|

14 yabancı azalmalı

Beşiktaş Teknik Direktörü Güneş, yabancı oyuncu tartışmasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Yetkililer ne karar alırsa uyarım, sorulursa fikirlerimi söylerim ama 14 yabancının fazla olduğunu düşünüyorum. Oyuncunun gelirken kriteri olmalı. 14 yabancı alıp 3’ünü yedek tutuyorsan doğru değil” dedi.

Süleyman Hatırasu
04:00 - 12/09/2018 Çarşamba
Güncelleme: 04:34 - 12/09/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
​Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş
​Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş

Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş, düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz hafta katıldığı UEFA Elit Kulüpler Teknik Direktörleri toplantısında kendisine yöneltilen bir soru üzerine Süper Lig’deki yabancı sayısı uygulamasının fazla olduğunu belirten ve tartışmaları alevlendiren deneyimli teknik adam, konuyla ilgili görüşlerini yeniden dile getirdi.

Güneş, “Yabancı konusunda çok konuşuluyor. Hani futbolu çok bilen arkadaşlar, keşke UEFA toplantısına gelselerdi. Hadi beni geçtim Mourinho’yu, Wenger’i falan görseydiniz. Birbirimizi eleştirelim. Yabancı konusunda... Herhalde tartışılır. Ben o toplantıda bölgesel liglerin kalktığını düşündüğümü söyledim. Çünkü dünya global. Yabancı için kriterler çıkmıştı biliyorsunuz. Bana o gün sordular. 14 doğum tarihi mi dedim. Saygı duyduk, kurallara uyduk. Bizde fikirler var ama uygulama ve denetim sıkıntısı da var. O zaman Fatih Hoca, futbol direktörü olduğu için görüşlerini belirtti. Ben hala sayının azalması gerektiğini söylüyorum. Olabilir, karar aldılar. Biz de uyduk. Kararı ben vermiyorum ama düşüncemi de söylüyorum. Bugün 14 de sakıncalı, serbest olsun. Ne kalıyor geriye?” dedi. Konuyla ilgili olarak, “Herkesin fikri alınmalı. Ben yabancı konusunda hiç tartışmaya girmedim. Sadece yabancı sayısının fazla olduğunu söylüyorum. Beşiktaş’ın altyapı organizasyonu istenen yerde değil. İyi futbolcu her yerde oynar. Sağ açığı, sol bek, sol beki sağ açık oynatmak kötü bir şey değildir. Bunlar tartışılır. Ama kavgayı bunun üzerinden yapmak, yabancı üzerinden bana vurmak doğru değil” şeklinde konuştu.

AYRIK OTLARINI TEMİZLEYECEĞİM

Asıl sorunlarının futbol kalitesi olduğunu belirten Şenol Güneş, “Bir defa felsefe sorunumuz var. Doğru felseyi oluşturamadığımız müddetçe olmaz. Popüler futbol kültürü ile gittiğimizde zaman zaman aldığımız sonuçlar bizi daha kötü bir yere götürebilir. Şimdi Çin’de 3 yabancı getiriliyor. Bunun doğrusunu yapabilecek düzeydeyiz. Herkes her şeyi yazıyor. Ben orada doğruyu bulacağım. Ayrık otlarını atacağım, yararlıları tutacağım” ifadelerini kullandı. Güneş, getirilen yabancı oyuncuları yüksek tazminatlarla göndermek zorunda kaldıklarını ve altyapıya harcayacakları parayı buralara aktardıklarını belirtti. Deneyimli teknik adam, “Bana, ‘Sen yabancılarla oynuyorsun’ diyorlar. O zaman oynamayayım. O kadar kin ve nefret tohumları var ki... Ekonomik ve teknik alanda mesafe almamız lazım. Elimizdekilerle yetinmemek durumundayız. Önce biz inanacağız sonra yaptığımıza inandıracağız. Sabretmeyi, çalışmayı mutlaka bilmeliyiz. Keşke beni eleştiren arkadaşlar UEFA toplantısına gelse soru sorsaydı da İtalyanlar sormasaydı” ifadelerini kullandı.

