|

Kanuni'nin mirası geçim kaynakları oldu

Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos seferi sırasında yaptırdığı 500 yıllık cami, han ve tarihi köprüleri bünyesinde barındıran Yatağan ilçesine Bozüyük beldesinin geçmişten taşıyan izleri belde halkının geçim kaynağı oldu. Son yıllarda sinema ve dizi yapımcılarının ilgi odağı olan Bozüyük'te tarihi kimliğiyle doğal bir film platosu adeta.

Aa
00:00 - 13/08/2013 Salı
Güncelleme: 14:17 - 8/08/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Kanuni'nin mirası geçim kaynakları oldu
Kanuni'nin mirası geçim kaynakları oldu

Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin sivil mimarlık örneklerinin yer aldığı belde, tarihi kimliğiyle dizi film yapımcılarına doğal bir film platosu olarak hizmet veriyor. Yılın farklı zamanlarında çekilen dizi ve filmlerde yardımcı oyuncu olarak görev alan Bozüyük halkı, daha önce tarım yaparak sağladığı geçimini, artık filmlerde görev alarak sağlıyor.

Son olarak senaryosunu Serkan Öztürk'ün yazdığı, Hasan Kaçan, Şebnem Sönmez ve Vildan Atasever'in başrollerini paylaştığı "Sürgün İnek" filmi için Yeşilçam'ın fenomen oyuncuları ve genç kuşağın başarılı isimleri Bozüyük'e geldi. Çekimleri süren filmde beldede yaşayan 120 kişi yardımcı oyuncu olarak görev alıyor.

Bozüyük Belediye Başkanı Yaşar Gencel, Bozüyük beldesinin 1864 yılına kadar Menteşe Beyliği'nin en büyük ilçesi konumunda olduğunu, çok sayıda sivil mimarlık örneklerini bünyesinde barındırdığını söyledi.

Eski bir Osmanlı kasabası olan Bozüyük beldesinin geçmişinde 4 muallimhane ve 8 medresesi ile yaşayan sivil mimarlık örnekleriyle isminden söz ettirdiğini vurgulayan Gencel, "Bozüyük son yıllarda dizi ve sinema film yapımcılarının gözdesi oldu. Korunmuş dokusu, özellikle sinema filmi ve dizi yapımcıların, reklamcıların ilgisini çekiyor" dedi.

Gencel, beldede son yıllarda çok sayıda film ve dizi çekildiğini belirterek, belde halkının da çekimlerde görev aldığını anlattı.

Beldede filmlerin "Ümmü'nün Türküsü" ile başladığını ifade eden Gencel, "Daha sonra 55 bölümlük 'Baba Ocağı' dizisi, arkasından 'Dabbe 4', şimdi de 'Sürgün İnek' ile bu süreç devam ediyor. Önümüzdeki süreçte yine bir sinema filmi ve dizi projesi var. Çekimleri devam eden son sinema filminde halkımızdan yine 120 kişi yardımcı oyuncu pozisyonunda görev alıyor. Bunun beldemize çok önemli bir ekonomik katkısı var" diye konuştu.

Yardımcı oyunculardan beldeye günde 5 bin lira katkı geliyor

Belde halkının film ve dizilerde görev alarak ekonomik yönden kendileri ve beldeye çok büyük katkı sağladığına dikkati çeken Gencel, şunları söyledi:

"Yardımcı oyuncular günde toplam 5 bin lira para alıyor. Bunun yanı sıra esnafımıza önemli katkısı var. Bunun dolaylı yansımasını belediyemizde hissediyoruz. Çünkü vatandaşımız film ve dizi çekimlerinden aldığı yevmiyelerle emlak ve su paralarını ödüyor. Belediyeye borcu varsa biriktirmiyor. Son dönemde çekilen film ve diziler sayesinde beldemizi televizyonlardan gören çok sayıda yerli ve yabancı turist de buraya gelerek çekimlerin yapıldığı tarihi mekanları, caddeler geziyor, fotoğraf çektiriyor. Bu da beldedeki esnafımıza ekonomik anlamda büyük katkı sağlıyor."

Gencel, Bozüyük'ün tarihini yaşatan yapısıyla doğal bir film platosu konumunda olduğunu, sokak aralarındaki Osmanlı kültürünün dar sokaklı, cumbalı evlerinin yapımcıların ilgisini çektiğini kaydetti.

Belde esnafı ise son yıllarda yapılan film ve dizi çekimlerinin kendilerini mutlu ettiğini, film ve dizilerin yayınlanmasının ardından beldeye çok sayıda yerli ve yabancı turistin gelerek ekonomik katkı sağladığını ifade etti.

11 yıl önce