|

EURO 2016 final yolu çetin

A Milli Futbol Takımı, Fransa'da düzenlenecek EURO 2016’nın en iddialı takımlarının yer aldığı 1. torbadan 2008 ve 2012'nin şampiyonu İspanya ile aynı gruba düştü. Türkiye, güçlü ülkelerin yer aldığı 2. torbadan Hırvatistan, 3. torbadan ise fizik gücü yüksek ve gruplarda dengeleri değiştirecek Çek Cumhuriyeti ile eşleşti.

Yeni Şafak
06:00 - 13/12/2015 Pazar
Güncelleme: 06:36 - 13/12/2015 Pazar
Yeni Şafak

Türkiye'nin de yer aldığı 10 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında Fransa'da düzenlenecek Avrupa Futbol Şampiyonası finallerinde (EURO 2016) mücadele edecek ülkelerin grupları belli oldu. Paris Kongre Merkezi 'Palais des Congres Acropolis'te çekilen kura çekimine 4. torbadan giren Türkiye, 2008 ve 2012 Avrupa Futbol Şampiyonaları'nın şampiyonu İspanya ile birlikte ikinci torbadan Hırvatistan ve 3. torbadan Çek Cumhuriyeti ile eşleşti. Ev sahibi Fransa'nın direkt katıldığı ve 24 takımın mücadele edeceği dev organizasyonda ülkeler; dörderli 6 gruba ayrıldı.



İlk kez 24 takımla oynanacak şampiyona 10 Haziran'da başlayacak ve turnuvada gruplarını ilk iki sırada bitiren 12 takımla, en iyi 4 üçüncü, bir üst tura yükselmeyi başaracak. Turnuva çeyrek finaller, yarı finaller ve 10 Temmuz'daki final aşamasıyla son bulacak. İkinci turdan itibaren tek maçlı eleme sistemine göre oynanacak turnuvanın finali, 10 Temmuz'da Stade de France'ta yapılacak. 1998 Dünya Kupası'nın ardından büyük bir organizasyona daha ev sahipliğini yapan Fransa, turnuvada A Grubu'nda yer aldı ve 10 Haziran'daki açılış maçını Romanya ile oynayacak.



8 yıl aradan sonra bir büyük turnuvada mücadele edecek Türkiye'yi kura çekiminde Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören ve Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim'in de yer aldığı 20 kişilik dev bir ekip temsil etti.



Türkiye ilk maçını Hırvatlarla oynayacak


Türkiye, EURO 2016 finallerinde D Grubu'nda ilk maçını 12 Haziran'da Paris'te Hırvatistan ile saat 16.00'da oynayacak.


A Milli Futbol Takımı, gruptaki ikinci maçında ise 17 Haziran'da Nice'te saat 22.00'de İspanya, 21 Haziran'da ise Lens'te Çek Cumhuriyeti ile saat 22.00'de karşılaşacak.







Arda Turan iddialı konuştu


A Milli Futbol Takım Kaptanı Arda Turan, Türkiye için zor bir eşleşme olduğunu söyledi ve ekledi: "Güçlü ekipler. Ama futbol 22 erkeğin 90 dakika boyunca bir topu kovaladığı ve Türkiye'nin son sözü söylediği bir oyundur."



MAÇ TAKVİMİ


Fransa'daki EURO 2016 finallerinde maçlar TSİ 16.00, 19.00 ve 22.00'de oynanacak. Maç takvimi şöyle;


1. MAÇLAR

10, 11, 12, 13, 14 Haziran


2. MAÇLAR

15, 16, 17, 18 Haziran


3. MAÇLAR

19, 20, 21, 22 Haziran


İKİNCİ TUR

25, 26, 27 Haziran


ÇEYREK FİNAL

30 haziran, 1, 2, 3 Temmuz


YARI FİNAL

6-7 Temmuz


FİNAL

10 Temmuz



Şampiyona büyük ödül 27 milyon Euro


Euro 2016 kupasını kazanan ekibe verilecek para ödülü açıklandı. UEFA tarafından yapılan açıklamada, Euro 2016 kupasını kazanan ekibe 27 milyon Euro verileceğini bildirildi. UEFA, Euro 2016 için toplamda 301 milyon Euro dağıtacak. Turnuvaya katılacak 24 ekibin 8'er milyon Euro alacağı belirtilirken, ilk turda gelecek her galibiyet için 1 milyon Euro, her beraberlik için ise 500 bin Euro ödül verileceği açıklandı. UEFA ayrıca, 1/16 finallerine kalan ekiplerin 1,5 milyon Euro, çeyrek finalistlere 2,5 milyon Euro, yarı finalistlerin ise 4 milyon Euro alacağını duyurdu.



İSPANYA






* Teknik Direktör: Vicente del Bosque


* En önemli yıldızı: Andres Iniesta


* Şampiyona tarihindeki en iyi derecesi: Şampiyonluk (1964, 2008, 2012)


* Elemelerdeki performansı: 9 Galibiyet, 1 Mağlubiyet


* Avantajları: Son 10 yıla damga vuran futbol ekolleri


* Dezavantajları: 2014 Dünya Kupası'nda yitirdikleri yenilmezlik özgüveni



2014 Dünya Kupası'nda büyük hayal kırıklığı yaşayan İspanya, Fransa'daki organizasyona Avrupa'nın son şampiyonu unvanıyla gelecek. Teknik direktörlüğünü Vicente Del Bosque'nin yaptığı Boğalar, tarihinde 9 kez Avrupa Şampiyonası finallerine katıldı ve 3 kez şampiyonluk yaşadı. Elemelerde C Grubu'nu namağlup olarak 27 puanla tamamlayan İspanya, tekrar eski günlerine dönmeyi arzuluyor. Kadrosunda Piqe, Ramos, Fabregas, ve İniesta gibi yıldızları bulunduran Boğalar'da forvet hattında ise Costa ile birlikte Torres forma giyiyor.



