|

C Grubu: Denk güçlerin savaşı

Dünya Kupası değerlendirmemizde sırada C Grubu var... Fildişi Sahili ve Japonya'nın hücumu, Yunanistan ve Kolombiya'nın savunmaları güçlü. Grupta bizi değişik karakterde maçlar bekliyor

Alper Tunga Albayrak
00:00 - 5/06/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:25 - 4/06/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
C Grubu: Denk güçlerin savaşı
C Grubu: Denk güçlerin savaşı

Dünya Kupası grupları arasında C grubu turnuva favorisi barındırmayan, birbirine yakın güçteki takımlardan oluşan bir grup. Hal böyle olunca sürpriz sonuçların çıkması muhtemel. Kolombiya, Fildişi Sahili, Japonya ve Yunanistan'ın birbiriyle oynayacakları karşılaşmalarda çıkacak sonucu önceden kestirmek imkansız. Bu yüzden de gruptan çıkma mücadelesi, aynı zamanda da heyecanı son maçların son dakikalarına kadar sürebilir.

Fildişi ve Japonya hücumu, Yunanistan ve Kolombiya'nın savunmaları güçlü. Dolayısıyla grupta birbirinden değişik karakterde maçlar oynanacak. Şunu çok net söyleyebiliriz ki bu gruptaki karşılaşmalar taraftarlara mücadeleci bir oyun izletecek; bol gol konusunda tahmin yürütmek zor.

Fildişi Sahili için artık iz bırakma zamanı

Avrupa liglerinde yıldızlaşmış, milli takımda yıllardır beraber oynayan futbolculardan oluşan Fildişi Sahili kadrosu için artık Dünya Kupası'nda iz bırakma zamanı geldi. Kolombiya, Japonya ve Yunanistan'la aynı gruba düşmek, 2006 ve 2010'daki kura facialarının ödülü gibi oldu. Olgunlaşan yıldızlarla, iyi bir takım kimyasına sahipler. Ligimizden de dört oyuncu kadroda: Drogba, Bamba, Viera ve Zokora.

Fildişi'nin en güvendiği isim, İngiltere Premier Lig'in en etkili orta sahası Yaya Toure. Tecrübeli yıldız Premier lig'de bu sezon 20 gol attı ve takımının şampiyonluğunda başrol oynadı. Milli takımda da oyunun iki yönünün lideri o olacak. Drogba eski günlerinde uzak. Enerjisini ekonomik kullanması şart. Sezonun son iki ayını futbol oynamadan geçirdi ve onun yaşındaki bir oyuncunun tekrar hazır olması kolay olmaz. Son iki sezonda iyi bir çıkış yakalayan Willfried Bony önemli bir alternatif. Gervinho ve Kalou gibi kanat hücumcuları Fildişi ataklarında önemli rol oynuyor.

Savunma Fildişi'nin zayıf karnı olabilir. Orta saha ve forvetteki oyuncu kalitesi savunma göbeğinde yok. Bu yüzden de teknik direktör Lamouchi orta saha oyuncusu Zokora'yı stoper oynatıyor. Zokora'nın fiziği stoperde yeterli olur mu bilinmez. Kolo Toure'nin kısa boylu bir defans oyuncusu olduğunu, Trabzonsporlu Sol Bamba'nın sakarlıklarını göz önünde bulundurunca savunma merkezinin sorunlarının ciddiyeti daha da anlaşılıyor.

Fildişi Sahili güçlü hücumundan yeterli faydayı görür ve zayıf yönü olan savunmasını iyi bir seviyeye çekerse turnuvada ilerleme potansiyeli olan takımlardan. Bu sefer grup da dişlerine göre ve bu jenerasyonun hatırlanacak işler yapması gerekiyor.

Nasıl geldiler?

Fildişi Sahili: CAF (Afrika elemeleri) Play-Off'larında Senegal'i eledi.

Kolombiya: CONMEBOL (Güney Amerika)grubundan ikinci olarak çıktı.

Yunanistan: Avrupa Play-Off'larında Romanya'yı eledi.

Japonya: Asya elemelerinde B Grubu'nu lider tamamladı.

Başarıları

Fildişi Sahili: Grup aşaması (2006, 2010 Dünya Kupası)

Kolombiya: Son 16 (1990)

Yunanistan: Grup aşaması (1994, 2010 Dünya Kupası)

Japonya: Son 16 (2002, 2010)

FİLDİŞİ S.

