|

Eşref Hamamcıoğlu'ndan TFF'ye play-off önerisi

Galatasaray Kulübü Divan Kurulu Başkanı Eşref Hamamcıoğlu, Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ara verilen ligleri 12 Haziran'da başlatma kararını yadırgadığını söyledi.

11:20 - 12/05/2020 Salı
Güncelleme: 11:54 - 12/05/2020 Salı
AA
Galatasaray Kulübü Divan Kurulu Başkanı Eşref Hamamcıoğlu, liglerin başlangıç tarihine tepki gösterdi.
Galatasaray Kulübü Divan Kurulu Başkanı Eşref Hamamcıoğlu, liglerin başlangıç tarihine tepki gösterdi.

Galatasaray Kulübü Divan Kurulu Başkanı Eşref Hamamcıoğlu yaptığı açıklamada, TFF'nin son dönemde aldığı kararları doğru bulmadığını dile getirerek, "Salgın sorununun ülkemizi derinden etkilediğinden beri federasyonun almış olduğu kararları, süreç ve zamanlama olarak çok isabetli bulmuyorum" dedi.

Salgının ilk döneminde liglerin oynanmamasına yönelik taleplerin TFF tarafından uygun görülmediğini aktaran Hamamcıoğlu, şunları kaydetti:

"Ligler seyircisiz oynansın, hatta oynanmasın' feryatları yükselirken federasyon 'Hayır oynanacak' dedi. Sonuçlarını gördük. Bu sonuçları en ağır yaşayan kulüplerden biri de biziz. Bu kadar bilgi birikimi ve veri varken, federasyonun, anladığımız kadarıyla Sağlık Bakanlığının desteğini almaksızın veya sorumluluğu paylaşmaksızın, '12 Haziran'da ligler seyircisiz oynanacaktır' kararını çok yadırgıyorum. Hem sporsever bir yurttaş hem de Galatasaray Kulübü Divan Kurulu Başkanı olarak yadırgıyorum. Spor müsabakalarındaki tek paydaş onu yöneten federasyon, müsabakalar katılan sporcular, idareciler ile basın mensupları değil. Bunların aileleri var. Bu takımlara gönül veren taraftarlar var."

Galatasaray Kulübü Divan Kurulu Başkanı Hamamcıoğlu, maçların oynanması için uygun şartların bulunmadığını savunarak, "Şimdi 12 Haziran'da oynanacağını varsayalım, ülkemizde bir seyahat yasağı var şu anda. Deplasmana gidecek takımlar nasıl seyahat edecek. Hangi otellerde hangi şartlarda kalacaklar. Federasyon tarafından bu düşünülmüşse açıklanmalı ki insanlarda en ufak bir endişe olmasın. Burada en önemli unsur olan sporcularımız ne düşünüyor? Sağlık konusunda bu kadar hassas olduğumuz bir dönemde bunlara 'Hadi gelin oynayacaksınız' diye bir emir veremezsiniz" ifadelerini kullandı.

Futbolcuların uzun zamandan beri bağlı bulundukları derneklerden ziyade kendilerini transfer eden anonim şirketlerinin çalışanları statüsünde olduğunu anlatan Hamamcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada bir işçi işveren ilişkisi var. Ligler açıldıktan sonra bizim bir idarecimiz, sporcumuz salgına yakalanırsa, bu çalıştığı sırada uğradığı bir kaza olacak sonuçta. Burada iş kanunu, sigortalar devreye girer. Bunun altından kim kalkacak. Liglerin 12 Haziran'da başlamasının getirebileceği olumsuz sonuçların sorumlusu kim? Bunun belli olması lazım. Bu işin önce takip edilebilir bir sorumlusunun çıkması lazım. Çok başarıyla bu işi sürdüren Sağlık Bakanlığının Bilim Kurulu var, onlardan oynanabileceği konusunda bir yeşil ışık gelmedi. Federasyon böyle bir sorumluluğun altına girebiliyorsa, bunu açık olarak beyan etmeli. Federasyonun protokolünü gördük. Bunların büyük bir çoğunluğu uygulanamayacak şartlar. Umarım federasyon bu kararını tekrar gözden geçirir ve yeni bir karar alır."

"İlk 4 sırada yer alan takımlar arasında bir play-off yapılabilir"

Eşref Hamamcıoğlu, Süper Lig'in tamamlanması konusunda zaman zaman farklı senaryoların da konuşulduğunu anlatarak, konuşmasına şöyle devam etti:

  • "Bunlardan biri 'Beyaz Lig' yapmak. Yani ligi bu sene oynanmamış kabul etmek. Bu da spor ruhu açısından büyük adaletsizlik olur diye düşünüyorum. Çünkü yıl boyunca başarı için mücadele etmiş sporcularımız var. Fikirlerine çok değer verdiğim kulüp üyelerimiz, dostlarımızla konuştuğumda belki ilk 4 sırada yer alan takımlar arasında bir play-off yapmak olabilir. Çünkü puan sıralamasına bakınca şampiyon olma olasılığı olan 4 kulüp var. Bunlar arasında play-off yapılabilir. 12 Haziran'da değil de daha ileriki bir tarihte olabilir. Ligden de düşme kalksın ve seneye de lig 20 takımla oynansın."
"Başkanımızın mücadeleci kişiliği, bu işin üstesinden gelmesini sağlayacaktır"

Eşref Hamamcıoğlu, hastalığı nedeniyle ameliyat geçiren kulüp başkanı Mustafa Cengiz'in bir an önce sağlığına kavuşmasını dileyerek, "Sizin aracılığınızla bir kere daha değerli Başkanımıza, ailesine, sevenlerine ve tüm camiamıza 'geçmiş olsun' dileklerimizi iletmek istiyorum. En büyük temennimiz bir an önce şifa bulup, tekrar aramıza dönmesidir" dedi.