ÇEK CUMHURİYETİ


* Teknik Direktör: Pavel Vrba


* En önemli yıldızı: Petr Cech


* Şampiyona tarihindeki en iyi derecesi: Final (1996)


* Elemelerdeki performansı: 7G alibiyet, 1 Beraberlik, 2 Mağlubiyet


* Avantajları: Sabırlı ve top kontrolü ağırlıklı futbol anlayışları


* Dezavantajları: Elemelerde kalesini gole kapatamayan tek takım olmaları



EURO 2016 grup elemelerinde Türkiye'nin yer aldığı A Grubu'nu ilk sırada bitiren Çek Cumhuriyeti, direkt finallerin yolunu tutmuştu. Daha önce geçmişte Çekoslavakya adıyla mücadele eden Çekler, 1976'da şampiyonluk yaşadı. 1996'da İngiltere'deki turnuvada final, 2004'te ise Portekiz'de yarı final oynayan Çek Cumhuriyeti, son düzenlenen 2012'deki Avrupa Şampiyonası'nda ise çeyrek finali görmüştü. Kadrosunda dünyanın sayılı kalecileri arasında yer alan takım kaptanı Peter Cech'i bulunduran Çek'lerde ayrıca Fenerbahçe'den Michal Kadlec, Bursaspor'dan Tomas Sivok ve Tomas Necid oynuyor.



HIRVATİSTAN


* Teknik Direktör: Ante Cacic


* En önemli yıldızı: Ivan Rakitic


* Şampiyona tarihindeki en iyi derecesi: Çeyrek final (1996, 2008)


* Elemelerdeki performansı: 6 Galibiyet, 3 Beraberlik, 1 Mağlubiyet


* Avantajları: Rakitic ve Modric'in yer aldığı üst kalite orta sahaları


* Dezavantajları: Savunmada yaşadıkları büyük problemler



Her turnuvaya iddialı bir kadroyla giren Hırvatistan, elemelerde H Grubu'nu ikinci sırada tamamladı ve finallere katıldı. 5. kez Avrupa Şampiyonası'nda yer alacak Hırvatlar, 1996 ve 2008'de çeyrek final oynamayı başarmıştı. 2014 Dünya Kupası'na katılan ama gruptan çıkamayan Hırvatistan, bu kez daha büyük başarılar hedefliyor. Savunmada Srna, orta sahada Barcelonalı Rakitic ve Real Madridli Modric, forvet hattında da Mandzukic gibi yıldızlarının önderliğinde Hırvatlar rakiplerinin korkulu rüyası.



Maçlar 10 statta oynanacak


* Stade de France (Saint-Denis)


* Parc des Princes (Paris)


* Stade Velodrome (Marsilya)


* Stade des Lumieres (Lyon)


* Stade Pierre-Mauroy (Lille)


* Matmut Atlantique (Bordeaux)


* Stadium Municipal (Toulouse)


* Stade Bollaert-Delelis (Lens)


* Allianz Riviera (Nice)


* Stade Geoffroy-Guichard (Saint-Etienne)



İlk kez gol çizgisi teknolojisi kullanılacak


UEFA, EURO 2016'da gol çizgisi teknolojisinin uygulanabileceğini bildirdi. UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino, söz konusu turnuvalarda gol teknolojisinin uygulanıp uygulanmaması konusunda ön görüşme yapıldığını söyledi. Bu konunun uzun süredir UEFA'nın gündeminde yer aldığını belirten Infantino, “Gol çizgisi teknolojisi EURO 2016'da kullanılırsa, gelecek sezon Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nde de uygulanacak" dedi. UEFA'nın gol teknolojisi hakkındaki nihai kararını ocak ayında vereceğini söyleyen Infantino, uygulamaya olumlu yaklaşıldığını da vurguladı.Gol teknolojisine geçilmesi halinde bile çizgi hakemleri maçlarda görev almaya devam edecek.



Korkmak, ürkmek çekinmek yok

Türkiye Futbol Direktörü, İspanya, Hırvatistan ve Çek Cumhuriyeti ile aynı grupta yer almalarını, "Açıkçası her şeyi deneyeceğiz. Hedefimiz ilk iki, olmazsa 3. olmayı deneyeceğiz" dedi.







Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, EURO 2016 finallerinde zor bir gruba düştüklerini ancak hedeflere ulaşmak için her şeyi deneyeceklerini söyledi. Hayatın sürprizlerle dolu olduğunu kaydeden Terim, "Yine Çek Cumhuriyeti son maça geldi" diye konuştu. EURO 2016'de yeni yıldızlar çıkaracaklarını belirten Türkiye Futbol Direktörü, "Oyuncularıma her zamanki gibi güveniyorum. Çok enterasan işler yapacağız" ifadelerini kullandı. Kağıt üzerinde en zor gruplardan biri olduğunu anımsatan Fatih Terim, "Her zamanki gibi ilk 2'yi düşüneceğiz. Ama 2. olamazsak ise 3. olmayı düşüneceğiz. Çalışacağız, daha çok çalışacağız. Sahadaki oyun kalitesi, benim için her şeyden daha önemli" yorumunda bulundu. Terim hedefleriyle ilgili olarak da "Anlayışımızda korkmak, ürkmek, çekinmek yok" diyerek rakiplerine gözdağı verdi.







#mşlli takm
#milli takım kuraları
#avrupa ligi kuraları
#milli takım rakipleri
8 yıl önce