FUTBOLCU KULÜBÜ YAŞI

KALECİLER:

B.Barry Lokeren 35

S.Gbohouo Sewe Sport 26

Sayouba Mande Stabaek 21

Defans:

J.D.Akpa Akpro Toulouse 22

Serge Aurier Toulouse 22

S.Bamba Trabzon 29

Arthur Boka Stuttgart 31

Ousmane Viera Ç.Rizespor 28

C.Djakpa E.Frankfurt 28

Kolo Toure Liverpool 33

Ortasaha:

D.Zokora Trabzon 34

G.Serey Die Basel 30

I.Diomande St Etienne 22

Max Gradel St Etienne 27

Cheick Tiote N.United 28

Yaya Toure M.City 31

Salomon Kalou Lille 29

Mathis Bolly F. Dusseldorf 24

Forvet:

Ya Konan Hannover 96 30

W. Bony S.City 26

Didier Drogba G.Saray 36

Gervinho AS Roma 27

Giovanni Sio Basel 25

Çıkışa geçen Kolombiya Falcao'suz da güçlü

1998 Fransa'dan beri Dünya Kupası finallerine hasret kalan Kolombiya, etkileyici bir eleme performansıyla Brezilya'ya geldi. FIFA sıralamasında da beşinci sıraya kadar yükselmeleri son yıllarda yaptıkları çıkışı kanıtlıyor.

Altı aydır beklenen cevap olumsuz sonuçlandı: Radamel Falcao Dünya Kupası'nda yer alamayacak. Onun yokluğu çok büyük bir eksiklik ama Kolombiya'nın yetenekli ve patlama yapabilecek isimlerden oluşan kadrosu turnuvada ses getirebilecek düzeyde. Takımın büyük kısmı Avrupa'nın üst düzey liglerinde futbol hayatını sürdürüyor.

Orta sahada James Rodriguez sorumluluk alıp takım organizasyonunu sırtlayacak isim. Hücumlar onun üstünden şekillenecek. Falcao'nun yokluğu Bacca, Martinez ve bir dönem Trabzonspor forması giyen Teofilo Gutierrez doldurmaya çalışacak. Kolombiya, kaliteli hücum kadrosunun yanında, tecrübeli ve sert bir defans hattına sahip. Güney Amerika elemelerinde en az gol yiyen takım oldular. Savunması, orta sahsı ve forvetiyle Kolombiya Dünya Kupası'nın iyi takımlarından biri. C Grubu ilerlemeleri için son derece uygun. Potansiyellerini sahaya yansıtırlarsa ikinci tura yükselmeleri zor olmaz.

KOLOMBİYA

FUTBOLCU KULÜBÜ YAŞI

KALECİLER:

David Ospina Nice 26

F.Mondragón D. Cali 43

Camilo Vargas Santa Fe 25

Defans:

Santiago Arias PSV 22

Camilo Zúñiga Napoli 29

Mario Yepes Atalanta 38

Cristian Zapata Milán 28

Carlos Valdés San Lorenzo 29

É. Á. Balanta R.Plate 21

Pablo Armero West Ham 28

Orta Saha:

Carlos Sánchez Elche 28

Abel Aguilar Toulouse 29

Alexánder Mejía A.Nacional 26

A.L.Ramírez Morelia 33

Fredy Guarín Inter 28

J.Rodríguez Mónaco 23

J.G. Cuadrado Fiorentina 26

J. F.Quintero Porto 21

Víctor Ibarbo Cagliari 24

Forvet:

Teófilo Gutiérrez River Plate 29

Carlos Bacca Sevilla 28

A.Ramos B.Dortmund 28

J.Martínez Porto 28

C Grubu maç programı

14 HAZİRAN CUMARTESİ:

19.00 Kolombiya-Yunanistan

(Estadio Mineiro Belo Horizonte)

04.00 Fildişi Sahili-Japonya

(Arena Pernambuco Recife)

19 HAZİRAN PERŞEMBE:

19.00 Kolombiya-Fildişi Sahili

(Estadio Nacional Brasilia)

01.00 Japonya-Yunanistan

(Estadio das Dunas Natal)

24 HAZİRAN SALI:

23.00 Japonya-Kolombiya

(Arena Pantanal Cuiaba)

23.00 Yunanistan-Fildişi Sahili

(Estadio Castelao Fortaleza)

Sadece savunma kupada yetmeyebilir

Yunan futbolu, tarihini değiştiren Otto Rehhagel gittikten sonra yakaladığı istikrarını korudu. Sonuca yönelik, defans futbolu yıllardır belli bir seviyeye kadar işliyor. Kendilerine yakın güçteki ülkelere karşı sert takım savunmasıyla gol yemeden bir gol atıp maçı kurtarabiliyorlar. Eleme grubundaki 10 maçın 8'inde gol yemediler ve 5'ini 1-0 kazandılar. Fakat, futbol yöntemleri güçlü takımlar karşısında istenilen sonucu almaya yetmiyor. 2014'te şans yanlarında ve kupanın birinci sınıf takımlarından hiçbiri grupta yok. Onları çok tanımayan, oyun tarzlarına aşina olmayan ülkelerle yarışacaklar. 37 yaşındaki Karagounis ve Konyasporlu Gekas yine kadrodalar ve önemli roller alacaklar. Sezon içinde Şampiyonlar Ligi'nde yaptığı çıkışla Olympiakos'tan Fulham'a transfer olan Mitroglou ve Samaras sayısı az olacak olan Yunan ataklarının kilit isimleri olacak.

