|

Stallone, hayatının filmini çekiyor

“Rocky” ve “Rambo” filmleriyle hafızalara kazınan Amerikalı oyuncu Sylvester Stallone, 63 yaşında yapımına soyunduğu son projesi “Harcanabilirler” (The Expendables) için Hollywood'daki kişisel dostluklarını devreye sokarak, aksiyon sineması tarihinin en müthiş ekibini bir araya getirmeyi başardı. Ünlü aktörün hem senaryosunu yazdığı, hem yönettiği, hem de başrollerinden birini üstlendiği bu yeni filminin oyuncu kadrosunda Arnold Schwarzenegger, Jet Li, Jason Statham, Mickey Rourke, Dolph Lundgren, Eric Roberts, Randy Couture ve Gary Daniels gibi serüven sinemasının ikonik yıldızları yer alıyor.

Ali Murat Güven
00:00 - 21/06/2009 Pazar
Güncelleme: 11:04 - 21/06/2009 Pazar
Yeni Şafak
Stallone, hayatının filmini çekiyor
Stallone, hayatının filmini çekiyor

Hollywood'un yüz yılı aşkın tarihçesi boyunca, sektörde ayrıcalıklı bir konuma erişmiş az sayıdaki yönetmenin, özel önem verdikleri bazı yüksek bütçeli projeler için göz kamaştırıcı oyuncu kadroları kurduğuna daha önce de bir kaç kez tanık olmuştuk gerçi; ancak konu “aksiyon sineması” olunca loş salonların müdavimleri beyazperdede böylesine iddialı bir “yıldızlar geçidi”ni gerçekten de ilk kez izleme fırsatı bulacaklar.

Geçmişte Sidney Lumet'in “Doğu Ekspresi'nde Cinayet”, Francis Ford Coppola'nın “Baba” üçlemesi ve “Kıyamet”, Terence Mallick'in “İnce Kırmızı Hat” gibi klasikleşmiş yapıtlarında karşımıza çıkan “rüya gibi kasting” oluşturma başarısının yepyeni bir örneğine de Amerikalı aktör, senarist ve yönetmen Sylvester Stallone imza attı. 63 yaşındaki Stallone, 2000'lerin ikinci yarısında ardı ardına yazdığı, oynadığı ve yönettiği “Rambo 4” ve “Rocky 6” filmlerinden sonra Hollywood çevreleri kendisinden yaşıtı sanatçıların yaptığına benzer bir emeklilik açıklaması beklerken, o ise “Durun hele, aksiyon sinemasında yapacaklarım henüz bitmedi” diyerek son projesiyle sektörü birbirine kattı. Mayıs başından bu yana kalabalık bir teknik ekiple birlikte Brezilya'nın tropik ormanlarında çekimler yapan Sly'ın yeni projesi “Harcanabilirler” (The Expendables) adını taşıyor. Ünlü yıldız, 2010 yılı Nisan ayında gösterime girmesi planlanan bu filmin senaristliği ve yönetmenliğinin yanısıra başrolünü de üstlendi.

“Harcanabilirler”, Afrika ülkelerinden birindeki zalim bir diktatörü devirmek üzere kiralanmış bir grup paralı askerin, kara kıtadaki bu tehlikeli operasyon sırasında yaşadıkları serüvenleri aktaran, heyecan dozu son derece yüksek bir yapım olacak.


'Arnie' bu film için valiliğe ara verecek


Stallone'nin sinema çevrelerinde şimdiden merakla beklenen yeni filminin en büyük bombası ise Arnold Schwarzenegger… Son olarak 2003 yılında Frank Coraci'nin yönettiği “Seksen Günde Devr-i Alem” adlı filmde yardımcı bir rol üstlenen Avusturya asıllı aktör, aynı yıl California Valisi seçilmesiyle birlikte sinema kariyerine de son noktayı koymuştu. Ancak, sinema çevreleri, geçtiğimiz günlerde, Schwarzenegger'in eski dostu Stallone'nin ricasını kıramayarak yıllar sonra yeniden kamera karşısına dönmeyi kabul ettiği haberiyle çalkalandı. Gerçi Arnie'nin filmdeki rolünün aylarca çalışmasını gerektirecek kadar geniş kapsamlı olmadığı söyleniyor; ancak karizmatik sanatçı bunun için yine de valilik görevinden bir süreliğine uzak kalacak.


Bütçesinin 120 milyon doları aşacağı belirtilen “Harcanabilirler”in kadrosunda, 62 yaşındaki Schwarzenegger dışında aksiyon sinemasının daha bir çok kıdemli oyuncusu yer alıyor. Stallone'nin 24 yıl önce “Rocky 4”de başrolleri paylaştığı İsveçli yıldız Dolph Lundgren bunlardan yalnızca biri… Lundgren, söz konusu yapımda, Rocky Balboa'nın karşısına çıkan gözükara Rus boksörü Ivan Drago'yu canlandırmıştı.

Bunun dışında, çağdaş aksiyon filmlerinin iki önemli simâsı, Çinli dövüş sanatları ustası Jet Li ve yıldızı her geçen gün biraz daha parlayan İngiliz aktör Jason Statham, sinema dünyasında nicedir yitirdiği saygınlığı son filmlerinden “Güreşçi” ile yeniden kazanan Mickey Rourke, serüven filmlerinin gözde karakter oyuncularından (aynı zamanda Julia Roberts'in da ağabeyi olan) Eric Roberts, bol madalyalı bir güreşçiyken 2000'lerden itibaren Hollywood'a transfer olup sektörde başarılı bir kariyer yapan Randy Couture ve yine bu janrın önde gelen aktörlerinden biri konumundaki eski kick-box şampiyonu Gary Daniels da kadronun ağır topları arasında yer alıyor.


“Harcanabilirler” projesini heyecanla karşılayan ünlü sinema dergisi Variety, projenin mimarı Stallone'nin Oscarlı iki karakter oyuncusu, Ben Kingsley ve Forest Whitaker'a da teklif götürdüğünü, her iki sanatçının çalışma programları uygun düştüğü takdirde filmde yardımcı roller üstleneceklerini duyurdu.

Öte yandan, filmin kadrosu karşısında çılgına dönen Amerikalı aksiyon sineması tutkunları, kendilerine tarihe geçecek bir gösteri sunmaya hazırlanan Stallone'ye, böyle bir ekibe ne yapıp edip Steven Segal ve Chuck Norris'i de katması yönünde ısrarlı çağrılar yapıp duruyorlar. “Aikido” sporunun yaşayan en büyük ustalarından sayılan Segal, halen aktif sinema kariyerini sürdürmekte. Ancak, bir dönem beyazperdede fırtına gibi esmiş olan Norris ise 2005 yılında rol aldığı “Kesici” adlı filmden sonra emekliliğini ilan etti. 69 yaşındaki sanatçı halen ailesiyle birlikte Teksas'ta yaşıyor.







15 yıl önce