Kontes'e, yaşı büyük olduğu için oğlu Istvan tarafından bir süre sonra terk edileceği korkusunu sistematik biçimde telkin eder ve onu “ancak bakirelerin kanıyla yıkanarak sonsuza kadar genç kalabileceği” gibi çılgınca bir fikre inandırır. Bu konuşmadan kısa süre sonra da bir sürü bakire kız Kontes'in kalesine getirilir ve bir daha hiç kimse onları görmez. Bu arada Kontes de giderek daha takıntılı birine dönüşmekte, aklî dengesini yavaş yavaş yitirmektedir. Âşığının babası tarafından kurulan politik bir komplonun kurbanı olduğunu farkettiğinde ise artık çok geçtir.

“Kontes”, çok yönlü Fransız kadın sanatçı Julie Delpy'nin yazdığı, yönettiği, müziklerini bestelediği ve başrolünü üstlendiği, özellikle sanat yönetimiyle takdir toplayan bir tarihsel drama… Öte yandan, Erzebeth Barthody'nin 53 yıl süren ömründe ebedî gençlik uğruna giriştiği sapkınlıklar da çocuk ve genç izleyici kitlesinin ilgisine pek uygun değil. Yalnızca, Avrupa tarihin en egzantrik kişiliklerinden birini yakından tanımak ve onun içine düştüğü ahlâkî çukuru görmek isteyen erişkin izleyicilere tavsiye edilebilir.


15 yıl önce