|

Genç filin hayat yolundaki olgunlaşma serüveni

Amerikalı kukla filmler yapımcısı The Jim Hanson Company'nin Tayland'ta keşfedip İngilizce seslendirmesini yaptıktan sonra uluslararası pazara sürdüğü “Mavi Fil”, bir animasyon başyapıtı olmasa da pastel renklerle bezeli zevkli resimleri ve insancıl mesajlarıyla yine de iyi vakit geçirtiyor.

Ali Murat Güven
00:00 - 30/08/2009 Pazar
Güncelleme: 18:45 - 30/08/2009 Pazar
Yeni Şafak
Genç filin hayat yolundaki olgunlaşma serüveni
Genç filin hayat yolundaki olgunlaşma serüveni

MAVİ FİL / The Blue Elephant
Yapım Yılı ve Ülkesi:
2008, Tayland yapımı

Türü ve Süresi:
Animasyon Serüven / 79 dakika

Gösterim Dili:
Orijinal seslendirmesi Thaice ve İngilizce olan bu film, ülkemizde Türkçe seslendirilmiş kopyalarla gösterime sunulmuştur.

Yönetmen:
Kompin Kemgumnird

Senaristler:
Amraporn Pandinthong (Thai dilindeki özgün versiyon), Evan Spiliotopoulos (İngilizce dilindeki batı ülkeleri versiyonu)

Özgün Müzik Bestecisi:
Chatchai Ponprapaphan

Kurgucu:
Pornsawan Sriboonvong

Sanat Yönetmeni:
Taweelap Srivuthivong

Türkçe Versiyonun Seslendirme Sanatçıları:
Timuçin Esen (Khan Kluay), Posta Güvercini “Hızlı Kanat” Jai (Ozan Güven), Dişi Fil Shaba Keaw (Ezgi Mola)

İthalatçı Şirket:
TMC Film

Dağıtıcı Şirket:
UIP

İçerik Uyarıları:
Her yaştan izleyici kitlesi için uygundur.

Fragmanı:

Yıldız Puanı:
* * ½

Genç Khan Kluay, ormanın derinliklerinde bağımsızca büyüyen, herşeye meraklı ve yaramaz bir fildir. Kayıp babasına ait doymak bilmez merakının sonucunda türlü serüvenlerin içine sürüklenir. Göğüs germek zorunda kaldığı bir sürü zorluk onu gitgide daha güçlü ve enerjik biri yaparken, olaylardan aldığı dersler de onu cesaretli ve gururlu bir file dönüştürür.

Khan Kluay, aynı zamanda çok da iyi kalplidir. Bu zorlu yolculuğunda bir çok değişik hayvanla karşılaşır ve onların yardımları sayesinde onlarca sorunun üstesinden gelir. Bu da onun ileride “bütün zamanların en kahraman fili” olmasına zemin hazırlayacaktır.


Kahramanımız, bu serüvene her ne kadar kayıp babasını bulmak için atılmışsa da, yolculuğu sırasında dostluk, cesaret ve fedakârlık gibi çok daha anlamlı erdemlerle tanışır. Yolculuğu sürdükçe, yeni yeni keşfettiği bu erdemlerin aslında kahraman babasından ona geçmiş olduğunu ve aslında kendisinin içinde de hep var olduğunu fark edecektir.


Khan Kluay, hayvanlar âlemindeki türdeşlerinin yanı sıra, bir süre sonra insanlarla bir arada yaşamayı da öğrenir ve fillerle insanoğlu arasındaki kadim dostluk ilişkinin sırrını çözer. Bu deneyim, onun savaşçı olarak katıldığı savaşta kendini fedâ etmesine yol açacaktır.


“Mavi Fil”, 1970'lerde efsanevî “Muppet Show”u ve eğitici-öğretici çocuk programı “Susam Sokağı”nı tasarlayan ünlü Amerikan kukla film şirketi The Jim Hanson Company'nin ta Asya'nın derinliklerine uzanarak Tayland'daki kapalı sinema sektörünün en derinlerinden bulup çıkardığı gizli bir animasyon hazinesi… Her ne kadar Taylanlılar işin içine, ezeli düşmanları Burmalılar'a yönelik belli belirsiz bazı nefret mesajları sıkıştırarak öykünün masumiyetini bir miktar zedelemiş olsalar da yine de teknik açıdan temiz bir işçiliği var. Her çocuğun ilgisini çekebilecek türden evrensel temalar içermesinin yanı sıra, parlak pastel renkleri ve özenli Türkçe seslendirmesi de işin cabası…

Ortalığın iyiden iyiye şiddet filmleriyle kaplandığı bir dönemde, ailecek sinemaya gitmek isteyenler için az sayıdaki seçenekten biri olarak hoşça vakit geçirtebilir.


15 yıl önce