|

Tarih ve sinemanın İstanbul'daki 10'uncu buluşması

TÜRSAK Vakfı tarafından 1998 yılından beri kesintisiz biçimde düzenlenen “Sinema-Tarih Buluşması” başlıklı tematik festivalin bu yılki bölümü, “sınırları aşmak” başlığı çevresinde öyküler anlatan filmlere ayrıldı. Açılış töreni dün akşam İstanbul-Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılan organizasyon, 20 Aralık Perşembe gününe kadar sinemaseverlere birbirinden seçkin yapıtlar sunacak.

Ali Murat Güven
00:00 - 15/12/2007 Cumartesi
Güncelleme: 20:08 - 14/12/2007 Cuma
Yeni Şafak
Tarih ve sinemanın İstanbul'daki 10'uncu buluşması
Tarih ve sinemanın İstanbul'daki 10'uncu buluşması

TÜRSAK Vakfı'nın 1998 yılından bu yana gelenekselleştirerek sürdürdüğü “Uluslararası Sinema-Tarih Buluşması”nın açılış töreni, 14 Aralık Cuma akşamı İstanbul-Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda, politika, sanat ve iş dünyasından konukların katılımıyla gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın himayesinde düzenlenen, Beyoğlu Belediyesi, Metro Grup ve Digiturk'ün de sponsorluğunu üstlendikleri organizasyonun açılış töreninde, müzisyen ve sinema-tiyatro oyuncusu Hümeyra tarafından Rus asıllı Fransız felsefe profesörü Irene Melikoff'a festivalin geleneksel onur ödülü olan “Işık Saçan Apollon” takdim edildi. Açılışta ayrıca Kardeş Türküler grubu da konuklara bir konser verdi.

Son yıllarda gerek Türkiye'de gerekse uluslararası platformda sinema etkinlikleri takviminin en önemli duraklarından birine dönüşen bu tematik festival, 10'uncu yılında kendisine ana konu olarak “sınırları aşmak” temasını seçmiş bulunuyor.

Özgün bakışları ve farklı üslûpları nedeniyle seçilmiş sıradışı yapıtların izleyiciye sunulacağı “Sinema-Tarih Buluşması”nda, film gösterimleri, ana tema olarak belirlenen “Sınırları Aşmak”ın yanısıra “Dünya Festivallerinden”, “Ödüllü Filmler” ve etkinliğin artık iyice gelenekselleşen bölümlerinden biri olan “İnsan Hakları” başlığı altında düzenleniyor. Bu arada, bir diğer geleneksel bölüm olan “Ustalara Saygı” kuşağında ise Avrupa sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Roman Polanski'nin yaklaşık yarım yüzyıla uzanan kariyerinden seçkin örnekler sunulacak. Öte yandan, bu yıl festival programına, yapıtlarıyla son dönemde beyazperdeye farklı bir soluk getirmiş olan genç yeteneklerin çalışmalarının sunulacağı “Yeni Keşifler” başlıklı özel bir bölüm de eklendi.

“10'uncu Uluslararası Sinema-Tarih Buluşması”nın gösterim programında “Along Come the Tourists/Am Ende Kommen Touristen” (Robert Thalheim/Almanya), “Deserto Feliz” (Paulo Caldas/Brezilya), “Hallam Foe” (David McKenzie/İngiltere), “Iska's Journey/Iszka Utazasa” (Csaba Bollok/Macaristan) gibi son dönemin uluslararası festivallerde ses getirmiş bağımsız filmleri yer alıyor.

Ayrıntılı bilgi için:







16 yıl önce