YUNANİSTAN

FUTBOLCU KULÜBÜ YAŞI

Kaleciler:

O. Karnezis Granada 29

P.Glykos PAOK 28

S. Kapino Panathinaikos 26

Defans:

K.Manolas Olympiakos 23

Jose Holebas Olympiakos 30

Papastathopoulos B.Dortmund 26

G.Tzavellas PAOK 27

Loukas Vyntra Levante 33

V.Torosidis Roma 29

V. Moras Verona 33

G.Maniatis Olympiakos 28

K.Katsouranis PAOK 35

Orta saha:

A.Tziolis Kayserispor 29

A.Samaris Olympiakos 25

G.Karagounis Fulham 37

P.Tachtsidis Torino 23

I.Fetfatzidis Genoa 24

Lazaros C. Bologna 28

P.Kone Bologna 27

Forvet:

D.Salpingidis PAOK 33

G.Samaras Celtic 29

K.Mitroglou Fulham 26

T. Gekas T.Konya 34

Sürpriz yapabilecek potansiyele sahipler

Son Asya şampiyonu, Dünya Kupası finallerine gitmeye hak kazanan ilk takım gibi apoletlere sahipler. 2013 Konfederasyon Kupası'nda 3 maçta sıfır çekseler de, İtalya'ya 4-3 kaybettikleri maçta gününde olduklarında ne kadar tehlikeli takım olduklarını gösterdiler. Üst üste katıldıkları 5. dünya kupası olan Brezilya'da sürpriz yapabilecek potansiyele sahipler. Alman kulüplerinin Japon futbolcu pazarına ilgisi, takım kadrosuna da yansıyor. Kagawa, Honda ve Okazaki gibi yetenekli bir oyunculara sahipler.

JAPONYA

FUTBOLCU KULÜBÜ YAŞI

Kaleciler:

E.Kawashima S.Liege 31

S.Nishikawa U.Reds 28

Shuichi Gonda Tokyo 25

Defans:

Y.Konno G.Osaka 31

Masahiko Inoha J.Iwata 29

Yuto Nagatomo I.Milan 28

M.Morishige FC Tokyo 27

Atsuto Uchida Schalke 26

M.Yoshida Southampton 26 Hiroki Sakai Hannover 96 24

Gotoku Sakai Stuttgart 24

Y.Endo G.Osaka 34

Orta Saha:

Makoto Hasebe Nurnberg 30

T.Aoyama Hiroshima 28

H.Yamaguchi C.Osaka 24

Keisuke Honda Milan 28

Shinji Kagawa M.United 25

Manabu Saito Y.F-Marinos 24

H.Kiyotake Nurnberg 25

Forvetler:

Yoshito Okubo K.Frontale 32

Shinji Okazaki Mainz 28

Y.Kakitani C.Osaka 24

Yuya Osako 1860 Munich 24

Platini 2022 iddialarını reddetti

UEFA Başkanı Michel Platini, Katar'ın 2022 Dünya Kupası evsahipliğini rüşvetle almasına arabuluculuk yaptığı iddialarını reddetti. Bin Hammam ile görüştüğünü kabul eden Platini, görüşmenin içeriğinin iddia edildiği gibi olmadığını kaydetti.

Ronaldo Almanya maçına zor

Dünya Kupası öncesinde Portekiz Milli Takımı'nın yıldızı Cristiano Ronaldo'nun sakatlığı ciddiyetini koruyor. Yıldız oyuncunun sol tendonundan yaşadığı problemin devam ettiği, 16 Haziran'da oynanacak Almanya maçına yetişmesinin zor olduğu kaydedildi.

Drogba: İlk hedef gruptan çıkmak

Dünya Kupası'na hazırlanan Fildişi Sahili'nde Didier Drogba, hedefleri açıkladı. Öncelikle gruptan çıkmayı amaçladıklarını kaydeden yıldız futbolcu, '2006 ve 2010'a göre daha dengeli bir gruptayız ancak kolay olmayacak' dedi.

FIFA'nın Brezilya sayfası hacklendi

Brezilya vatandaşlarının Dünya Kupası'na tepkileri sürüyor. Son olarak FIFA'nın Brezilya sayfası hacklendi. FIFA Başkanı Joseph Sepp Blatter'in dans eden karikatürün konduğu sitede, 'Sambahack'in özel mesajı. Adil bir Dünya Kupası istiyoruz' yazısı yer aldı.

10 yıl önce