|

Unutulmayan film müzikleri / The Message / Maurice Jarre'dan İslâm dünyasına görkemli bir armağan

Ali Murat Güven
00:00 - 27/10/2006 الجمعة
Güncelleme: 20:31 - 26/10/2006 الخميس
Yeni Şafak
Unutulmayan film müzikleri / The Message / Maurice
Unutulmayan film müzikleri / The Message / Maurice

Köşemizin bu haftaki konuğu, 1976 yapımı bir Mustafa Akkad klasiği olan “Çağrı” (The Message) ve bu film için hazırladığı etkileyici melodilerle onun sinemasal gücünü kat be kat artıran ünlü Fransız besteci Maurice Jarre… (Anılan sanatçının adı “Moris Câr” olarak okunmaktadır)

“Çağrı”, Jarre ve Akkad'ın beyazperdede işbirliği yaptıkları iki büyük epik yapıttan ilkidir. Diğeri ise 1981 yılında çekilen “Çöl Arslanı Ömer Muhtar”dı. Sinema tarihi alıcı gözüyle incelendiğinde, gerçekten de çok az sayıda filmin melodisinin anlatılan öyküyle bu denli örtüştüğü ve izleyiciler tarafından bu boyutta baştacı edildiği görülür. Müziklerinin zaman içinde ikonik birer simgeye dönüşmesi anlamında kendisine belki en fazla “Baba” (The Godfather) serisini muhatap alabilecek bir üstün yapım olan “Çağrı”, son otuz yıldır İslâm âleminde en çok izlenen film olmasını evrensel mesajlarla bezeli öyküsü, gösterişli setleri, usta işi yönetimi ve pırıltılı oyunculuklarının yanısıra aynı ustalıktaki müzikal altyapısına da borçludur.


Çağdaş sinemanın en değerli ve üretken bestecileri arasında yer alan Maurice Jarre, bu unutulmaz filmin senfonik müziklerini hazırlayabilmek için, 1974 yılında mağrip çöllerindeki bedevî çadırlarında aylarca tek başına yaşamış ve ünlü jenerik melodisinin notaları ilk olarak Fas'taki kum fırtınalarının arasında kâğıda dökülmüştü. (“Çağrı”nın müziklerinin hazırlanış serüvenine ilişkin bir yazıya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.)

Sinemasever okurlarımız arasından, bize 27 Ekim Cuma günü 07.00-23.00 saatleri arasında elektronik posta mesajı gönderecek olan ilk 25 kişiye, bu filmin Londra Filarmani Orkestrası tarafından seslendirilen jenerik melodisini aynı yolla armağan edeceğiz.

Sizlere MP3 ses dosyası olarak gönderilecek olan müzikal kaydı dinleyebilmek için bilgisayarınızda -windows media player gibi- gerekli programların yüklü olması, bu arada da “stereo” algısı için sisteme bağlı en az iki hoparlörünüzün bulunması gerektiğini lütfen unutmayınız.

Başvuru adresi:
(Mesajlarınıza herhangi bir içerik eklemenize gerek yoktur. Hotmail uzantılı elektronik posta adresleri ses dosyalarının alımı için yetersiz

kalmaktadır. Lütfen daha yüksek kapasiteli adresler kullanınız.)

Besteci Maurice Jarre'ın www.imdb.com'daki sayfasına erişmek için tıklayınız:


“Çağrı” (The Message) filminin www.imdb.com'daki sayfasına erişmek için tıklayınız:


“Çağrı” (The Message) filmi ve yönetmenine ilişkin olarak daha önce sinema sayfalarımızda yayımlanmış ayrıntılı bir köşe yazısına erişmek için tıklayınız:

Yeni Şafak sinema editörü Ali Murat Güven'in 2004 yılında Sonsuzkare dergisinde besteci Maurice Jarre hakkında yazdığı bir yazıya erişmek için tıklayınız:




٪d سنوات قبل