|

SİNEMAYI SANAT YAPANLAR: WIM (ERNST WILHELM) WENDERS

Ali Murat Güven
00:00 - 11/04/2010 Pazar
Güncelleme: 11:31 - 11/04/2010 Pazar
Yeni Şafak
SİNEMAYI SANAT YAPANLAR: WIM (ERNST WILHELM) WENDE
SİNEMAYI SANAT YAPANLAR: WIM (ERNST WILHELM) WENDE

MESLEĞİ:
Yönetmen, yapımcı, senarist, aktör, kurgucu, kameraman

DOĞUM TARİHİ VE YERİ:
14 Ağustos 1945 / Düsseldorf, Kuzey Ren-Westfalya / Almanya

ÖLÜM TARİHİ:
Halen hayatta ve aktif olarak sektörde

LÂKABI:
“Wim”

EN TİPİK ÖZELLİĞİ:
1) Filmlerine ilginç isimler koymak 2) Saygın film festivallerinde kendini hiç naza çekmeden, büyük bir keyifle jüri başkanlığı ya da üyeliği yapmak 3) Sık sık evlenip boşanmak (Şimdiye kadar 5 kez evlendi ve boşandı. Bunların en kısası bir yılda bitti. En uzunu ise 1993'den bu yana sürüyor. Her eşine de en az bir filminde aktrist olarak görev verdi.)

YÖNETTİĞİ FİLMLERİN SAYISI (Yalnızca kurmaca sinema filmi olarak / 1970-2010 yılları arasında):
23

Bütünüyle kendi imzasını taşıyan bu dramatik yapıtların yanı sıra, çoğu ünlü müzik ve sinema insanlarının biyografileri üzerine kurulu bulunan 8 adet uzun metrajlı belgesel filmi mevcuttur. Ayrıca, 15 dolayında kısa film ve bazı TV dizileri (bölüm bazında) çekmiş, 7 tane çok yönetmenli projede de kendisine ayrılan kısa epizodları yönetmiştir.


KILAVUZ SÖZLERİ:

- “Kendi yönettiğim filmlerin aynı zamanda yapımcılığını da üstleniyorum. Bu beni yapımcıların merhametinden uzak tutuyor ve ölene kadar da böyle gidecek. Eğer ki çektiğiniz filmin kaderine hükmetmek istiyorsanız, ne yapıp edip yapımcılık pozisyonunu da elinize almalısınız. Aksi takdirde, filminiz başkasının filmi olacaktır; o da bu 'mal'ı canı nasıl istiyorsa o şekilde kesip biçecek ve dağıtımına kendi istediği şekilde yön verecektir. Meslek hayatım boyunca bu şekilde bir tek tecrübe yaşadım ve iş bittiğinde de kendimden nefret ettim. Böyle bir çalışma yöntemini bir daha asla tekrarlamamaya yeminliyim.”


- “Mesleğe başladığım ilk zamanlarda bir “görüntü oluşturucusu” (image-maker) idim; sonradan yavaş yavaş bir “hikâye anlatıcısı”na (story-teller) dönüştüm. Çünkü fark ettim ki yalnızca iyi bir hikâye bir görüntüye anlam ve ahlâk kazandırır.”


- “Seks (sex) ve şiddet (violence), hiçbir zaman benim ilgi alanım içinde olmadı. Ben filmlerimde daha ziyade saksafon (sax) ve keman (violin) sesiyle ilgilenmeyi tercih ederim.”


MESLEKTEKİ EN HAS ADAMLARI:
Sinemasında iki kişiyi çok önemser ve onlara sık sık atıfta bulunur. Bunlardan ilki, 1911-1979 yılları arasında yaşamış olan Amerikalı yönetmen Nicholas Ray'dir. Pek çok filminde Ray ve filmlerine açık göndermeler bulunur. Ayrıca, 1979'da kanserden ölen bu ünlü yönetmene adanmış, pek çok bölümü onunla ölüm döşeğindeyken yaptığı konuşmalara dayalı “Nick'in Filmi: Suyun Üzerindeki Şimşek” (Nick's Movie: Lightning over Water) adlı bir de 1980 tarihli belgeseli vardır.

İkinci olarak ise daha kendisi sinemaya bile başlamadan önce yaşayıp ölmüş Japon yönetmen Yosujiro Ozu'yu (1903-1963) “Bu meslekte ömür boyu en büyük ustam olarak kalacak” diye tanımlamaktadır. Onun üzerine de 1985 yılında çektiği “Tokyo-Ga” adlı bir belgeseli vardır.


MUTLAKA İZLENMESİ GEREKEN 5 FİLMİ:

- “Milyon Dolarlık Otel” (The Million Dollar Hotel), 2000


- “Buena Vista Müzik Grubu” (Buena Vista Social Club / Belgesel), 1999


- “Berlin Üzerindeki Gökyüzü” (Der Himmel über Berlin), 1987


- “Paris-Teksas” (Paris-Texas), 1984


- “Yazar Hammet ” (Hammet), 1982


- OPSİYONEL ÖNERİMİZ:

- “Kalecinin Penaltı Anındaki Korkusu” (Die Angst des Tormanns beim Elfmeter), 1972


14 yıl önce