|

"Han Gong-Ju" Altın Yıldız'ı kaptı

Fas'ta 13. Uluslararası Marakeş Film Festivali etkinlikleri, ödüllerin dağıtılmasıyla sona erdi. Jüri heyeti, birincilik ödülü olan Altın Yıldız'ı, yönetmenliğini Lee Su-Jin yaptığı Güney Kore yapımı "Han Gong-Ju" filmine verdi.

Aa
00:00 - 10/12/2013 Salı
Güncelleme: 09:11 - 10/12/2013 Salı
Yeni Şafak
"Han Gong-Ju" Altın Yıldız'ı kaptı
"Han Gong-Ju" Altın Yıldız'ı kaptı

Jeremy Saulnier'in yönettiği Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yapımı "Blue Ruin" (Mavi Yıkım) ile Carlos Machado Quintela'nın yönettiği Küba yapımı "La Piscina" (Yüzme Havuzu) filmleri jüri özel ödülüne layık görüldü.

En İyi Yönetmen ödülü ABD, İtalya ve Meksika ortak yapımı "Medeas" (Midia) filminin İtalyan yönetmeni Andera Pallaoro'a verildi. En İyi Kadın Oyuncu ödülü, Lisa Langseth'in yönettiği "Hotell" (Otel) filmindeki rolüyle İsveçli Alicia Vikander'e giderken, En İyi Erkek Oyuncu ödülünü ise Hicham Ayouch'un yönettiği Fas-Fransa ortak yapımı "Fevers" (Ateşler) filmindeki rolleriyle Fransız oyuncular Slimane Dazi ve Didier Michon paylaştı.

Faslı aktör Yasin Ahcam, Fas'ın buna benzer uluslararası organizasyonları düzenlemesinin yerli sinema sektörünün gelişmesine yardımcı olduğunu belirterek, festival sayesinde geniş halk kitlelerinin yeni uluslararası sinema yapıtlarıyla tanıştığını ifade etti.

Türk yönetmen Fatih Akın'ın da yer aldığı 10 kişilik uluslarası jürinin başkanı ABD'li ünlü yönetmen Martin Scorsese, festivalin kapanışında yaptığı konuşmada, gösterilen filmlerin kalitesinden memnun olduğunu söyleyerek, "Bu demek oluyor ki yakın zamanda sinema sektörü yüksek kaliteli yapıtlarla tanışacak" dedi.

Türkiye'den katılımın olmadığı festival kapsamında ayrıca Fas sinema okulları öğrencilerinin katıldığı "Okullar Sineması" yarışması da düzenlendi. Festival yönetimi, yarışmada ödül kazanan 2 gencin kısa filmine, yapım ve gösterimi için 300 bin dirhem (yaklaşık 36 bin Amerikan doları) yardımda bulunma kararı aldı.

Festivalde, uluslararası üne sahip çok sayıda yönetmen ve aydın, dinleyicilere tecrübelerini aktardı. İşitme engelli sinemaseverler de kendilerine sunulan özel hizmetler sayesinde festival etkinliklerini takip etme imkanını buldu.

Geçen hafta başlayan festival, Fas'ın Marakeş şehrinde, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) dünya mirası listesindeki Camiu'l-Fena Meydanı'nda yapılmıştı.

10 yıl önce