|

Avrupa Türkiye’den çekiniyor

Balkan Wushu Federasyonu Genel Sekreteri ve Türkiye Wushu Federasyonu İstanbul İl Temsilcisi Mustafa Ulu, "Önce ahlak ve maneviyat" diyerek çıktıkları bu yolda hedeflerinin Wushu'da olimpiyat şampiyonları çıkarmak olduğunu belirtti. Avrupa Wushu'sunda Türkiye aleyhine oynanan oyunları bozduklarını kaydeden Ulu, "Milli görüşe sahip gençlerle Türkiye'yi dünyada söz sahibi yaptık. Avrupa'daki lobiyi de Allah'ın izniyle bitireceğiz" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/03/2015 Çarşamba
Güncelleme: 22:17 - 10/03/2015 Salı
Yeni Şafak
OKTAY YILDIRIM
OKTAY YILDIRIM

Wushu, Çin savunmasanatlarının genel adıdır. Çin dışında Kung-Fu olarak tanımlanan Wushu, 3 bin yıldan fazla bir tarihe sahip. 1985'de Avrupa Wushu Federasyonu kuruldu. 1988'de Uluslararası Wushu Federasyonu da kurularak bu spor daha da genişledi. Bugün 83 ülkede federasyonu bulunmakta; 2006‘da kurulan federasyonla birlikte Türkiye de bunlardan biri. 9 yıllık geçmişe sahip Türkiye Wushu Federasyonu çok kısa  zamanda birçok başarıya imza atarken Dünya üzerinde Türkiye’yi bu sporun anavatanı Çin’den sonra Rusya ile birlikte söz sahibi bir ülke konumuna getirdi. Yeni Şafak olarak Türk Wushu’sunu bugünlere getiren isimlerden biriyle bir araya geldik. Wushu Federasyonu Başkanı Abdurrahman Akyüz’ün talebesi, Balkan Wushu Federasyonu Genel Sekreteri ve Wushu Federasyonu İstanbul İl temsilcisi Mustafa Ulu...  1992’de spor hayatına başlayan Ulu, çeşitli branşlarda Milli Takım antrenörlüğü görevinde bulunurken, 1995’te Avrupa Şampiyonası’nda hakem olarak görev yaptı. 4 Dünya ve 5 Avrupa Şampiyonası’nda Milli Takım antrenörlüğü yapan Mustafa Ulu, 4. Dan kemer sahibi ve 4. kademe milli takım antrenörü. Türkiye’nin Wushu’da Çin’den sonra ikinci ülke konumuna geldiğini belirten Ulu, hedeflerinin Wushu’da olimpiyat şampiyonu sporcular çıkarmak olduğunu kaydetti. 


SPORCULARIMIZ MADALYASIZ DÖNMÜYOR

“Türkiye Wushu Federasyonu olarak bizim hedefimiz her olimpiyattan bir altın madalya çıkarmak. Wushu, şu anda yarı olimpik bir spor, ancak 2020 Olimpiyatları’nda tam olimpik olarak yer alacak. Bunun sözü verildi. 2020 seçmelerinde bunun kararı alınacak.”

“Türkiye olarak Wushu’da Çin’den sonra geliyoruz. Dünya şampiyonalarında, Avrupa şampiyonalarında sporcularımız madalyasız dönmüyor.”

“Dünya’da hiçbir problemimiz yok ancak Avrupa Şampiyonası’nda başörtüsü sorunu yaşıyoruz. Ruslar, büyük lobi içerisinde. Avrupa şampiyonalarında böyle bir durum söz konusu.”

AVRUPA’YA KARŞI GERİ ADIM ATMAK YOK

“Romanya’da üst üste Avrupa Şampiyonası oldu. İlkinde Elif Akyüz’ün başörtüsüne sorun çıkarmadılar. Bir sonraki yıl yarıştığı halde Rusların bütün hakemleri tehdit etmesi sonrası puanları verilmedi. Oyun içerisinde oyun oynanıyor. Ruslar ve İngilizler her türlü engellemeyi yapıyor. Özgürlükçü Avrupa’da bu tip sıkıntılar yaşıyoruz. Ancak geri adım atmak yok. Tavır koyuyoruz. Avrupa Şampiyonası’na katılmıyoruz. Ancak Dünya şampiyonalarında hiçbir sıkıntı yok. Ülkeler bizi biliyor, gücümüzü kabulleniyor, saygı duyuyor.”


1 yılda 460 madalya

“2014 yılında 460 madalya topladı sporcularımız. Batman’da kimsenin gitmediği yerde Hasankeyf turnuvası yaptık. 'Taş atanla, ter atan bir değildir' diyerek oralara gittik. Buna rağmen gerekli maddi desteği bulamıyoruz. Bize diğer branşların zekatlarının zekatlarını verseler de yeter. 2 Milyon TL ile en düşük bütçesi olan federasyonuz. Sponsorluk için bazı tavizler vermemiz gerekiyor. Survivor tarzı bir teklif gelmişti ancak bize uymadığı için kabul etmedik.” 


