|

Böyle veterana can kurban

Cimbom, çilek transferi beklenirken Ujfalusi'nin boşluğunu Lyon'un 35 yaşındaki Brezilyalı savunmacısıyla doldurdu. Avrupa basını, transferi “Veteran Cris G.Saray'da” diye duyursa da Cris, 'yaşlı kurt' denecek cinsten

Taha Güvendi
00:00 - 5/09/2012 Çarşamba
Güncelleme: 00:15 - 5/09/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Böyle veterana can kurban
Böyle veterana can kurban

Çilek'ti, Kaka'ydı, Toure'ydi, Carlinhos'tu derken Galatasaray, Şampiyonlar Ligi için verilmesi gereken oyuncu listesinin son gününde Lyon'un Brezilyalı savunma oyuncusu Cris'i renklerine bağladı. Bonservis bedeli ödenmeden 1+1 yıllık sözleşme imzalanan 35 yaşındaki tecrübeli oyuncuya yıllık 1 milyon 250 bin Euro ödenecek; maç başı da 10 bin Euro alacak. Galatasaray'da yeni transferinin yaşının fazla olması kimi kesim tarafından eleştirilse de kariyeri en iyi cevabı verir nitelikte.

Fransız basını başta olmak üzere Avrupa basını, G.Saray'ın transferi için çoğunlukla manşetlerini yaşı üzerinden atarken ortak başlık "Veteran Cris Galatasaray'da" şeklinde oldu.

İSTİKRAR ABİDESİ

Cris'in özellikleri arasında ilk dikkat çeken istikrarlı bir performansı olması. Fazla inişler, çıkışlar yaşamayan Brezilyalı yıldızın 8 sezon boyunca Olimpik Lyon forması giymesi bunun en büyük göstergesi. Bu özelliği de onu teknik direktör Fatih Terim'in istediği tarzda bir oyuncu yapıyor. 56'sı Lyon'da olmak üzere 60 Şampiyonlar Ligi karşılaşmasına çıkan Cris'in tecrübesi, G.Saray'ın bu sezon Avrupa'da en çok ihtiyaç duyacağı unsur olacak.

SAHADA TAM BİR LİDER

Ujfalusi'nin yokluğunda oluşacak sıkıntıdan bahseden ve onun lider kişiliğinden dem vuran Fatih Terim'in aradığı liderlik anlayışı da Cris'te mevcut. Lyon'da savunmayı toparlayan isim olan Cris, yaşı ve tecrübesi gereği diğer oyuncular üzerinde otorite kurmayı amaç edinen bir kişiliğe sahip.

HIRSLI VE MÜCADELECİ

Güçlü yapısıyla ikili mücadelelerde genellikle ayakta kalan Cris, hırslı kimliğiyle dikkat çekiyor. Hırsını sadece topa kullanan Cris, forma giydiği 293 maçta sadece 1 kırmızı kart görerek bir stopere göre iyi bir grafik çiziyor. Tek kırmızı kartını 2009-2010 sezonunda Bayern Münih ile oynanan Şampiyonlar Ligi yarı final maçında gören Cris, rakibine yaptığı sert müdahale sonrası olayı devam ettirince aynı dakikada çift sarıyla oyundan atılmıştı.

Cris'in hırsına kurban olduğu bir diğer olay ise Cruzeiro formasıyla oynadığı son maç olan Atletico Mineiro karşılaşması. Saha içerisinde rakibiyle yaşadığı tartışmayı saha kenarına taşıyan Brezilyalı futbolcu, yumruklar ve tekmelerin konuştuğu kavga sonucu 6 ay futboldan men cezası almıştı. Oyuncuyu belki de kariyerini bitirecek bu cezadan Lyon'a transferi kurtardı. Brezilya Futbol Federasyonu, Cris'in cezasını askıya alarak Brezilya'ya dönmesi durumunda uygulanmasına karar verdi.

HAVA TOPLARINDA ETKİLİ

Cris, hava toplarındaki hakimiyetiyle Süper Lig'de yediği 6 golün 5'ini duran toplardan kalesinde gören G.Saray'ın bu hastalığına ilaç olabilecek bir futbolcu olarak göze çarpıyor.


CRİS: Mutluyum aynı zamanda da üzgünüm

Galatasaray'a transferini değerlendiren Cris, her şeyin çok hızlı geliştiğini belirterek “Pazartesi günü öğleden sonra görüşmeye başladık. Görüşmeler çok olumlu geçti. Tabi ki Lyon'da kalmak, kariyerimi orada bitirmek istiyordum. Fakat bu teklif hem benim hem de Lyon için ilginçti. Mutluyum ancak ayn? zamanda üzgünüm” dedi. 8 y?l boyunca çok güzel şeyler yaşadığı Lyon'dan ayrılmanın zorluğuna değinen Cris, yeni takımında da birçok arkadaşı olduğunun altını çizdi: “G.Saray'ı ve baz? oyuncular? tan?yorum. Melo ve Taffarel ile konuştum. Elmander ve Baros da orada. Art?k hepsi benim dostum. 'Polis' ünvan?m? orada da koruyacağım” ifadelerini kullandı.


ManU tedirgin

Şampiyonlar Ligi'nde G.Saray'ın grubunda bulunan M.United'ın başarısızlık korkusu. Geçen yıl grubu Basel ve Benfica'nın ardından 3. bitirerek 6 yıl aradan sonra elenen M.United, bunun tekrarlanmasından korkuyor. Antrenör Mike Phelan, “Geçen yıl uyarı sinyali verdik. Bu yıl daha iyisini yapmak zorundayız” dedi.


Cris performansıyla yaşını izole edecek

G.Saray 2. Başkanı Ali Dürüst, Cris'in yaşıyla ilgili eleştirilere yanıt verdi. “Son gün olmasına rağmen her şey uygun gitti. İstediğimiz bir oyuncuyu aldık. Cris'in yaşı ile ilgili eleştiri yapılıyor ama inşallah bunu izole edecek performans sergileyecektir” diyen Dürüst, Milan Baros'un takımda kalmasını da değerlendirdi: “Bizim bu seneki transferlerimizden sonra ona bir teklif sunduk ve kendisine iyi bir mukavele bularak ayrılabileceğini söyledik. O arada Beşiktaş'ın Quaresma'yı kullanmak gibi bir düşüncesi olmayınca bir görüşme oldu ama Beşiktaş sıcak bakmadı.”


Zan'ı Bursa, Sercan'ı Mersin istiyor

Savunmada forma şansı bulamayan Gökhan Zan'a Bursaspor'un talip olduğu iddia edildi. Tuncay Şanlı'yı renklerine katan yeşil-beyazlılarda son dönemde savunmada yaşanan sorunlar nedeniyle stoper transferi gündeme gelmişti. Bu konuda Gökhan Zan ismi ön plana çıkarken sarı-kırmızılı takımın vereceği cevap ise merak konusu. Diğer yandan Sercan Yıldırım için Mersin İdmanyurdu'nun devreye girdiği ve 1 yıllık kiralık istediği bildirildi.



12 yıl önce