  • YALANDAN ALT YAPI YAPILMAYACAK
  • Yabancı oyuncuya tamamen kapanmanın da imkansız olduğunu belirten Güneş, “14 yabancının fazla olduğunu düşünüyorum. Yetkililer ne karar alırsa uyarım. Şu anda Türkiye (Türk oyuncu) Avrupa Birliği içine oyuncu olarak girebiliyor mu? Giremiyor. O zaman oyuncunun da gelirken kriteri olmalı. Şu anki uygulamada 14 yabancı alıp 3’ünü yedek tutuyorsan doğru değil. O zaman ekonomik olarak karlılığını göster. Ben 23 oyuncu yaparım, geri kalanı genç takımda oynayan oyunculardan olacak. Bir ya da iki değil. 30 kişilik kadro 14 yabancı, 14 Türk. Zaten gelen genç oyuncuya sıra gelmez. Yalandan altyapı yapılmayacak” değerlendirmesini yaptı.
Ayrılma durumum yok

Beşiktaş’la olan sözleşmesi bu sezon sonunda bitecek olan Şenol Güneş, geleceğiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Bu sene mukavelem bitiyor. Sırbistan’daki Partizan maçı sonrası bana sorulan bir soruya doğaçlama bir yanıt vermiştim. Beşiktaş’tan ayrılma durumum yok ama ayrılırsam da kulüp takımından çok milli takımı tercih ederim. Bazen bakıyorum, bazı kulüpler dışında 3-4 yıl çalışmanın doğru olacağını düşünmüyorum. Başakşehir ve birkaç kulüp hariç. Ya sürekli iyi sonuçlar almanız lazım, ya da uzun süreli kalmamak gerekir. Beşiktaş’ta çalışıyorum. Beşiktaş’tan ayrılmam için Beşiktaş’ın istemesi gerekir. Ama zaten mukavelem bitiyor. Oradan teklif gelmesi lazım. Mukavelemi de onlar yaptı” dedi. Kulüp başkanı Fikret Orman’la aralarında sorun varmış gibi yansıtılmaya çalışıldığını belirten Güneş, “Başkan yokken ‘toplantı yaptı’ deniyor, böyle bir şey olmadı. Başkan ile görüştüm. Buraya uğradığını biliyorum. Tabii ki gelebilir. Başkan buranın sahibi. Bizde ipte yok, gerilme de yok. Başkan bana ‘ağabey’ diyor. Rahatsız ise gelip bana söyleyecek. Bazı fikirlerimiz örtüşmüyor. Sizin örtüşüyor mu karınızla, ailenizle, çocuğunuzla?” ifadelerini kullandı.


En uyumlu olduğum oyuncu Negredo

Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş, geride kalan sezonun ardından takımdan ayrılacağını açıkladığı ancak istenilen düzeyde talibi çıkmayınca takımda kalan Alvaro Negredo ile arasında bir problem bulunmadığını belirtti. Deneyimli teknik adam, “Benim oyuncum ile bir sorunum yok. Fikrim de belli. Gitme durumu vardı, o dönem sakattı. Ben de ‘bizimle olmayacak’ dedim. Oyuncu olarak benim en uyumlu olduğum oyuncu. Bu Vagner için de geçerli. İyi oyuncu ama verimli olamıyor. Benim hiçbir oyuncu ile sorunum olabilir mi? Ben hocayım. Tosic gitti, Fabri gitti. Niye gitti? Öyle ihtiyaç duyuldu. Kulübü yönetenler ben değilim ama fikrimi söylüyorum. Benim hiçbir oyuncumla sorunum yok. Şartlara göre, kulübe göre. Şu an elimde 29 oyuncu var” ifadelerini kullandı.

LJAJİC TEKNİK BİR OYUNCU

Güneş, yeni transfer Adem Ljajic’i ligdeki son maçları olan Bursaspor karşısında neden oynatmadığına ilişkin olarak, “Maçın gidişi, ona ihtiyaç olacak şekilde gitmiyordu. Sonda yediğimiz gol bizi etkiledi. Hatta Negredo’yu almam gerekirken Medel’i aldım oyundan. Ljajic teknik ve hücum özellikleri iyi, savunma özellikleri eksik olan bir oyuncu. İyi bir oyuncu, yararlı olmasını bekliyoruz. Biz sloganları seviyoruz, ‘Şu gelecek dertler bitecek’, iyi giderse ondan biliriz” dedi. Vida ve Pepe için de konuşan Güneş, “Onların da Dünya Kupası sonrası etkilendiğini düşünüyorum. Milli takımda oynayan bazı oyuncular çok iyi başlıyor bazıları başarısız başlıyor” diye konuştu.

#Beşiktaş
#Şenol Güneş
6 yıl önce