|

'Otostopçu' ile 'Bela' karışımı bir yol gerilimi

İngiliz yönetmen Mark Tonderai, el attığı sinemasal türün iki unutulmaz örneğinin senaryolarını harmanlayarak güncel teknolojiler eşliğinde yenilikçi bir örnek ortaya çıkarmaya çabalasa da 'Kapan' öncüllerinin gölgesinde kalan son derece silik bir deneme olmaktan kurtulamıyor.

Ali Murat Güven
00:00 - 19/07/2009 الأحد
Güncelleme: 12:17 - 20/07/2009 الإثنين
Yeni Şafak
'Otostopçu' ile 'Bela' karışımı bir yol gerilimi
'Otostopçu' ile 'Bela' karışımı bir yol gerilimi

KAPAN / Hush

Yapım Yılı ve Ülkesi:
2008, İngiltere yapımı

Türü ve Süresi:
Serüven-Gerilim / 91 dakika

Gösterim Dili:
Orijinal seslendirmesi İngilizce olan bu film, ülkemizde Türkçe altyazılı kopyalarla gösterime sunulmuştur.

Yönetmen:
Mark Tonderai

Senarist:
Mark Tonderai

Görüntü Yönetmeni:
Philipp Blaubach

Özgün Müzik Bestecisi:
Theo Green

Kurgu Yönetmeni:
Victoria Boydell

Sanat Yönetmeni:
Sami Khan

Oyuncular:
William Ash (Zakes Abbot), Christine Bottomley (Beth), Andreas Wisniewski (Karanlık Adam), Claire Keelan (Wendy), Stuart McQuarrie (Thorpe), Robbie Gee (Chimponda), Peter Wyatt (Bay Coates), Sheila Reid (Bayan Coates), Shaun Dingwall (PC Mitchall) Rupert Proctor (Baba)

İthalatçı Şirket:
Tiglon Film

Dağıtıcı Şirket:
Tiglon Film

İçerik Uyarıları:
Başından sonuna dek şiddet ve korku-gerilim öğeleri içerdiğinden dolayı, 18 yaşından küçükler için uygun bir film değildir.

Fragmanı:

Yıldız Puanı:
* *

Zakes Abbot, yanında uyuyalmış olan kız arkadaşı Beth ile birlikte gecenin bir yarısı şehirlerarası yollarda dalgın dalgın ilerlemektedir. Saatlerdir direksiyon çeviren genç adam, yol yorgunluğundan dolayı girmesi gereken kavşağı kaçırır ve tam da o sırada bir kamyonla çarpışmaktan kılpayı kurtulur. Zakes, yaşadığı bu kötü ânı hemen unutmaya hazırdır. Ancak, böyle bir niyeti olmayan gizemli kamyon şoförü, onu ve kız arkadaşını dehşetli bir kedi-fare oyununun içine çekecektir.
Kahramanımız ilk şoku, kamyonun -yalnızca üç-beş saniyeliğine açılıp, sonra yeniden kapanan- arka kasasında kendilerinden çığlık çığlığa yardım isteyen kanlar içindeki bir kadını görerek yaşar. Ardından da soluklanmak üzere girdikleri benzin istasyonunda kız arkadaşının ansızın ortadan kaybolmasıyla birlikte yaşadığı panik doruğa çıkar.

Zakes, iki kadının ortadan kayboluşunun yegâne tanığı olduğu için, yardım istediği kişileri iknâ etmekte de güçlük çeker ve gitgide sarpa saran bu olayda “kuşkulu” konumuna düşer. Nihayet, düğümü çözecek tek kişinin yine kendisi olduğunu kavrayarak, beklenmedik bir biçimde başlarına musallat olan manyak kamyoncuyla ölümüne bir mücadeleye girişecektir.

“Kapan”, beyazperdenin ikonik isimlerinden Steven Spielberg'i dünya çapında üne kavuşturan 1971 yapımı televizyon filmi “Bela” (The Duel) ile Robert Harmon'un yönettiği 1986 tarihli “Otostopçu”nun karışımı görünümünde bir serüven kurdelası… “Yol gerilimi” alt-türünde her ikisi de birer klasiğe dönüşmüş durumdaki bu ünlü yapımların popülaritesine göz diken taze İngiliz sinemacı Mark Tonderai, esinlendiği kaynakların mirasına bazı sahnelerde bir-iki tuğla eklemeyi başarsa da genel toplamda onların sönük bir tekrarı olmaktan daha öteye geçemiyor. Özellikle de Hollandalı oyuncu Rutger Hauer'in canlandırdığı o unutulmaz psikopat karakterle hafızalarımıza kazınan 1980'lerin “Otostopçu”su gerilim sinemasında bugün hâlâ ilk günkü özgünlüğü ve heyecanını muhafaza ederken, eski bir BBC radyo programcısının silik oyuncular eşliğinde çektiği bu düşük bütçeli yeniden çevrimi kim neylesin ki?

Şu sıralarda çok fazla boş zamanı olanlar -o da şehirlerarası yollarda giderken ansızın ortaya çıkan paranoyakça düşüncelerini iyice azdırmak istiyorsa- dış dünyanın bunaltıcı sıcaklarından iki saatliğine kaçmak amacıyla takılabilirler. Ancak, böylesine aylakça bir sebep için bile gereğinden fazla zaman ve para israfı doğrusu…

٪d سنوات قبل