|

Karım için yapabileceğim her ne fedakârlık varsa...

Fred Cavayé imzalı “Aşk Uğruna”, başından sonuna dek soluk soluğa izlenen bir polisiye sinema örneği olarak göz doldurmasının yanı sıra, evlilikte sevgi, bağlılık ve dayanışma duygularını yüceltmesiyle de unutulmaz bir romantizm başyapıtına dönüşüyor.

Ali Murat Güven
00:00 - 7/06/2009 Pazar
Güncelleme: 13:49 - 7/06/2009 Pazar
Yeni Şafak
Karım için yapabileceğim her ne fedakârlık varsa&#
Karım için yapabileceğim her ne fedakârlık varsa&#

AŞK UĞRUNA / Pour elle

Yapım Yılı ve Ülkesi:
2008, Fransa yapımı

Türü ve Süresi:
Polisiye-gerilim / 96 Dakika

Gösterim Dili:
Orijinali Fransızca olan bu film, ülkemizde Türkçe altyazılı kopyalarla gösterime sunulmaktadır.

Yönetmen:
Fred Cavayé

Senaristler:
Fred Cavayé ve Guillaume Lemans

Görüntü Yönetmeni:
Alain Duplantier

Özgün Müzik Bestecileri:
Nathaniel Mechaly ve Klaus Badelt

Kurgu Yönetmeni:
Benjamin Weill

Oyuncular:
Vincent Lindon (Julien), Liliane Rovère (Julien'in annesi), Olivier Perrier (Julien'in babası), Diana Kruger (Lisa), Lancelot Roch (Oscar), Olivier Marchal (Henri Pasquet), Hammou Graia (Komutan Susini), Moussa Maaskri (Dövüşçü)

İthalatçı Şirket:
Filma Film

Dağıtıcı Şirket:
Tiglon Film

İçerik Uyarıları:
Duygusal yoğunluğu yüksek öyküsü, yanısıra da bir kaç bölümünde şiddet ve (başlangıç bölümünde) kısa süreli cinsellik içerdiğinden dolayı, 18 yaşından küçükler ve bu tür temalardan hoşlanmayanlar için uygun değildir.

Resmî İnternet Sitesi ve Fragmanı:

Yıldız Puanı:
* * *

Fransız çift Lisa ve Julien, küçük oğulları Oscar ile birlikte, kentin banliyösündeki evlerinde mutlu ve huzurlu bir hayat sürmektedirler. Fakat, bir sabah bu dingin hayatları alışılmadık bir ziyaretle darmadağın olur. Eve baskın düzenleyen polis ekipleri, Lisa'yı “patronunu öldürme” suçlamasıyla gözaltına alırlar. Cinayette kullanılan yangın söndürme tüpündeki parmak izlerinden olay günü giydiği elbisedeki kan kalıntılarına kadar bütün deliller garip bir biçimde Lisa'nın suçluluğuna işaret etmektedir. Sonuçta, genç kadın cinayetle hiç bir ilişkisi olmamasına rağmen, eldeki delillerin ışığında 20 yıla mahkûm edilir. Kararın açıklanmasının ardından kalbindeki son ümit ışıkları da sönen kahramanımız, hapis cezasını çekmek üzere konulduğu cezaevinde ağır bir depresyona girer.

Eşinin suçsuz olduğuna bütün kalbiyle inanan Julien ise onu bu feci durumdan kurtarabilmek için elinden gelen her şeyi yapacaktır. Acı içindeki koca, delil toplamak ve bürokratik işlerle uğraşmakla geçecek zamana daha fazla katlanmak istemez. Cezaevinde her geçen gün bir çiçek gibi solmakta olan Lisa'yı kurtarabilmek için bütün tehlikeleri göze alır ve sevgili hayat arkadaşını bu kâbustan çıkartacak tek çare olarak gördüğü çılgınca bir plân hazırlar.


“Aşk Uğruna”, polisiye öykülerde öteden beri kendine özgü bir ustalığın temsilcisi konumundaki Fransız sinemasından gelen, iyi yazılmış, iyi oynanmış ve de iyi yönetilmiş nefis bir adlî serüven örneği… İzleyicisine Hollywood sinemasının ürettiği benzer içerikteki filmlerden çok daha güçlü bir gerçekçilik duygu sunan bu sürükleyici yapıta zaman zaman gözyaşlarınıza engel olamayacağınız türden, tutkulu bir aşk öyküsü de eşlik ediyor. Bir insanın gelip geçici aşk ilişkilerindeki duygusal partnerleri için sergilemesi durumunda sinemasal açıdan asla bu denli sarsıcı olamayacak, son derece anlamlı ve etkileyici bir fedakârlık gösterisi izliyoruz Julien karakterinden. Bir yandan, yaşadığı üzüntüyü aşabilmesi için küçük oğluna hem annelik hem de babalık yapmaya çalışırken, diğer yandan da çok sevdiği eşini karmaşık mafyatik tuzaklara kurban etmemek için, hiç alışık olmadığı tekinsiz bir dünyanın kapılarını aralayıp korkusuzca içeri atlayıveriyor adamımız. Ki film, bu fedakârlığı ona yaptıran şeyin yeryüzünde yeni nesillerin oluşmasını sağlayan en güçlü insanî bağ, kişinin hayat arkadaşına duyduğu ayrıcalıklı aşk ve güven duygusu olduğunu esaslı bir biçimde vurgulayarak, insanlığın kadim değerlerini yücelten, o değerlere hizmet eden takdire şâyan bir misyon da üstleniyor.

Özellikle, uzun süredir evli olup aradan geçen yıllara karşın birbirlerine karşı duygusal bağlarında hâlâ aşınma belirtileri gözlenmeyen sadık çiftlere, dozunda tutulmuş bir polisiye heyecanın yanısıra son derece etkileyici bir final de armağan etmiş usta yönetmen Fred Cavayé…

“Aşk Uğruna”, dört yeni yabancı filmin gösterime girdiği bu hafta sonunda, gerek öyküsü, gerekse yüksek anlatım kalitesi itibarıyla (“Körlük”le birlikte) en dikkate değer iki yapıttan biri. Çocukları uygun bir yere bırakarak yalnızca eşinizle birlikte gitmeye çalışın; giderseniz de mendillerinizi cebinizde bulundurmayı unutmayın.


15 yıl önce