Mustafa Cengiz'in ilk ameliyatının başarılı geçtiğini anlatan Hamamcıoğlu, "Dualarımızla ve pozitif enerjiyle kendisine destek vermekten başka bir şey şu an elimizden gelmiyor. Şimdilik sadece yakınları görüşüyor. Mesaj yoluyla temennilerimizi iletebildik. İlk olarak beyin ameliyatı yapıldı. Başarıyla geçtiğini öğrendik. Arızalı olabilecek hadisenin ortadan kaldırıldığını duyduk, sevindik. Bundan sonra diğer aşamalar devam edecektir. Kendisine güç diliyoruz. Başkanımızın mücadeleci ve inatçı kişiliği, bunu pozitif anlamda söylüyorum, bu işin üstesinden gelmesine en büyük yardımı sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

"Topyekün bir seferberlik lazım"

Eşref Hamamcıoğlu, Galatasaray'ın da diğer kulüpler gibi koronavirüs salgınından etkilendiğini vurgulayarak, "Galatasaray da gelir gider üzerine kurulmuş bir kulüp. Fakat bir şirketten farklı olarak kendisine gönülden bağlı taraftarları var. Burada beklenen gelirler sağlanamıyor. Bunların en önemlisi de maç gelirleri. Diğer yandan Galatasaray'ın olmazsa olmazı olan taraftarlar müsabaka keyfinden mahrum kaldı" diye konuştu.

Tahmin edilemeyen salgına karşı bir plana sahip olmadığını aktaran Hamamcıoğlu, şunları söyledi:

"Galatasaray salgından ilk etkilenen kulüplerden biridir. Hocamız, ikinci başkanımız ve diğer yöneticilerimiz bundan ilk başta etkilendi. Şükürler olsun ki sağlık kuruluşlarının olağanüstü desteğiyle bunu hasarsız atlattık. Ancak bu sorun bitti demek değildir. Bütün dünya bir ikinci dalgadan söz ediyor. O bakımdan diğer kulüpler gibi Galatasaray'ın maddi hasarı çok olacaktır. Türkiye'de zaten kulüplerin maddi durumları çok iyi değildi. Bir de üzerine böyle salgın gelince bunun altından kalkabilmek için topyekün bir seferberlik lazım. Buna kamunun da iştirak etmesi lazım."

"Yeniden yapılanmanın mutlaka sağlanması lazım"

Galatasaray Kulübü Divan Kurulu Başkanı Eşref Hamamcıoğlu, son yıllarda kulüplerin yaptığı büyük harcalamalar nedeniyle ağır borç yükü altına girdiğini dile getirerek, "Giderlerinizi net olarak biliyorsunuz ama gelirlerinizi tahmin etmeniz çok zor. Şu an kesinleşmiş giderleriniz var ama kesinleşmemiş, hatta gerçekleşme ihtimali çok az olan gelirleriniz var. O bakımdan artık Türkiye'deki tüm spor kulüplerininin, futbol branşı başta olmak üzere öz kaynaklarına dönmesi gerekiyor. Mesleğinin sonuna gelmiş yabancı futbolculara yatırım yapmak yerine yaygın bir altyapıya yapmak lazım" ifadelerini kullandı.

Altyapıdan çıkardıkları sporcularla başarıya ulaşan Türk ve yabancı takımların olduğunu anlatan Hamamcıoğlu, şunları kaydetti:

"Bu sabır meselesi. Bu sabrı gösterebilecek spor kamuoyu, spor basını, taraftar kitlesi lazım. Bu şekilde devam edilmesi çok zor. Her şey yolunda gitseydi bile kulüpler zarardaydı. Eskiden, işler parayla çözülebileceği dönemlerde kulüpler mutlaka paralı başkan arardı. Çünkü o başkan ve birkaç yöneticinin paralarıyla bu işler hallolurdu. Görüyorsunuz, bugün çok güzel örnekler var ülkemizde. En paralı başkanların olduğu kulüpler bile artık işlerin böyle gitmeyeceğini anlamış vaziyette. Keşke bu gerçeği salgın vesilesiyle anlamamış olsaydık. Galatasaray da mutlaka bunu yapmak zorundadır. UEFA ile görüşülerek mevcut futbolcuların sözleşmelerinin gözden geçirilmesi elzemdir. Salgın sonrasında ülkemizdeki kulüplerde bir yeniden yapılanmanın mutlaka sağlanması lazım."

Eşref Hamamcıoğlu, salgın nedeniyle 28 Mart'ta yapmayı planladıkları mali genel kurulun ertelendiğini anımsatarak, "En iyi ihtimalle eylül ayında yapılır gibime gelir. Bunun kararını verecek olan yönetim kuruludur. Ertelenen divan kurulu toplantımızı da 23 Mayıs'ta video konferans yöntemiyle yapacağız" şeklinde görüş belirtti.

  • Koronavirüs salgınının tüm dünyayı derinden sarstığını ve insanların alışkanlıklarını değiştirdiğini aktaran Hamamcıoğlu, "Bazı şeylerin değerini daha iyi anlamaya başladık. Bu salgın dünyada tamamen bittikten sonra insanlar bazı şeyleri gözden geçirip, daha basit yaşayacak diye düşünüyorum. Yeni bir düzen kuruluyor, buna ayak uydurmaya gayret edeceğiz. Umarım bu durumdan hem ülke hem de dünya olarak çok çabuk çıkarız" değerlendirmesinde bulundu.


#Eşref Hamamcıoğlu
#Futbol
#Galatasaray
#koronavirüs
#SÜPERLİG
#Türkiye Futbol Federasyonu
4 yıl önce