Çin ile birlikte çalışıyoruz

“Sakarya Üniversitesi ile Çin Üniversitesi birlikte çalışıyoruz. Bu da bizim şansımız. Çin bu konuda dünyanın bir numarası. Sporcularımız orada kamp yapma fırsatı buluyor. Milli takım kapılarını açıyor. Normalde kimseye açmazlar. 2014’ün sonunda Necmettin Erbakan galası yaptık. Çinliler de katıldı. İki ülke milli takımı koordineli çalışıyor.”


Önce ahlak ve maneviyat

“Ülke içerisinde Türkiye şampiyonası, il şampiyonası gerçekleştiriyoruz. Bu ay içerisinde Okullararası şampiyona gerçekleştiriyoruz. 87 kulübün katılımıyla 634 sporcuyla Türkiye Şampiyonası yaptık. Bizim amacımız, gençleri sporla buluşturmak. İl şampiyonası yapıyoruz; Bağcılar’daki, Esenyurt’taki, Beşiktaş’taki, Bakırköy’deki çocuklar birbiriyle tanışıyor; Türkiye Şampiyonası yapıyoruz İstanbul’daki çocuk, Batman’dakiyle; İzmir’deki Gaziantep’tekiyle bir araya geliyor; Balkan Şampiyonası’nda Türk bir gençle, Bosna Hersekli arkadaş oluyor; Dünya Şampiyonası’nda her ülkenin genci, başka ülke gençleriyle mücadele ediyor; arkadaş oluyor, bir dostluk ilişkisi kuruyor ve bu uzun zaman devam ediyor. Her zaman şunu söylüyorum; “Aynı dili değil, aynı duyguyu paylaşıyoruz.” Bizim için taş atan çocukla ter atan çocuk bir değil. Ve temel felsefemiz de şu; “Önce ahlak ve maneviyat.”


 


Wushu ile iyileşen sporcular var

Milli Takım seviyesine gelen futbolcu, spor akademisine sınavsız girebiliyor.  Sporun evrenselliğini bir kalıba sokuyor. Hayatı düzene sokmak. Gençler spora bağlansınlar. Hasta olup iyileşen çocuklarımız var. Ruh ve bedeni eğitiliyor.”


Nakavt olurken final oynuyoruz

“Yükselen trendi aşağıya çekmeye çalıştılar. İslam olimpiyatlarında Elif Akyüz ile şampiyonluk yaşadık. Tarih yazarak geliyoruz. Şampiyonalardan altınsız dönmüyoruz. Daha önce birkaç saniye dayanıp ringlerde nakavt olurken şimdi final oynuyoruz."


Başörtü sorunu kalkacak

“Avrupa Şampiyonası’nda başörtü sorunu Allah’ın izniyle kalkacak. 2015 yılı içerisinde Avrupa Wushu Federasyonu baştan aşağıya değişiyor. Federasyonu elimize alacağız inşallah. Şu an Avrupa Wushu Federasyonu İngiliz bir ailenin elinde. Tamamen aile şirketi gibi işliyor. Çarklarına çomak soktuğumuz, oyunlarını bozduğumuz için sevilmiyoruz. Bu durumdan sadece Türkiye muzdarip değil, çoğu ülkenin madalyalarına engel oldular. Hepsi bizim destekçimiz.”

“Yeni Avrupa Wushu Federasyonu’nda her ülke eşit bir şekilde olacak. Rusya’nın baskı hegemonyası kalkacak. Çoğu ülkelere haksızlık yapılıyordu, şimdi olmayacak. Bizi artık Dünya tanıyor, Avrupa tanımamazlıktan geliyordu; artık tanıyacak.”

“Avrupa Wushu Federasyonu’nun yeni başkanının hangi ülkeden olacağı önemli değil. Yeter ki adil olsun. Zamanında Abdurrahman Akyüz başkanın önünü kesmeye çalıştılar. Yeni Türkiye’de bu sorunlar aşıldı.”

Bahaneleri hazır...

“Wushu'nun 3 dalı var. Sanda, Kinda, Tao; yani hayal dövüş. Tao’da başörtüsüne sorun çıkartıyorlar. Yüz mimikleri görülmediği için. Bu bahane. Tabi ki böyle bir şey yok. Oyun içerisinde oyun. Elif’in madalyası verilmedi, bütün sporcular geldi madalyasını Elif Akyüz’e taktı.” 

#Wushu
#Avrupa Wushu Federasyonu
#Mustafa Ulu
9 yıl önce