|

Fenerbahçe'nin efsanesi Can Bartu uğurlanıyor

Milli Takım formasını hem basketbol hem de futbolda giyen ilk ve tek sporcuydu. Avrupa’da tarihe geçti. Arkasında saygı dolu büyük bir miras bıraktı. Vefat eden Türk sporu ve Fenerbahçe’nin efsane ismi Can Bartu, sarı-lacivertli formayla 330 maçta 162 gol kaydetti. İtalya’da Fiorentina, Venezia ile Lazio’da oynayan ve “Sinyor” lakabını alan Can Bartu, Avrupa kupalarında final oynayan ilk Türk oyuncu oldu. Can Bartu, Metin Oktay’ın 1969 yılında Galatasaray ile Fenerbahçe arasında yapılan jübilesinde, birbirlerinin formalarını değiştirmeleriyle de hafızalara kazındı.

Haber Merkezi
04:00 - 13/04/2019 Cumartesi
Güncelleme: 03:53 - 13/04/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Can Bartu
Can Bartu

Türk futbolunun ve Fenerbahçe’nin efsane isimlerinden Can Bartu vefat etti. 83 yaşında hayatını kaybeden Can Bartu’nun cenazesi bugün toprağa verilecek. Can Bartu, 30 Ocak 1936 yılında İstanbul’da doğdu. Spora Fenerbahçe’nin genç takımında basketbol oynayarak başlayan Can Bartu, sarı-lacivertlilerin genç takımında futbol takımında yeşil sahalara adımını attı. Önce basketbolda sivrilen Can Bartu, 1955 yılında Genç Milli Basketbol Takımı’nda ay-yıldızlı formayı giydi. 1955-1957 yıllarında Fenerbahçe’nin hem birinci takımında futbol hem de basketbol oynayan Can Bartu’nun İnönü Stadı’nda futbol maçından çıkıp, Spor ve Sergi Sarayı’ndaki basketbol maçına gittiği çok günler oldu.


Fenerbahçe ile profesyonel mukavele imzaladıktan sonra basketbolu bırakan Can Bartu, 1’i genç, 5’i A milli olmak üzere 6 kez basketbol milli takım formasını giydi.

6 YIL İTALYA’DA OYNADI

Fenerbahçe’de 1955-1961 yıllarında futbol oynayan Can Bartu, 1961 yılında İtalya’nın Fiorentina takımına transfer oldu. 1961-1962 sezonunda Fiorentina (14 maç, 2 gol), 1962-1963 sezonunda Venezia (30 maç, 8 gol), 1963-1964 sezonunda yeniden Fiorentina (10 maç), 1964-1967 yıllarında ise üç sezon Lazio’da (46 maç, 4 gol) oynayan Can Bartu, burada “Sinyor” lakabını aldı.

Can Bartu, Fiorentina’da forma giydiği dönemde, Avrupa kupalarında final oynayan ilk Türk oyuncu unvanını aldı. Sinyor, Fiorentina’nın Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nda İspanya’nın Atletico Madrid ile 10 Mayıs 1962’de İskoçya’nın Glasgow kentinde oynadığı final maçında forma giydi ve Avrupa kupalarında final maçı oynayan ilk Türk futbolcu oldu.

İtalya’da 6 yıl oynadıktan sonra 1967 yılında yeniden Fenerbahçe’ye dönen Sinyor, 1970 yılında jübile yaptı.

Can Bartu, sarı-lacivertli formayla 330 maçta 162 gol kaydetti.


MİLLİ TAKIMIN KALESİNE GEÇTİ

A Milli Futbol Takımı formasını 26 kez giyen Can Bartu, 6 gol kaydetti. Bükreş’te 2 Kasım 1958’de yapılan Romanya maçında kaleci Turgay Şeren’in sakatlanıp oyundan çıkması üzerine 76. dakikada milli takım kalesine geçen Can Bartu, 85. dakikada Ahmet Berman’ın ters vuruşuyla bir gol yedi. Can Bartu, böylece milli takımda hem gol atan hem gol yiyen tek futbolcu oldu.

