|

2020 rüşvetle Tokyo'ya gitti!

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Tokyo'nun 2020 Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapma hakkını rüşvet karşılığında elde ettiği iddiasının araştırıldığını duyurdu. The Guardian gazetesi, Türkiye'nin istenilen parayı vermediği için 2020 Olimpiyat Oyunları'nın ev sahipliğinin Japonya'nın Başkenti Tokyo'ya verildiğini ileri sürdü

Yeni Şafak ve
03:00 - 13/05/2016 Friday
Güncelleme: 01:41 - 13/05/2016 Friday
Yeni Şafak

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Tokyo'nun 2020 Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapma hakkını, rüşvet karşılığında elde ettiği iddiasının araştırıldığını açıkladı. IOC'den yapılan yazılı açıklamada, daha önce İngiltere'de The Guardian gazetesinde de yer alan iddianın araştırıldığı duyuruldu. Haberde, Japonyalı yetkililerin 2020'de düzenlenecek olimpiyatlara ev sahipliği yapmak adına, eski IAAF Başkanı Lamine Diack'ın oğlu Papa Massata Diack ile bağlantılı bir hesaba 1 milyon 300 bin Euro ödeme yaptığı belirtilmişti. Lamine Diack'ın oğlu Papa ise IAAF'da o dönem danışman olarak görev alıyordu. Tokyo'nun olimpiyatları rüşvet karşılığında kazandığı iddiası ilk olarak, ocak ayında WADA'nın bağımsız komisyonunun hazırladığı 2. raporda yer almıştı. Raporda, "2020 Olimpiyatları'nın adaylık sürecinde, Türk yetkililer ile eski IAAF Başkanı Lamine Diack'ın IAAF'da bağımsız danışman olarak çalışan diğer oğlu Khalil Diack arasındaki görüşmeler, Türkiye'nin, Elmas Lig ya da IAAF için istenen 4 ile 5 milyon Dolarlık sponsorluk ücretini ödemediği için Lamine Diack'ın desteğini kaybettiğini göstermektedir. Japonya ise ödeme yapmıştır. Bağımsız komisyon, görev alanına girmediği için meseleyi daha ileri boyutta soruşturmamıştır" ifadelerine yer verilmişti.



2016 yerinde kaldı


Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Zika virüsü tehdidine rağmen 2016 Rio Olimpiyatları'nın planlandığı gibi 5-21 Ağustos'ta Brezilya'nın ev sahipliğinde düzenleneceğini açıkladı. IOC'den yapılan açıklamada, Brezilya'daki Zika tehdidine karşın 2016 Rio Olimpiyatları'nın iptal edilmesi, ertelenmesi ya da başka bir ülkeye verilmesine gerek görülmediği ancak gelişmelerin yakından izleneceği belirtildi. Artan Zika virüsü vakaları, oyunların Brezilya'da düzenlenmesini tartışılır hale getirmişti. Son olarak, Ottawa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Amir Attaran, doğacak çocukların geleceğini düşünmemekle suçladığı IOC ve Dünya Sağlık Örgütünün (WHO), olimpiyatları erteleyebilecek cesarete sahip olmadığını savunmuştu.





#Uluslararası Olimpiyat Komitesi
#2020 Olimpiyat Oyunları
#Guardian gazetesi
8 years ago