Can Bartu, Metin Oktay’ın 1969 yılında Galatasaray ile Fenerbahçe arasında yapılan jübilesinde, Oktay ile formaları değiştirdi. Can Bartu, jübile maçında kısa bir süre sarı-kırmızılı formayla oynarken, Metin Oktay da sarı-lacivertli formayı giydi.

Türk spor tarihinde futbol ve basketbolda milli formayı giymiş tek sporcu olarak geçen Can Bartu, Mithatpaşa Stadı’nda Beşiktaş ile oynadıkları ve 4-2 kazandıkları maçta 2 gol attıktan sonra, Spor ve Sergi Sarayı’nda Galatasaray ile yaptıkları basketbol maçında 32 sayı kaydetti.

Can Bartu, futbolu bıraktıktan sonra spor yazarlığı yaptı. Fenerbahçe Kulübünün, 25 Temmuz 2009 yılında yapılan Yüksek Divan Kurulu Toplantısı’nda yönetim kurulunun önerisiyle yapılan oylama sonucunda Samandıra Kamp Merkezi’ne Can Bartu’nun ismi verildi.

Bu arada Türkiye Futbol Federasyonu, bu hafta oynanacak maçlarda merhum Can Bartu için saygı duruşu bulunacağını açıkladı.

  • Statta cenaze töreni yapılacak
  • Türk sporunun ve Fenerbahçe’nin efsane ismi Can Bartu’nun cenazesi bugün İstanbul’da toprağa verilecek. 83 yaşında vefat eden Can Bartu bugün, Marmara İlahiyat Camisi’nde öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’na defnedilecek. Fenerbahçe Kulübü de merhum Can Bartu için Ülker Stadı’nda saat 10.30 bir tören düzenleyecek. Can Bartu için bu akşam saat 19.00’da Ülker Stadı’ndaki 1907 Tribünü’nde dua okunacak. Bu arada F.Bahçe’nin dünkü antremanın futbolcular saygı duruşunda bulundu.
  • Cumhurbaşkanı’ndan başsağlığı mesajı
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fenerbahçe’nin efsane ismi Can Bartu için başsağlığı mesajı yayımladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yayımladığı mesajda, “Türk sporunun ve Fenerbahçe’nin efsane ismi Can Bartu’nun vefatını üzüntüyle öğrendim. Can Bartu’ya Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine, Fenerbahçe ve spor camiamıza başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 83 yaşında vefat eden Can Bartu için başsağlığı mesajı paylaştı.
  • UEFA, Barcelona ve Lazio’dan başsağlığı
  • UEFA ile Barcelona ve Lazio, Can Bartu’nun vefatı sonrası başsağlığı mesajı yayımladı. UEFA, Can Bartu’nun futbolun yanı sıra basketbolda da başarılı bir sporcu olduğu ve yeşil sahalarda Fenerbahçe’nin yanı sıra İtalyan kulüpleri Venezia, Lazio ve Fiorentina’da forma giydiği hatırlatıldı. Barcelona’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda ise “Fenerbahçe’nin, Türk futbolunun ve Türkiye’nin başı sağ olsun” ifadeleri kullanıldı. Can Bartu’nun görev aldığı İtalyan kulüplerinden Lazio da “1964-1967 yıllarında kulübümüzün formasını giyen, Türk futbolunun Sinyor’u Can Bartu’yu kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kendisine Allah’tan rahmet, değerli ailesi ve sevenlerine baş sağlığı dileriz. Hoşçakal Sinyor” mesajını paylaştı. G.Saray, Beşiktaş ve Trabzonspor başta olmak üzere spor kulüpleri ve federasyonlar da Can Bartu için başsağlığı mesajı yayınladılar.


#​Milli Takım
#​Fenerbahçe
#Can Bartu
5 yıl önce